Hlavní obsah

Schwarz: Raději budu v extralize než se v zámoří zahrabat v nižší soutěži

Tři roky se hokejový brankář Marek Schwarz pral v zámoří o své místo v NHL, sám ale cítil že ztrácí pozici. Nad nabídkou pomoci rodné Mladé Boleslavi v boji o záchranu v extralize proto neváhal. „Vynucené působení na Aljašce do značné míry ovlivnilo mé rozhodnutí předčasně ukončit v zámoří kontrakt,“ vyprávěla již bývalá akvizice St. louis Blues po středečním podpisu smlouvy ve středočeském klubu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Marek Schwarz na archivním snímku v dresu pražské Sparty

Článek

Proč jste se vrátil ze zámoří a přijal extraligovou nabídku Mladé Boleslavi?

Přišlo mi, že to mám v St. Louis už spočítané. Ztrácel jsem pozici, propadl se až do druhé farmy na Aljašku a do toho se začátkem ledna ozval s nabídkou Liberec, což mě přimělo uvažovat o návratu. Minulý týden přišel kontakt z Boleslavi řešící problém brankáře Chábery a její manažer Suk s přispěním mého agenta vše rychle vyjednal a rád se vracím do prostředí, které dobře znám. Vždyť odsud pocházím, v létě tady s kluky trénuju a ve městě žijí rodiče.

Co se s kolem vás v letošní sezóně NHL dělo?

Sám to nechápu, nepřišlo vysvětlení od trenéra ani manažera, ale v NHL jsem se do branky dostal za sezónu jen dvakrát, celkem na pouhých 15 minut. Nikdo mi nic nenaznačoval, naopak všichni říkali, že jsou spokojení, jenže pak se odehrály zvláštní věci. Byl jsem v prvním týmu, jenže St. Louis podepsalo dalšího gólmana a mě okamžitě stáhli zpátky na farmu v Peorii.

Jenže pak jste nechytal ani tam...

Chtěl jsem se prát o svou herní šanci, jenže ta byla sporadická a vynucené působení na Aljašce do značné míry ovlivnilo mé rozhodnutí předčasně ukončit v zámoří kontrakt, který by po sezóně stejně vypršel. Ničeho ale nelituji, byla to těžká zkouška psychiky a nikdy nezapomenu žádný z těch šesti zápasů za St. Louis během téměř tříletého angažmá.

Jak dlouho jste teď nestál v brance?

Jen týden, na Aljašce jsem naštěstí měl pravidelný zápasový rytmus. Raději však budu chytat extraligu než se ve 22 letech zahrabat v ECHL, kde mě to nebavilo. Těším se na novou výzvu, budu se snažit Mladé Boleslavi pomoci k udržení. Domluva tady zní do konce sezóny a v létě se budeme bavit dál, ale nezapírám, že bych se rád vrátil za oceán. Doufám, že mi ještě někdo dá v NHL šanci a asi pro mě bylo lepší, kdyby šlo o nějaký jiný tým než St. Louis, ale držím se hesla nikdy neříkej nikdy.

Naskočíte hned do extraligového kolotoče?

Počítám s tím. Aklimatizace snad nebude problém. Přiletěl jsem ve středu v poledne a zatím si jen vyfasoval dres s číslem 33, ale ve čtvrtek už budu s mužstvem trénovat a v pátek se postavím do branky proti Liberci. Sice mám extraligovou zkušenost ještě z juniorského věku ze Sparty, Třince či Plzně, ale teď v Boleslavi to beru to jako jistý debut a jsem připraven i dát zápisné. Naposledy jsem tady chytal někdy před pěti lety první ligu proti Jihlavě.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články