Hlavní obsah

Megapřestupy se nekonaly, extraliga je vyrovnaná

PRAHA

Loňské přestupové bomby na poslední chvíli jsou minulostí. Letos se v hokejové extralize žádné výrazné překvapení nekonalo. Důvod? Týmy ze spodních pater tabulky mají stále o co hrát, kluby se hráčů nechtějí zbavovat a trh s volnými hokejisty je chudý. "Je dobře, že skončily ty opičárny, co se děly v minulých letech," řekl Sport.cz manažer Slavie Vladimír Růžička.

Článek

Kdo v letošním ročníku čekal podobné posilování a zbavování se hráčů jako v minulé sezóně, musel být zklamán. Kluby mají stále o co hrát a rozpočty některých klubů si tak neuleví. Zřejmě největším tahákem v posledních dnech přestupního termínu, který vypršel 31. ledna o půlnoci, tak byl návrat Petra Hubáčka z Kontinentální ligy z Nižněkamsku do Vítkovic.

"Nemyslím si, že by byl Hubáček až zas tak velký přestup," domnívá se reprezentační kouč a manažer mistrovské Slavie Vladimír Růžička. Kromě Hubáčka získal kádr Vítkovic další přírůstek v osobě slovenského útočníka Lubomíra Hurtaje. Z mužstva Steel naopak odešel Róbert Petrovický, jenž zamířil do švédskému Leksandu, a Lubomír Korhoň, který nabral směr do prvoligové Komety Brno.

Finanční krize za to podle Růžičky nemůže. "Trh je prostě prázdný, takže kluby neměly ani kde lovit. Trenéři se nemění, hráči nekončí, mužstva jsou vyrovnaná a jsem rád, že to tak pokračuje dál," pochvaloval si Růžička, z jehož kádru odešel pouze Adam Svoboda do ruského Omsku a obránce Jan Novák do Mladé Boleslavi."O nikoho jsme neusilovali, máme dost hráčů," dodal.

Všechny týmy o něco hrají

"Překvapení to není, všechny týmy o něco hrají a z NHL se kromě Radima Vrbaty nikdo nevracel," vzpomněl Růžička na přestup sedmadvacetiletého forvarda z Tampy do mateřské Mladé Boleslavi, odkud byl vytrejdován za obránce Jiřího Moravce, Lukáše Zíba a útočníka Tomáše Klimentu do Liberce. Bílí Tygři posílili také na brankářském postu Tero Leinonenem z finského Tampere.

Výborný herní systém

Se slovy generálního manažera Slavie souhlasil i jeho kolega z Karlových Varů Miroslav Vaněk. "Není to překvapení, hlavním důvodem je výborný herní systém. Týmy nepouštějí hráče jako dřív, protože je stále o co hrát," řekl Sport.cz Vaněk. "Druhá věc je, že týmy mají úzký počet nejkvalitnějších hokejistů, které si samozřejmě drží a přeplácet je nemá smysl. Ani v zahraničí není mnoho hráčů," upozornil Vaněk.

"Velkou rybu ulovil pouze prvoligový Chomutov, když získal útočníka Tarvainena, jenž je stále špičkový hráč pro jakoukoli evropskou soutěž," myslí si Vaněk."Je pro mne překvapení, že šel do druhé nejvyšší ligy a jedná se o výbornou práci chomutovského vedení," pochválil Vaněk jednoho z adeptů na postup do extraligy.

Pucher s Komou zamířili do Brna

K překvapivému transferu došlo také na trase Pardubice - Brno. Do kádru prvoligové Komety zamířili forvard Peter Pucher a obránce Jaroslav Koma. Do týmu Sparty  zamířil z Kontinentální ligy obránce Karel Pilař, jenž v Magnitogorsku nebyl spokojený.

V kádru Mladé Boleslavi došlo v průběhu premiérové sezóny k několika zajímavým odchodům. Nejprve vedení Středočechů neodolalo nabídce ruského týmu Balašicha za obránce Jiřího Marušáka, poté odešel do Zvolena Martin Štrba. V prosinci získali Mladoboleslavští útočníka Plzně Michala Důrase výměnou za Romana Tomase a ze Slavie přišel bek Jan Novák.

Rozruch vyvolala kauza Chábera - Posmyk

Rozruch vyvolala kauza ohledně bránkáře Jana Chábery a obránce Posmyka, kteří hostovali v Mladé Boleslavi z Českých Budějovic. Nováček nejvyšší soutěže nezaplatil Jihočechům podle Smírčí komise ČSLH včas splátku a oba hráči putovali zpět do mužstva Mountfieldu. Chábera poté přestoupil do Sparty, odkud obratem putoval na hostování výměnou za zadáka Stanislava Hudce do Plzně. Jako náhradu za Cháberu získalo vedení Mladé Boleslavi Marka Schwarze.

V Plzni spíše než posilování převažovaly odchody. Ofenzíva Západočechů utrpěla ztrátu v podobě Jakuba Šindela, který začátkem prosince odešel do finského Lahti, či Petra Vampoly, jenž vyslyšel lukrativní nabídku z KHL a dohodl se s Ufou. Z druholigového švýcarského Neuchatelu naopak do západočeské metropole zamířil forvard Pavel Vostřák.

Na poslední chvíli čekal gólman Roman Málek, zda najde se svým agentem nové angažmá poté, co si vyslechl, že s ním plzeňské vedení nepočítá. Jednatřicetiletý gólman se nedočkal a sezónu tak dohraje jako trojka v Plzni, odkud po skončení ligy téměř jistě odejde. Dlouholeté bránkářské jedničky Igora Murína se zbavili ve Zlíně, odkud byl poslán do slovenské extraligy do kádru Zvolena.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec