Hlavní obsah

Vrbata se už v Liberci trefil, hledá se k němu ale centr

LIBEREC

Po příchodu z Mladé Boleslavi stihl s hokejisty Liberce zatím jen dva tréninky, ale při domácí premiéře v novém dresu se už gólově prosadil. Radim Vrbata pohotovou dorážkou přispěl ke karlovarském skalpu o play off se rvoucích Bílých Tygrů.

Článek

„Měli jsme hodně šancí a jsem rád, že tam alespoň něco spadlo. V přesilovce se povedlo soupeře zavřít v pásmu a včas jsem zarea -goval na odraz puku od betonu po Kašpaříkově střele,“ líčil pro Českou televizi Vrbata.

Zalitoval, že se neprosadil i v nájezdech. „Ptal jsem se kluků, co platí při nájezdech na Mensatora, a on mi tam pak skočil Sáblík. Blafák do bekhendu ode mě každý dobře zná, proto jsem zkusil vystřelit k tyčce, jenže gólman tam včas přesunul tělo.“ Další domácí exekutoři ale střídajícího karlovarského brankáře přelstili, a tak Liberec až na sedmý pokus slavil první vyhrané nájezdy v sezóně.

Pro Vrbatu se tak trochu hledá místo v liberecké sestavě. „Hraju s Nedorostem, s nímž si vyhovím, a kolem nás se zatím různě točí centři. Jsou tady kvalitní hokejisté, takže jde jen o to, abychom se domluvili, jak budeme hrát.“ Nejčastěji byl u Vrbaty s Nedorostem v pozici středního útočníka ostřílený Nedvěd, jenže souhra trochu vázla, a tak už se na tomto postu v závěrech zápasů objevili i Pabiška či Kašpařík.

Pešán: Nechci, aby se ostatní spoléhali na hvězdy

Podle trenéra Filipa Pešána hraje v tom míchání sestavou roli i psychologie. „Nechtěl bych, aby mužstvo spoléhalo na to, že tu teď máme útok složený z hvězd, který rozhodne. Navíc mi tam od Nedvědovy lajny chyběl větší důraz. Všichni musí chápat, že Vrbata se potřebuje adaptovat a hokej není o jednom hráči. Radim sám výsledky neuhraje,“ tvrdil liberecký kouč hned po Vrbatově premiéře na vítkovickém ledě.

„Ještěže už je po přestupním termínu. Jinak bych se snad ještě někam stěhoval,“ usmál se do televizní kamery Vrbata a opatrně srovnával změnu působiště. „Nechci po dvou zápasech dělat velké závěry, ale odlišnost v kádrech je zřejmá. Boleslav je nováček a má podstatně nižší ambice než Liberec,“ uznal.

„Tady se už nechceme dívat na spodek tabulky, všichni myslí na play off, a to nejlépe rovnou ze šestky do čtvrtfinále. Je ale možná znát trochu víc nervozita, aby nám to vyšlo,“ přiblížil Vrbata, podle nějž je liga extrémně vyrovnaná. „Stačí vítězná šňůra a jdete hodně nahoru, ale po pár porážkách se zase řítíte tabulkou dolů. Snad těch pět kol po reprezentační pauze bude pro Liberec platit ta první verze.“

Reklama

Související témata: