Hlavní obsah

Finiš extraligy slibuje drama do posledního kola

PRAHA

Měsíc pravdy je tady. Po reprezentační přestávce čeká v únoru hokejovou extraligu závěrečných pět kol základní části a fanoušci se mohou těšit na dramatické vyvrcholení soutěže. Zatímco šesté Vítkovice se pokusí udržet poslední příčku, zaručující přímý postup do play-off, o pozici v elitní desítce a účasti v předkole vyřazovací části se porve hned osm celků.

Článek

Pokud by si hokejový nadšenec chtěl vsadit, nejjistěji by se mohl cítit na obou pólech tabulky. Vedoucí Slavia nebodovala po Vánocích v jediném zápase (prohra 5:7 s Mladou Boleslaví 16. ledna), před druhými Pardubicemi má obhájce titulu dvoubodový náskok. Navíc je velice produktivní, její útočníci Tomáš Micka a Jaroslav Bednář dokázali v posledních kolech vstřelit v jednom zápase čtyři góly. „Celý tým šlape,“ potvrdil na klubových stránkách pohodu Micka.

Na play-out a případnou baráž se nejspíše už chystají v Mladé Boleslavi, která na posledním místě ztrácí na desátou Plzeň dvanáct bodů. O teoretickou naději tak mohou Středočeši přijít už v příštím kole.

Vítkovice bojují o šestku

Po úspěšné sérii se držely Vítkovice na čele soutěže, krize v úvodu čtvrté čtvrtiny srazila svěřence trenéra Aloise Hadamczika na šesté místo. To je poslední pozicí s jistotou čtvrtfinále. Pokud se nechtějí Moravané strachovat, musejí potvrdit zlepšení z posledních dvou zápasů. Výhry v Litvínově (po samostatných nájezdech) a nad Libercem ukončily mizernou sérii, během níž Vítkovice prohrály pět ze šesti duelů.

Lepší se i sedmý Zlín (71 bodů), který vyjma výbuchu v Liberci v posledních kolech pravidelně boduje. Jen o bod zpět je Liberec, který překonal krizi z úvodu sezóny a pod vedením mladého kouče Filipa Pešána míří do play-off. Bílí Tygři se vyzbrojili reprezentačním útočníkem Radimem Vrbatou, který pod Ještěd zamířil z Mladé Boleslavi. „Stačí vítězná šňůra a jdete hodně nahoru, ale po pár porážkách se zase řítíte tabulkou dolů,“ připomenul Vrbata vyrovnanou tabulku.

Posledních pět kol extraligy týmů bojujících o 10. místo:
Kolo:TřinecPlzeňČ. BudějoviceKladno
48.ZlínLiberecSpartaK. Vary
49.K. VaryKladnoZlínPlzeň
50.SlaviaZnojmoMl. BoleslavVítkovice
51.PlzeňTřinecK. VarySlavia
52.VítkovicePardubiceLiberecLitvínov
Pozn.: Tučně jsou domácí zápasy

O předkolo play-off bojuje ze všech sil Třinec, naopak trápení v posledních kolech může poslat do play-out Plzeň. Ta po návratu Martina Straky ovládla úvod soutěže, postupně se ale propadá tabulkou. V posledních kolech má sice pravděpodobně nejlehčí rozlosování, z první poloviny tabulky hraje jen proti Pardubicím, přesto bude odolávat tlaku Českých Budějovic a Kladna. „Ten tlak vnímáme, ale uděláme vše pro to, abychom svoji pozici udrželi. Play-out by byla katastrofa,“ řekl Sport.cz nejproduktivnější hráč Plzně Tomáš Vlasák.

Jihočeši se pod Tlačilem rvou o play-off

Jihočeši byli po většinu sezóny největším zklamáním extraligy, přes ambiciózní plány se neustále pohybovali na chvostu tabulky. Až po odvolání trenéra Ernesta Bokroše dokázal jeho nástupce Jan Tlačil tým zvednout a z jedenácté pozice ztrácí loňský semifinalista čtyři body na Plzeň. Stejně je na tom i Kladno. „Cítíme teď daleko větší herní pohodu než na začátku sezóny. Zápasy si víc užíváme,“ přiznal na klubových stránkách Českých Budějovic brankář Jakub Kovář.

Znojmo je stále bez nemocného Jiřího Dopity a bude bojovat o vyhnutí se baráži, před poslední Mladou Boleslaví mají Orli pětibodový náskok. Nováček soutěže vyhrál nedělní klíčový zápas ve Znojmě 1:0 a posílen trojicí hokejistů Liberce se pokusí v play-out dotáhnout na týmy před sebou. „Situace se vyostřuje, ale budeme se rvát. Rozestupy mezi týmy, které budou nejspíše hrát play-out, se vyrovnávají,“ říká trenér Jaromír Šindel.

Reklama