Hlavní obsah

Plzeň - Pardubice 4:1Plzeň zvítězila nad Pardubicemi třemi góly v poslední třetině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Král 0 : 1
40. Kracík 1 : 1
45. Vlasák 2 : 1
54. Straka 3 : 1
55. Straka 4 : 1

PLZEŇ

Hokejisté Plzně zvítězili v posledním 52. kole základní části extraligy nad Pardubicemi 4:1 a potvrdili sedmou příčku pro předkolo play-off. Domácí se dlouho nemohli prosadit, ale v závěrečné části třemi góly strhli vedení na svou stranu. Dvěma brankami se blýsknul kapitán Plzně Martin Straka, jenž se stal také nejlepším hráčem utkání.

Článek

V první velké šanci se ve 4. minutě ocitl domácí Peter Smrek, ale tváří v tvář Martinu Růžičkovi neuspěl. Mladý pardubický gólman jeho pokus mezi betony vychytal včasným vyjetím. Na druhé straně si poradil s pokusem Jana Buchteleho domácí Jan Chábera. Festival neproměněných šancí pokračoval, v 8. minutě prokličkoval až před Růžičku domácí kanonýr Tomáš Vlasák, jenže jeho střele do horní poloviny branky vystavil stopku Růžičkův semafor.

Skóre se tak měnilo až šest minut před koncem třetiny v signalizovaném vyloučení Plzně. Dezorientovaná obrana domácích zapomněla na Lukáše Krále, kterého přesným pasem od mantinelu našel Daniel Rákos. Osamocený forvard Pradubic sám před Cháberou nezaváhal a bekhendovým blafákem poslal Východočechy do vedení. "Potýkali jsme se s velkou nervozitou," přiznal domácí trenér Pavel Hynek.

Trápení plzeňských útočníků s gólmanem Růžičkou pokračovalo i po přestávce. Ve stoprocentní šanci se ocitl ve 24. minutě Vlasák, ale téměř z brankové čáry nezasunul kotouč do prázdné klece. Trest pro Západočechy mohl přijít o minutu později, na trestnou lavici putoval na 2 plus 2 minuty Martin Adamský. Ve vlastním oslabení však ujel Martin Straka, ale byl faulován a k exekuci trestného střílení se postavil Pavel Vostřák. Růžička znovu podržel svůj tým, zkušenému forvardovi zhatil pokus hokejkou.

Vítězství zpečetil kapitán Straka

Ve 29. minutě měl plné ruce práce Chábera, když před ním tečoval nahozený puk Tomáš Zohorna. Plzeňský brankář ale ukryl touš v lapačce. Už se zdálo, že hosté půjdou do třetí dvacetiminutovky s vedením, ale pětatřicet sekund před odchodem do šaten tečoval Jaroslav Kracík nahrávku Tomase a kotouč skončil v horním růžku hostující svatyně. "Vyrovnaní nám hodně pomohlo a začali jsme věřit, že zápas vyhrajeme," uvedl Hynek.

"Tlak už jsme ve třetí části neustáli," litoval asistent hostujícího kouče Jiří Seidl. "Jsme rádi, že jsme si mohli vyzkoušet hráče ze širšího kádru," hledal na utkání Seidl pozitiva.

Plzeň přivítá v předkole Třinec

Co se nepovedlo Vlasákovi v předchozích dvou třetinách, nechal si lídr kanadského bodování Plzně do třetí třetiny. V přesilové hře propálil čtyřiatřicetiletý forvard Růžičku z levého mezikruží a připsal si sedmadvacátý gól v sezóně, čímž vyrovnal slávistu Jaroslava Bednáře v počtu vstřelených branek. Vítězství Plzně zpečetil dvěma góly v 54. a 55. kapitán Straka, jenž nejprve šikovně tečoval Čakajíkovo nahození, poté uspěl i v sólovém úniku.

Západočeši čekali na zaváhání Karlových Varů či Zlína, jenže jak Energie tak Berani potřebné body získali. Plzeň tak čeká předkolo play-off ze sedmého místa. "Soupeře pro předkolo jsme si nevybírali, jsme rádi, že máme výhodu domácího prostředí," řekl Hynek před nedělním duelem předkola play-off proti Třinci, který Západočeši přivítají na svém stadiónu. "Nemáme se čím překvapit," dodal plzeňský lodivod.

Lasselsberger Plzeň - Moeller Pardubice 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 40. Kracík (Tomas, Smrek), 45. Vlasák (Vostřák, Straka), 54. Straka (Čakajík), 55. Straka (Vlasák) - 14. L. Král (Rákos, Klejna). Rozhodčí: Kubeš, Pešina - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 7095.
Plzeň: Chábera - Čakajík, Smrek, Cartelli (8. Dresler), Redlihs, Benák, Pácal - Vostřák, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Dvořák - Kubica, Kubalík, Laš. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.
Pardubice: M. Růžička - Snopek, Kolář II, M. Drtina, Havíř, Zukal, Lojek, od 13. navíc Poskočil - Cetkovský, Blažek, Zohorna - Klejna, Semorád, Rákos - Zadina, L. Král, Buchtele - Radil, Kaut, Stoklasa.

Reklama

Související témata: