Hlavní obsah

Hokejisté Vítkovic jsou ve čtvrtfinále play-off extraligy

LIBEREC

Hokejisté Vítkovic porazili v třetím zápase předkola play-off Liberec 3:1 na jeho ledě, sérii vyhráli 3:0 a zajistili si postup do čtvrtfinále. O jejich dnešní úspěch se zasloužil zejména útočník Jiří Burger, který vstřelil dvě branky a připsal si i asistenci u posledního gólu svého celku. Kvalitní výkon opět podal brankář Jakub Štěpánek. Vítkovice se ve čtvrtfinále utkají s pražskou Slavií nebo s Pardubicemi.

Článek

Severočeši se v kritické situaci, kdy si nemohli dovolit prohrát, pokud nechtěli, aby pro ně sezona předčasně skončila, představili doma po sérii šesti zápasů na kluzištích soupeře. Možná i proto se v úvodu spíše rozkoukávali a vstup do duelu patřil Vítkovicím. Brankář Leinonen si tak na nedostatek práce nemohl stěžovat. Jeho protějšek Štěpánek si první vážnější zákrok připsal až v 5. minutě, kdy jej v oslabení prověřil Šachl.

První početní výhodu hosté nevyužili, ale další prohřešky domácích hráčů proti pravidlům nakonec přece jen ostravskému celku pomohly k vedoucí brance. Na trestné lavici seděli společně Vrbata s Pletkou a Burger nabídnutou přesilovku pět na tři využil.

Tygři se po inkasovaném gólu začali tlačit více do útoku, dokazovali však, že fakt, že doposud soupeři v předkole dali jen jeden gól, není náhoda. Štěpánka nedokázali překonat ani při 68 vteřin dlouhé výhodě dvou hráčů na ledě. Možná i proto, že jejich v sezoně nejlépe střílející obránce Zíb už působí v Mladé Boleslavi.

V 23. minutě si velké šance vypracovaly oba celky. Nejprve zahrozili hosté po přečíslení tři na jednoho, poté Štěpánka na druhé straně ohrožovali Jiruš se Šachlem. Gól však nepadl, stejně jako při následné dvojnásobné přesilové hře Vítkovic, tentokrát dlouhé 40 vteřin.

Nakonec se však svěřenci kouče Hadamczika dočkali: mezi střelce se opět zapsal pohotově dorážející Burger, jenž se prosadil z podobné situace jako při své první brance. I když tentokrát překonal Leinonena při plném počtu hráčů na ledě.

Při Strapáčově vyloučení byl blízko snížení Pletka, ale uspěl až v 33. minutě Kašpařík, jenž dostal od Vrbaty přihrávku za obranu a svůj souboj jeden na jednoho se Štěpánkem vyhrál. Nejproduktivnější Tygr v základní části se tak postaral i o druhý gól Liberce v sérii. Stejný hráč mohl o minutu později vyrovnat, ale neuspěl stejně jako v 37. minutě Vrbata.

Vítkovice se snažily pozorně bránit už ve středním pásmu a soupeře k ničemu vážnému nepouštěly. A čekaly na svou chvíli, nejlépe v přesilovce, která také přišla. V 46. minutě dostal Modrý zbytečný menší trest za zdržování, domácí hráli jen ve třech a hosté nabídnutou šanci na třetí gól využili. Bezmocného Leinonena překonal Kvapil a definitivně tak rozhodl o postupu Vítkovic. Liberec se sice snažil ještě zápas zdramatizovat, ale už se mu to nepodařilo ani při závěrečné power play.

Předkolo play-off hokejové extraligy:
Bílí Tygři Liberec - Vítkovice Steel 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Kašpařík (R. Vrbata) - 8. Burger (Kuboš), 28. Burger (Hubáček, Stehlík), 46. Kvapil (Šimíček, Burger). Rozhodčí: Hodek, Turčan - Pavlovič, Pouzar. Vyloučení: 13:11. Využití: 0:2. Diváci: 4570.
Liberec: Leinonen - Harant, Žabka, Jareš, Modrý, Hunkes, Jiruš, od 41. min. navíc Kolmann - Bartovič, Blatný, Šachl - R. Vrbata, P. Nedvěd, V. Nedorost - Vantuch, Kašpařík, Pletka - Podkonický, Pabiška, Víšek. Trenéři: Pešán, J. Nedvěd st. a Kapoun.
Vítkovice: Štěpánek - M. Barinka, Jurečka, Kuboš, Stehlík, Krstev, Trnka, Ovčačík - Klimek, J. Štefanka, Krenželok - Ondřej, Burger, Hubáček - Strapáč, Šimíček, Kvapil - Ujčík, R. Hruška, Svačina. Trenéři: Hadamczik, Konečný a Moták.
Konečný stav série: 0:3.

Reklama

Související témata: