Hlavní obsah

Ve čtvrtfinále je Plzeň, o výhře nad Třincem rozhodla v první třetině

PLZEŇ

Hokejisté Plzně slaví po pěti letech postup do čtvrtfinále play-off extraligy, když v rozhodujícím pátém utkání předkola porazili doma Třinec 3:0. Všechny branky vstřelil Lasselsberger už v úvodním dějství, kdy skórovali Michal Dvořák, Martin Adamský a Martin Čakajík. Gólman Jan Chábera si připsal své první čisté konto ve vyřazovací části nejvyšší soutěže v kariéře.

Článek

Oceláři budou ve čtvrtfinále chybět poprvé od roku 2005. Postup Plzně rozhodl o tom, že Západočeši narazí na Pardubice a vítěz základní části Slavia se utká s Vítkovicemi.

Hosté hráli od druhé minuty přesilovku při vyloučení Matějovského, ale v jediné šanci se ocitl Peterek, jehož zakončení Chábera kryl. Z brejku vyzkoušel Vojtka Čakajík. Potom Adamského bomba olízla konstrukci branky, ale vzápětí otevřel skóre v přesilovce Dvořák, který po práci svých spoluhráčů z útoku Tomase a Kováře zakončil do prázdné branky. Další možnost Lasselsbergeru měl Cartelli.

Na druhé straně netrefil puk ideálně před brankovištěm tísněný Kanko. Další slibné střelecké pozice nezužitkovali ve vyrovnání ani Balej a Výtisk.

Tresty na obou stranách přibývaly, sudí Fraňo s Turčanem jich udělili v úvodní části celkem třináct, a při hře čtyř proti čtyřem v 16. minutě přesnou střelou z levé strany získal Plzni dvoubrankové vedení Adamský. Za 34 vteřin Čakajík po otočce nahodil bekhendem puk a po Kankově nešťastné teči lovil Vojtek puk ze své branky potřetí.

Na přelomu úvodní a druhé části domácí nevyužili minutovou přesilovku pěti proti třem a už v při plném počtu hráčů na ledě Kracík nepřeloboval ležícího Vojtka. Plzeň bránila svůj bezpečný náskok a Třinec se neprosadil ve dvou přesilovkách. Při té druhé Chábera odpálil ze svého brankoviště Květoňovu ležící rukavici, ten do plzeňského gólmana vrazil a účty si s ním vyřizoval Redlihs. Mezitím odkulhal do šatny Kracík, který se předtím na ledě zranil.

Třinec pokračoval v přesilovce a na jejím konci Pánik trefil tyč. Oceláři nasadili do hry z lavičky i útočníky Tomíka se Steberem a beka Vosátka, branku domácích ale dobývali marně. Pojistit náskok mohl naopak plzeňský kapitán Straka, který střelou z otočky trefil levou tyč třinecké svatyně.

Naději hostům nedal po individuální akci v oslabení Polanský a v úvodu závěrečného dějství Tomík, který zblízka minul. Třinec se neprosadil ani při Dreslerově trestu, v 47. minutě nepřekonal Cháberu v další šanci Květoň a po čtvrtém Dreslerově vyloučení se síly na ledě po deseti vteřinách vyrovnaly, když Výtisk skolil k zemi Vostřáka. Třinecký bek po další protestech putoval předčasně do šatny.

Čisté konto nepokazil plzeňskému brankáři ani v další příležitosti Květoň. V závěru ještě mohl zvýraznit porážku Slezanů Straka, ale ztroskotal na Vojtkových betonech. V poslední minutě dostal ještě trest na pět minut a do konce utkání domácí Dvořák, s kterým se pak chtěl poprat Malec, ale sudí jej k němu nepustili.

Předkolo play-off hokejové extraligy:
Plzeň - Třinec 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)ON-LINE
Branky a nahrávky: 5. Dvořák (Jan Kovář, Tomas), 16. Adamský (Benák), 17. Čakajík (Vlasák). Rozhodčí: Fraňo, Turčan - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 14:17, navíc Dvořák 5 min. a do konce utkání - Výtisk 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 7017.
Plzeň: Chábera - Čakajík, Smrek, Cartelli, Redlihs, Benák, Dresler - Vostřák, Straka, Vlasák - Tomas, Kracík (31. Kubalík), Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Dvořák. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.
Třinec: Vojtek - Gureň, Andersons, Sekeráš, Výtisk, Seman, Malec, od 30. navíc Vosátko - Kanko, Polák, Kováčik - Pánik, Polanský, D. Moravec - D. Květoň, Peterek, Balej - od 30. navíc Tomík, Steber. Trenéři: Marek a Kopřiva.
Konečný stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: