Hlavní obsah

Sparta vstoupila do play-off vítězně, Zlín zničila v přesilovkách

PRAHA

Hokejisté Sparty zvládli vstup do vyřazovacích bojů, když na svém ledě porazili Zlín 4:2. Ševci se sice bleskově ujali vedení, Pražané ovšem dokázali utkání otočit. Vděčit za to mohou zejména přesilovkám, ve kterých se trefili třikrát. Dvěma góly se blýskl kapitán Pražanů David Výborný. Šanci na reparát má Zlín už v úterý, kdy série pokračuje druhým duelem.

Článek

Brankářský rébus sparťanští trenéři vyřešili sázkou na Petra Přikryla, Tomáš Pöpperle zůstal jen na střídačce. Mnohem více se ale v úvodních minutách zapotil gólman Ševců Jakub Sedáček. Nejprve vychytal do odkryté klece pálícího Látala, vzápětí i s přispěním štěstěny zalehl po Výborného střele puk až na brankové čáře.

A tak zčista jasna udeřilo na druhé straně. Domácí obránci zapomněli na Kollára, pro kterého už nebyl problém uklidit Záhorovského pas do opuštěné klece. Přikryl si tak na puk poprvé sáhl, až když jej lovil ze sítě. Spartu postavila na nohy zlínská nedisciplinovanost, jež vyústila ve vyrovnávací gól. Při Noskově vyloučení napřáhl na vrcholu pravého kruhu Ton a vymetl pavučinky v Sedláčkově brance.

Od poloviny zápasu se na ledě přiostřilo

Na hru v oslabení doplatili Berani i o tři minuty později. Pilařovu bombu od modré chytře sklepl Broš a Sedláček neměl šanci zareagovat. Na začátku druhé dvacetiminutovky se při početní výhodě objevil hned třikrát v dobré pozici Balaštík, ani jednou ovšem na Přikryla nevyzrál.

V 26. minutě ujel po pravém křídle Výborný, z ostrého úhlu vyslal na Sedláčka nepříliš důraznou střelu, zlínský brankář si ale vybral slabší chvilku a kotouč mu propadl až za čáru. S přibývajícími minutami se na ledě pořádně přiostřilo, což eskalovalo v pěstní vložku mezi Hromasem a Kučným, který svého sparťanského soka svalil k zemi.

Sparťan Hromas v souboji s Kučným ze Zlínafoto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Lukáš Táborský

Snížení přišlo pozdě

Zlín zbraně neskládal, vypracoval si i několik zajímavých příležitostí, Přikryla nepřelstil ani v té největší Bořuta. Místo kontaktní branky ale Ševci znovu doplatili na hru v oslabení. Na konci druhé třetiny putovali hned dva hosté za katr, čehož Sparta využila. Broš našel přihrávkou přes brankoviště Výborného a kapitán zamířil přesně pod horní tyčku.

Navýšit skóre mohl na začátku třetí části Kratěna, Sedláček ale jeho střelu reflexivně vyrazil. Na druhé straně se blýskl Přikryl, když vychytal do opuštěné branky střílejícího Ondráčka. V 55. minutě Nosek z pravého křídla prostřelil vše, co mu stálo v cestě, a vykřesal ještě Zlínu jiskřičku naděje.

Více než tři minuty před vypršením základní hrací doby si vzal kouč hostů Venera oddechový čas, po kterém zůstal Sedláček na střídačce a do boje o vyrovnání vyrazila hned šestice mužů ve žlutém. Ani to ale Zlínu nestačilo, Sparta se tak v sérii hrané na čtyři vítězné zápasy ujala vedení 1:0.

Čtvrtfinále play-off hokejové O2 extraligy, 1. zápas:
Sparta Praha - RI Okna Zlín 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Ton (Netík), 18. Broš (Vykoukal, Pilař), 36. D. Výborný (Broš), 39. D. Výborný (Broš, Ton) - 5. Kollár (Záhorovský, Rachůnek), 55. Nosek (Rachůnek, Kollár). Rozhodčí: Minář, Mikula - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:11, navíc Köhler a Balaštík (oba Zlín) 10 minut. Využití: 3:0. Diváci: 8474.
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, S. Hudec - Kratěna, D. Výborný, Broš - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Koreis, Hrdel - Látal, Podlešák, Kafka. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Zlín: Sedláček - Hamrlík, Galvas, Nosek, Lučka, Míka, Kučný, Bořuta, Linhart - Balaštík, Leška, Köhler - Záhorovský, Kollár, Rachůnek - J. Ondráček, Balán, Andrašovský - Kubiš, Rom. Vlach, Mokrejš. Trenéři: Venera, Rost. Vlach a Hrazdíra.
STAV SÉRIE: 1:0.

Reklama

Související témata: