Hlavní obsah

Přichází vrchol extraligy, na Slavii hokej přesto netáhne

PRAHA

Vrchol tuzemské hokejové sezóny je v plném proudu. Dalo by se proto očekávat, že arény budou praskat ve švech. Na některých stadiónech panuje spokojenost, jinde spíše rozčarování. Vzorovým příkladem druhého případu je pražská Slavia. Pohled do hlediště největší haly v republice s kapacitou 17 tisíc míst při play-off vybízí k slzám. Důvodů, proč diváky návštěva O2 Areny netáhne, je víc...

Článek

„Na Slavii nejdu, protože cena lístků je nepřiměřeně nadsazená,“ vysvětlovali v minulých letech fanoušci Pražanů, proč raději na hokej koukají z tepla domova. Tato příčina ale v letošní sezóně postrádá smysl. Slavia totiž lístky oproti základní části nezdražila, za ten nejlevnější dáte 100 korun. Ani cena těch nejdražších vstupenek (260 Kč) není na nejmodernější halu u nás nadhodnocená.

Horší to už je se začátky jednotlivých zápasů. Především start od 17 hodin, kdy začíná televizní utkání, je pro mnohé Pražany neakceptovatelný. „Čas utkání a nasazení týmů pro vybraný duel si diktuje Česká televize. My to ovlivnit nemůžeme,“ posteskne si v rozhovoru pro Sport.cz marketingový manažer Slavie Jan Kratochvíl.

Začínat v pět kvůli TV? Vražedný čas!

Slavia tak po prvních dvou zápasech play-off drží nelichotivý primát. Ačkoliv hraje v největší hale, na její zápasy dorazilo nejméně diváků. V Litvínově, Pardubicích i na Spartě jich přišlo víc. „Začínat kvůli televizi od pěti? To je vražedný čas! Bylo to vidět i na Spartě, kde na druhý zápas přišlo o téměř dva tisíce lidí méně,“ poukazuje Kratochvíl na brzký start duelů v Praze.

Zvlášť na prvním čtvrtfinálovém klání s Vítkovicemi panovala v O2 Areně ponurá atmosféra. 5689 diváků, kterých dorazilo, se ve velké hale ztratilo. „Když mám být upřímný, čekali jsme mnohem víc lidí. Čtvrtfinále play-off by si zasloužilo větší diváckou kulisu,“ mrzí Kratochvíla. Přesto ale vyzdvihl diváky, kteří na Slavii přišli. „Ti, kteří zavítali, vytvořili výbornou atmosféru,“ chválil marketingový manažer vlastní příznivce.

Vítkovice nejsou tak atraktivní

To je ale jen slabá útěcha. Jestliže některý z Pražanů navštívil domácí klání Sparty a Slavie, musel být udiven. Zatímco v Holešovicích bylo publikum po celou dobu ve varu, na Slavii jste občas zaslechli i reakci hráčů. Samozřejmě. V obrovské O2 Areně se povzbuzování fanoušků snadno ztratí. Ale tento fakt hokejisté často na zřetel neberou. „Vždycky vás víc vybičuje, když je hlučná atmosféra,“ přiznává v rozhovoru pro Sport.cz slávistický útočník Roman Červenka.

Při vší úctě k Vítkovicím, Ostravané rozhodně nejsou týmem, který by pražské publikum nalákal. O divácké návštěvnosti pražského derby Slavia - Sparta se ani netřeba bavit. V případě, že by Slavia měřila síly s Plzní nebo Pardubicemi, do Prahy by dorazily stovky nebo tisíce příznivců hostí. S Vítkovicemi je to jiné. „No jo, no,“ zachmuří se Červenka nad chabou diváckou návštěvou. „Vítkovice prostě asi nejsou tak atraktivní,“ posteskl si.

Pro čtvrtfinále by byl ideální Liberec

To na rovinu přiznává i Kratochvíl. Ze svého pohledu si při sledování předkola play-off přál, aby na Slavii narazili liberečtí Bílí Tygři. „Z hlediska návštěvnosti jsem si to opravdu přál. Byla by to repríza loňského semifinále, návštěvy by se pohybovaly kolem deseti tisíce fanoušků na utkání.“

V podobě Vítkovic se ale musí smířit s realitou, která čítá menší návštěvnost. To si dobře uvědomoval už před vypuknutím vyřazovacích bojů. S nadějí proto kouká na případné semifinálové boje. Tam už by se Slavii naskýtal atraktivní protivník. „Věřím, že na semifinále by přišlo přes deset tisíc lidí,“ odhaduje Kratochvíl, ale hned dodává. „Ještě tam nejsme, čeká nás dlouhá cesta.“

DIVÁCKĚ NÁVŠTĚVY V PRVNÍCH DVOU ZÁPASECH PLAY-OFF:
Mužstvo1. zápas2. zápasCelkemKapacita
Pardubice8970884517 81510 194
Litvínov6680700013 6807000
Slavia5689687912 56817 000
Sparta8474683215 30612 950

Reklama

Související témata: