Hlavní obsah

Sparťan Netík: Chceme postoupit už v sobotu, Zlín ale nepodceňujeme

ZLÍN

Ideální scénář má zatím play-off extraligy pro hokejisty pražské Sparty. Svěřenci trenéra Františka Výborného třikrát porazili Zlín a už v sobotu si mohou zajistit postup mezi čtyři nejlepší celky. Pražané však podle útočníka Tomáše Netíka stále považující moravský tým za nebezpečného soupeře, kterého nesmí ani na chvilku podcenit. Dobře si totiž uvědomují, že ještě počtvrté nevyhráli.

Článek

"Vedení 3:0 blbě nevypadá. Já ale nemohu říci, že je konec. Do posledního zápasu je to otevřené. Je to super, že to máme takhle rozehrané, ale nejsme nijak uspokojení. Určitě ale chceme vyhrát i zítra," řekl Netík novinářům po pátečním zápase, který Sparta vyhrála ve Zlíně jednoznačně 4:1. "Celé play-off i série jsou o hlavě. Musíme udržet emoce. Vedeme 3:0 a půjdeme do toho s tím, že zkusíme ukončit sérii už tady," podotkl.

V pátek přitom Sparta byla až do 25. minuty horším týmem, v první třetině i úvodu druhé byla prakticky pod permanentním tlakem domácích. "Nehráli jsme dobře a nezačali tak, jak jsme chtěli. Pak jsme dostali gól, u kterého jde velká část viny na mě," uvedl Netík, kterého před brankou Pavla Kubiše obehrál Roman Vlach. "Mrzelo mě to. Paradoxně nás to ale nakoplo. Začali jsme hrát a ještě do konce třetiny jsme dali dvě branky. Pak už jsme si to pohlídali," pochvaloval si Netík, jenž v 54. minutě zvyšoval na 4:1. Na ledě byl ale i u prvního a druhého gólu Sparty.

Spartu udržel ve hře výkon brankáře Petra Přikryla, který si připsal 31 úspěšných zákroků. "Chytá výborně. Po první třetině jsme mohli prohrávat 0:3, 0:4 a pak by to bylo hrozně těžké," přiznal Netík. Přikryl sice chytá své první play-off jako jednička, je však mnohem zkušenější než zlínský Jakub Sedláček. "Zápasy play-off jsou o zkušenostech, což rozhoduje série a naše mužstvo je zkušené. Když máme za zády dobrého gólmana, tak víte, že vás mohou mlít a stejně vyhrajete 1:0," uvedl Netík, který výkon Sedláčka moc hodnotit nechtěl. "K tomu se těžko něco říká. Dali jsme mu třikrát čtyři branky, potřebujeme to udělat ještě jednou," řekl pouze.

 Zlín neproměnil ani přesilovku pět na tři

Pražanům se v pátek dařila na rozdíl od soupeře i hra v početní výhodě. Zatímco Zlín neproměnil ani přesilovku pět na tři, Sparta využila obě své standardní výhody. "Moc jsme jich neměly. Nemám moc rád chválení. Tohle jsou fakta a je to jen dobře," uvedl Netík. Série mezi Spartou a Zlínem se tak zatím vyvíjí stejně jako před dvěma lety, kdy Pražané vyhráli třikrát za sebou, čtvrtý duel ve Zlíně prohráli a v pátém doma čtvrtfinále ukončili.

Nejaktivnějším hráčem domácích byl junior Roman Vlach, který vypracoval první gól svého celku. Ani to ale Zlínu k úspěchu nestačilo. "Šli jsme do toho s tím, že to bude rozhodující zápas. Myslím, že jsme nastoupili dobře, měli velký tlak, ale nedokázali jsme dát gól," litoval Vlach brankově nevydařené první třetiny. Syn asistenta zlínského trenéra byl na ledě i při vyrovnávací brance Sparty. "Nemohli jsme najednou vyhodit. Bohužel naší chybou Sparta vyrovnala," litoval Vlach situace přes zásahem Tona.

Zlínu k úspěchu nepomohla ani hra na tři formace a další změny v sestavě v průběhu utkání. "Pro každého je lepší, když je ve větším tempu. Byl to dobrý krok, ale bohužel to nevedlo k vítězství," řekl Vlach. Berani podle něj ještě nic nebalí. "Budeme se snažit pořád to otočit, šance tam pořád je. Musíme ale zlepšit koncovku, na jeden gól nemůžeme vyhrát," podotkl Vlach.

Sedláček byl nejistý

Nepříliš vydařený zápas odchytal Jakub Sedláček. Podle statistik nejlepší brankář základní části potřetí za sebou inkasoval od Sparty čtyři branky, přestože si připsal podle oficiálního zápisu 34 úspěšných zákroků. Hlavně ve druhé polovině druhé třetiny byl ale nejistý a gól Jakuba Langhammera na 2:1 šel na jeho vrub. "Byl hodně rychlý. Naznačil mi střelu a já jsem mu to sežral. Byla to moje chyba," uznal viditelně zklamaný Sedláček.

I jeho mrzelo, že Zlín si v první části více neprosadil. "Byli jsme jasně lepší, ale nedali jsme góly a bohužel smolné dostali. Dalo se s tím něco dělat, ale bohužel se mi to nepovedlo," uvedl osmnáctiletý gólman, který zároveň přiznal, že na něj dolehl obrovský tlak play off. "Očekávání bylo velké, bylo to cítit. Ještě nemám takové zkušenosti, abych na tom byl dobře. Nevím, co k tomu mám říct," pravil sklesle.

Moc dobře si nyní uvědomuje, že Zlínu k postupu do semifinále může pomoci jen zázrak. "Porazit Spartu čtyřikrát za sebou, to by se muselo stát něco neskutečného. Aspoň musíme zkusit vyhrát v sobotu pro diváky a zabojovat," dodal Sedláček.

Reklama

Související témata: