Hlavní obsah

Plzeň vypověděla brankáři Málkovi smlouvu, jeho agent nesouhlasí

PRAHA

Vedení hokejistů Plzně v pátek vypovědělo smlouvu brankáři Romanu Málkovi, který se stal v klubu po angažování Jana Chábery na konci ledna nepotřebným. Učinilo tak pro údajné hrubé porušení kontraktu, protože jednatřicetiletý gólman se prý negativně vyjadřoval o klubu a pak nepřišel na trénink. Málkův agent Robert Spálenka to však rozhodně odmítá a případ zřejmě bude řešit smírčí komise, nebo dokonce civilní soud. Uvedl to deník Sport.

Článek

Budoucnost Málka, který loni v prosinci uzavřel s Plzní novou smlouvu až do konce sezóny 2009/10, se nepodařilo vyřešit do konce lednového přestupního termínu, takže v klubu zůstal. Plzeň teď tvrdí, že po výpovědi už Málek není hráčem Lasselsbergeru a tím pádem ho přestává platit. Podle Sportu činil roční Málkův příjem přibližně 4,5 miliónu korun.

"Všechno má v rukou náš právník, já se k tomu vyjadřovat v současné době nebudu," řekl Sportu plzeňský ředitel Jaromír Zavoral. "Nabídli jsme panu Málkovi dvě varianty řešení, ve hře bylo hostování v nejvyšší slovenské nebo německé lize do konce sezóny s tím, že by se mu zachoval ten nejvyšší možný plat, včetně bonusů. Ale on na nic nepřistoupil, odmítl úplně všechno, co jsme mu nabídli," řekl deníku advokát Tomáš Tesař, který v této kauze zastupuje plzeňskou stranu.

Málek prý nedorazil na trénink, navíc se neomluvil

S tím nesouhlasí Málkův agent Spálenka ze společnosti Sport Invest. "Pokud jde o ty možnosti hostování, pravda je úplně opačná. Plzeň nepřistoupila ani na jedno řešení, které jsme navrhovali. A ty návrhy byly z naší strany velmi vstřícné," uvedl pro Sport Spálenka.

Klub pak prý Málka písemně upozornil, že pokud ještě jednou nějaké ustanovení kontraktu poruší, dostane výpověď. K tomu prý došlo 16. února, kdy první tým odjel na zápas do Třince a Málek se měl dostavit na trénink s juniorským celkem. "I když o tom prokazatelně dopředu věděl, nepřišel. Neomluvil se. Bylo to navíc v době, kdy situace byla vyostřená. Chtěli jsme i dohodu o narovnání, což by znamenalo, že zůstane do konce dubna, dostane polovinu tabulkové hodnoty, což je přes 650 tisíc korun, a rozejdeme se. Ale ani na to nepřistoupil," řekl Tesař. Spálenka popírá, že by jeho klient zmeškal trénink. "To se rovněž nezakládá na pravdě. A víc to nechci komentovat přes noviny," prohlásil.

Málkovi prý oficiálně zatím nikdo nic neřekl

Plzeňské vedení v pátek odeslalo hráči doporučeně písemnou výpověď, kterou faxem zaslalo i jeho právníkovi. "Máme za to, že fax je použitelný prostředek a druhý den, tedy v sobotu, už pan Málek není hráčem Plzně," uvedl Tesař. "Fax není směrodatný, počkáme, až to přijde Romanovi domů. Do té doby se dál chováme podle platné smlouvy," reagoval Spálenka. "Oficiálně mi nikdo nic neřekl, výpověď mi nikdo nepředal. Takže k tomu v současné situaci nemůžu nic říkat," prohlásil Málek.

V Plzni působil poprvé od ledna 2004 na hostování do konce sezóny ze Slavie a pomohl klubu k postupu do play-off i vyřazení favorizovaných Pardubic ve čtvrtfinále. Tehdy byl na západě Čech hrdinou. Paradoxně se teď kauza jeho odchodu řeší v době, kdy Západočeši hrají po pěti letech opět s Pardubicemi ve čtvrtfinále. Do Plzně se vrátil po působení v Magnitogorsku a Karlových Varech v roce 2005 a uzavřel tříletý kontrakt, který pak prodloužil o dva roky.

Naposledy chytal 23. ledna na ledě Českých Budějovic, kde jej v 8. minutě po čtyřech inkasovaných gólech střídal Pavel Francouz. Osmnáctiletý gólman v té době dostával před Málkem přednost, po Cháberově příchodu zaujal pozici dvojky a Málek v týmu vůbec nebyl. V této sezóně odchytal vítěz extraligy se Slavií z roku 2003 a účastník mistrovství světa ve stejném roce 29 utkání s průměrem 3,05 inkasované branky na zápas a úspěšností zákroků 91,62 procenta.

Reklama

Související témata: