Hlavní obsah

Kouč Slavie Růžička: Povstali jsme. Na hráčích vidím obrovskou chuť

První mečbol Slavia odvrátila. Po dramatickém průběhu porazila Vítkovice 5:3 a snížila stav čtvrtfinálové série na 2:3 na zápasy. Další překážky ale mají červenobílí stále před sebou. Ta nejbližší je čeká už v sobotu na ledě soupeře. „Nám se tam v minulosti poměrně dařilo, teď jsme tam ale dvakrát prohráli. Já doufám, že už tam musíme jednou vyhrát,“ věří trenér Pražanů Vladimír Růžička v další úspěch.

Článek

Páté čtvrtfinále s Vítkovicemi jste prožíval velmi emotivně. Už dlouho jsem neviděl, abyste dával takový průchod svým emocím. Nebo se mýlím?

Nikdo z nás nechtěl hrát poslední zápas. Když Vítkovice otočily z 0:2 na 3:2, prožívali jsme to asi všichni. Jsem rád, že jsme to obrátili, protože to bylo strašně těžké utkání. Těšilo mě, že jsem viděl, že nám to v poslední třetině výborně bruslilo. Naopak Vítkovicím jakoby trošku docházel dech.

Je to příslib do šestého zápasu?

To uvidíme. Vítkovice budou hrát doma, k tomu velké hřiště. Jsem ale rád, že se to povedlo. Když jsem si přečetl v novinách, že nás každý odepsal...Prostě jsme povstali, hráli jsme výborně. Vidím na hráčích obrovskou chuť, že nechtějí končit. To je strašně důležité!  <table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td colspan="2">5. čtvrtfinále play-off Slavia - Vítkovice</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>ON-LINE:</strong></td><td><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=7675" onclick="return onlineShow(this.href);">Slavia - Vítkovice</a></td></tr><tr><td><strong>REPORTÁŽ:</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/hokej/extraliga/146549-bednar-dvema-goly-odvratil-vyrazeni-slavie-z-play-off.html">Bednář odvrátil vyřazení Slavie</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>BEDNÁŘ:</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/hokej/extraliga/146563-bednar-k-rozhodujicimu-golu-jsem-dojel-trojnozkou.html">K rozhodujícímu gólu přes trojnožku</a></td></tr><tr><td><strong>BRANKÁŘI:</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/hokej/extraliga/146570-neruda-zastoupil-chybujiciho-furcha-vytecne-prilezitost-dostane-znovu.html" target="_blank">Neruda zastoupil chybujícího Furcha</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>VÍTKOVICE:</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/hokej/extraliga/146564-vitkovice-mrzel-pokazeny-uvod-doma-spolehaji-na-plnou-halu.html" target="_blank">Zase nevyšel úvod, ale spoléhají na domácí úspěchy</a></td></tr></tbody></table>

Ve čtvrtek na sebe konečně upozornily opory. Vítěz kanadského bodování základní části Bednář zaznamenal tři body, nejlepší střelec Hruška vstřelil důležitý třetí gól. To je potěšující, ne?

Hráli velice dobře. Jsem rád, že se rozstříleli. Ono to není jednoduché. Celou sezónu hráli výborně a všichni, včetně nich, vědí, že na ně spoléháme. Mám hlavně radost, že jsme strašně bojovali. Toho lva na prsou už po čtvrtečním zápasezase můžeme nosit.

Věděl jste po třetím inkasovaném gólu okamžitě, že je potřeba něco udělat? Že místo Furcha pošlete do branky Nerudu?

Vidím, jak se všichni supi honí za Dominikem. Je pod obrovským tlakem. Ale já si pořád stojím za svým. To je brankář, který tady pořád bude a budoucnost Slavie stojí na něm.

Po vystřídání ale vypadal dost zdeptaně. Co jste mu na střídačce říkal?

(začne se hlasitě smát) Já se ani nedivím, že je zdeptanej. Když všude v novinách a televizi slyším, jak máme mladého gólmana... (přejde do důrazného projevu) Jinak to nebude! Můžete to napsat znova! Nikde jinde hledat nebudu! Mám tu dva brankáře - jednoho zkušeného, druhého mladého. A ten bude chytat. Pořád bude chytat! Až mě vyhoděj, možná už chytat nebude... Dokud tu ale budu, bude chytat on!

Vraťme se k tomu, co jste mu po druhé třetině říkal. Potřeboval povzbudit?

On je v pohodě. Na to, jak je mladý, chytá neuvěřitelně.Musíme si ho vychovat a za tím si stojím! To měnit nebudu! I když prohrajeme, toho gólmana zkrátka podržím.

Jinými slovy řečeno, takto vypjaté zápasy jsou pro něj do budoucna k nezaplacení?

Samozřejmě. Je to vyhrocené, nervy pracují. On udělá chybu a zase o tom budu dlouho číst... Když ji udělá zkušený gólman, nikdo o tom nemluví.

Když pustil Adam Svoboda v zápase Ligy mistrů s Curychem laciné branky, také se to v médiích nepřešlo mávnutím ruky...

To jo. Já už ale celé play-off slyším, že Dominik nemůže chytat. Ale zkrátka to jinak nebude!

Bednář s Hruškou přiznali, že až teď hrála Slavia skutečně jako tým. Napadá vás, proč tomu tak v minulých zápasech nebylo?

Můj názor je, a hodně o tom přemýšlím, že nám trošku uškodilo, že jsme vyhráli základní část. Teď už to vím. My jsme navíc hráli play-off zápasy i během Ligy mistrů a to není jednoduché. Podívejte se do zahraničních soutěží. Vypadla už Ufa a Curych, který je podle mě nejlepším mužstvem v Evropě. Trápí se Linköping, my také. Asi není náhoda, že kluby mají takové potíže.

V čem ale tkví ta nevýhoda vyhrané základní části? Jste pod větším tlakem novinářů?

To si nemyslím. Zdá se mi, že se kluci na ledě uspokojili. Máme jeden krok do Ligy mistrů, takhle dobře jsme základní část nikdy neodehráli. Navíc jsme zkrátka Češi. Hráči si řeknou: Trenéři nám pořád něco vytýkají, ale my jsme vyhráli základní část. Je to těžké.

K tomu přičtěme i kvalitu Vítkovic, které předvádějí výtečný hokej.

Mají výborné mužstvo. Až do prosince vedly ligu, pak se propadly jen kvůli zraněním. Dokázaly přejet 3:0 Liberec, který je hrozně silný. Kvalitu mají. To bezpochyby.

Jste před šestým zápasem optimistou?

Jestli jsem optimistický... Nemáme co ztratit. Ten poslední krok je vždycky nejtěžší. Je to kdo s koho. Ale nastartovat nás to může. Uvidíme.

Důležité asi bude, abyste co nejdéle udrželi alespoň bezbrankový stav a nepustili Vítkovice do vedení...

Určitě. Nám se tam v minulosti poměrně dařilo, teď jsme tam ale dvakrát prohráli. Já doufám, že už tam musíme jednou vyhrát.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice