Hlavní obsah

České Budějovice porazily na nájezdy Znojmo

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic porazili v osmém kole skupiny o udržení v extralize na nájezdy Znojmo. Před poslední Mladou Boleslaví tak mají Jihočeši jedenáctibodový a Znojmo šestibodový náskok, ve hře je přitom ještě 12 bodů pro každý tým. Rozhodující nájezd proměnil Bílek.

Článek

Zpola zaplněné hlediště se dlouho nemělo čím bavit. Z brankářů musel jako první zasahovat až v sedmé minutě domácí Turek, ale Rýglova střela od modré čáry byla spíše propagační. Teprve v polovině úvodní třetiny nastal před znojemskou brankou pořádný rozruch. Hosté se bránili bez vyloučeného Hamana a na brankáře Trvaje zblízka dorážel Mertl, po něm Gulaš zkoušel tečovat Tomanovu střelu od modré a z levého kruhu pálil obránce Ptáček.

Při následném trestu Kucharczyka už se Znojemští neubránili. Početní převaha Jihočechů trvala pouhých 26 vteřin, když se z dálky trefil Ptáček. Zásluha patřila i Šimánkovi, který clonil před Trvajem.

Krátce před první sirénou signalizoval rozhodčí výhodu ve prospěch hostů, v nastalém závaru už kotouč z Hamanovy hole směřoval k brankové čáře, ale Turek se vrhl do opuštěného prostoru a stihl v posledním okamžiku svou holí letící puk vyškrábnout.

Na začátku druhého dějství proměnili přesilovku také Znojemští při trestu domácího kapitána Veselého. Nejprve rozhodčí nepotrestal zákrok na Vaka za Trvajovou brankou a následovala rychlá protiakce, na jejímž konci byla Svobodova střela po ledě z bezprostřední blízkosti, kterou Turek nepokryl.

Slibnou příležitost měl poté budějovický Melichárek, který se ocitl sám před Trvajem, ale chyběl mu klid k přesnému zakončení. Na protější straně se snažil prosadit prudkým švihem Davídek a blízko ke skórování měl také domácí Vak, po jehož nahození od bočního mantinelu vypadl kotouč Trvajovi pár centimetrů před brankovou čarou, ale bek Vyrůbalík pohotovým výpadem situaci zachránil.

Brzy nato Kotrla přihrával od zadního hrazení, znojemští obránci neuhlídali Gulaše a ten vrátil domácím vedení. Krátce před druhou sirénou ale vyškolil spící obranu Budějovic rtuťovitý Selingr, jenž se proháčkoval až k Turkovi a zblízka vyrovnal.

V 43. minutě se znojemský gólman vyznamenal po nápřahu obránce Ptáčka, na opačném konci čaroval také Turek, jenž v oslabení kryl jedovatou střelu Tesaříka. Oba soupeři se snažili strhnout vedení na svoji stranu, zároveň však obětavě pracovali v defenzivě a většina akcí proto končila dřív, než si útočníci stačili připravit střeleckou parketu.

Při Muchově trestu v 57. minutě dotíral před budějovickou klecí Dopita a po Mojžíšově ráně od modré zůstal otřesený Turek na chvíli ležet v brankovišti. Dal se však do pořádku a dokázal zastavit i Selingrovu bombu.

Nezáživný duel dospěl do prodloužení, v kterém byli mírně aktivnější hosté, ale brankovou příležitost si nevypracoval nikdo. Před nájezdy se místo Turka rozcvičil Kovář a stal se žolíkem Jihočechů: nevyzrál na něj ani jeden ze čtyř znojemských exekutorů. Z domácích uspěl jediný Bílek.

8. kolo skupiny o udržení hokejové extraligy:
Mountfield České Budějovice - Znojemští Orli 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Ptáček (M. Hudec, L. Poživil), 34. Gulaš (Kotrla), rozh. nájezd Bílek - 26. J. Svoboda (Demel), 40. Selingr (Erat). Rozhodčí: Jeřábek, Šír - Bryška, Chytil. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváci: 2625.
Č. Budějovice: Turek (na nájezdy Jakub Kovář) - Mucha, Gřegořek, L. Poživil, Ptáček, Toman (44. Frolo), Sičák - Mertl, Vak, Veselý - M. Hudec, Šimánek, Melichárek - Gulaš, Huml, Kotrla - Bílek, Horák, Hřebejk. Trenéři: Tlačil a Kupka.
Znojmo: Trvaj - Rýgl, Mojžíš, Tesařík, Bičánek, Švrček, Vyrůbalík - Erat, Dopita, Selingr - J. Svoboda, Čachotský, Demel - M. Růžička, Haman, Sajdl - Kucharczyk, Plášek, Davídek. Trenéři: Rulík a Baďouček.

Reklama