Hlavní obsah

Na fotbal bude moct 5000 diváků, od září polovina stadionu. Hokej uvolňuje pomaleji

Praha

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo další uvolňování protikoronavirových opatření a některé z nich budou mít dopad i na tuzemský sport. Už od pondělí 22. června bude moci na fotbalové stadiony dorazit až pět tisíc diváků místo 2500, jak tomu bylo dosud. Jasněji je i o tom, za jaké divácké účasti by mohly probíhat letní přípravné zápasy v ledním hokeji a od září pak soutěže včetně extraligy či Chance ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pohled do hlediště během zápasu fotbalistů Slavie se Zlínem.

Článek

I od pondělí 22. června ale stadiony budou muset mít stavebně oddělené sektory s maximální kapacitou 1000 lidí a vlastním vstupem zvenčí. Mezi jednotlivými sektory bude zakázáno přecházet.

Epidemiolog Rastislav Maďar pak na čtvrteční tiskové konferenci připustil, že pakliže by se epidemiologická situace vyvíjela dobře, od 1. září by fanoušci mohli obsadit polovinu hlediště, ať už na hokejových či fotbalových stadionech či jiných sportovních zařízeních.

„Měli jsme jednání s prezidentem hokejového svazu Králem a jeho týmem a v podstatě jsme se shodli, že na hokej budou aplikovány analogické, až identické podmínky, které se použily u fotbalové ligy a dosud se osvědčily," prohlásil Maďar.

4. srpna má začít hokejový pohár Generali Česká Cup, jehož se zúčastní všech 14 extraligistů a rovněž Kladno a Přerov z druhé nejvyšší soutěže. "Před začátkem pohárových utkání budou nutné pro hráče, rozhodčí a realizační týmy dva testy s odstupem deseti a pěti dnů před zahájením soutěžního utkání," sdělil Maďar s tím, že hokejové kluby, které se poháru nezúčastní a bude je čekat až v září ligová soutěž, absolvují dva testy až před jejím začátkem.

„Týmy, které se pohárové soutěže zúčastní budou muset před začátkem extraligy (Kladno a Přerov před začátkem Chance ligy) podstoupit ještě jeden kontrolní test, protože od těch dvou dělaných před pohárem uplynou už více než tři týdny," doplnil Maďar.

Pro přípravná či pohárová hokejová utkání v letním období bude využíván princip známý z fotbalových zápasů, který platí do konce tohoto týdne. To znamená maximálně pět sektorů s vlastním vchodem a vlastním sociálním zařízením. Každý sektor bude maximálně pro 500 fanoušků.

„Každá druhá řada bude muset být volná a stejně jako bude volná každá druhá sedačka v obsazené řadě. To znamená čtvrtinová kapacita," řekl Maďar.

Tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund pro Sport.cz upřesnil, že na hokejových stadionech nebudou moci být s největší pravděpodobností využívány fanouškovské sektory pro stání, jelikož by se jen těžko dalo dohlédnout na zajištění povinných rozestupů.

Oproti fotbalu však diváky na hokejových stadionech jedna změna čeká. Zatímco na kopané fanoušci roušku nemusí nosit, na krytých zimácích tato povinnost s největší pravděpodobností bude platit.

Bude-li se epidemiologická situace vyvíjet dobře, od 1. září by se podle Maďara mohla obsadit až polovina stadionu. Ať už hokejových, fotbalových nebo jiných.

Jakým systémem? „K přenosu kapének dochází směrem dopředu, tedy kam člověk dýchá, takže obsazenost bude taková, že vedle sebe budou moct sedět další lidé, ale řada před nimi bude volná. Takže kompletně volná bude každá druhá řada tak, aby vzdálenost vstupu a výstupu z dýchacích cest byla po dobu průběhu utkání co nejdále od další osoby," vysvětlil Maďar.

Reklama

Související témata:
Rastislav Maďar