Hlavní obsah

Sparta je stále ve hře o finále, v prodloužení rozhodl Kratěna

PRAHA

Naděje hokejistů Sparty na postup do finále play-off stále žije. Pražané ve čtvrtek porazili v pátém semifinálovém duelu na domácím ledě Karlovy Vary 2:1 v prodloužení a snížili stav série na 2:3. Utkání rozhodla přesná trefa Ondřeje Kratěny ve čtvrté minutě nastavení, šestý zápas je na programu v sobotu v Karlových Varech.

Článek

Oba týmy začaly zostra, do první vážnější situace se ve 4. minutě dostal karlovarský Skladaný, Přikryla ale zblízka nepřekonal. Hned z protiútoku zahrozil z druhé vlny najíždějící Ton, Mensator proti jeho ráně po ledě sklapl betony včas. Karlovarský gólman se blýskl i o dvě minuty později, když vychytal z mezikruží střílejícího Netíka. V sedmé minutě už šla Sparta do vedení. Svůj první zápas v letošním play-off přetavila posila z Brna Vondráček v gól.

V polovině první třetiny se domácí obranou protáhl Kumstát, dokonce se dostal i k dorážce vlastní střely, Přikryl byl ale v obou případech na místě. V 16. minutě ujel při oslabení znovu Kumstát a jelikož byl v samostatném úniku Vykoukalem zahákován, bylo nařízeno trestné střílení. K němu se postavil Němec, jeho kličku do bekhendu ale Přikryl vystihl. Karlovarská věž si na Přikrylovi vylámala zuby i do třetice, v 18. minutě úřadovala Přikrylova lapačka.

Němce po pádu na mantinel odvezli do nemocnice 

Na začátku druhé části hráli Pražané téměř sto vteřin dvojnásobnou přesilovku, během níž zasypali Mensatora hromadou střel, karlovarský gólman ale všechny puky dokázal pochytat. Mensator přiváděl sparťanské střelce k šílenství dál, v následující početní výhodě neuspěli v jasných tutovkách Hanzlík s Vykoukalem.

Hrůzný moment přinesla 38. minuta, kdy po nezaviněném střetu s Netíkem narazil karlovarský Němec hlavou na mantinel. Zadák se zkušenostmi z reprezentace zůstal několik minut bezvládně ležet na ledové ploše, ze které jej museli zdravotníci odvézt na nosítkách.

Obavami naplněné tribuny třiadvacetiletý hráč alespoň částečně uklidnil pokynutím ruky. Podle dostupných informací utrpěl karlovarský obránce otřes mozku a zhmoždění krční páteře a byl převezen k vyšetření do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Obě mužstva jako by nepěkný okamžik vykolejil z tempa a do konce třetiny již mnoho hokejových akcí k vidění nebylo.

Dej potrestal chybu Černoška povedenou rybičkou

Po dvou minutách hry ve třetí části chyboval před vlastní brankou sparťan Černošek. Puku se zmocnil Dej, obhodil si i brankáře Přikryla a v akrobatické pozici zasunul touš do opuštěné klece. Karlovarským po vyrovnávací trefě narostla křídla, nejblíže druhému gólu byl Kumstát, sám před Přikrylem ale zakončil nepřesně. Z protiútoku zase na druhé straně zahrozil Hrdel, i Mensator ovšem svůj tým podržel. Zápas tak za stavu 1:1 dospěl až do prodloužení.

V něm se ve čtvrté minutě prokličkoval až před Mensatora Kratěna a střelou do horního růžku rozhodl o sparťanském triumfu. Pražané snížili stav série na 2:3, šestý zápas je na programu v sobotu v Karlových Varech.

Semifinále ČP play-off O2 extraligy - 5. zápas
Sparta Praha - Karlovy Vary 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)on-line
Branky: 7. Vondráček (Jan Hanzlík, Hrdel), 64. Kratěna (D. Výborný) - 43. Dej (Sailer).
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Černošek - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Koreis, Podlešák - Vondráček, Hrdel, Kafka. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Karlovy Vary: Mensator - Němec (41. Bombic), Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Dej, Pech, Sailer - Zucker, Kristek, Hluchý - od 31. navíc Zaťovič. Trenéři: Paleček, Antonik a Kněžický.
Stav série: 2:3 (zápasy 5:2, 2:3P, 3:5, 2:5, 2:1P)

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice