Hlavní obsah

Slavia v úchvatném zápase zdolala Plzeň, finále trefil v nájezdech Růžička

Jan ŠkvorSport.cz

Ten zápas prostě neměl chybu. Páteční páté semifinále mezi Slavií a Plzní nabídlo fantastický hokej, kterému nechybělo nasazení, bitka ani neočekávané zvraty. Slavia před rekordní návštěvou letošní sezóny sahala po účasti ve finále, její nadšení ale zmrazil v čase 59:59 Straka. Pražané se přesto postupu dočkali, v nájezdech rozhodl o výhře 6:5 Růžička mladší. Slavia si tak po roce znovu zahraje finále, jejím soupeřem bude lepší z dvojice Karlovy Vary - Sparta.

Článek

Už po dvaadvaceti vteřinách hry se musel domácí gólman Furch pořádně zapotit, Strakovu jemnou teč zastavil na hrudi. Slavia poté na čas převzala iniciativu, k vážnějším příležitostem se ale nedostávala. Nadějný únik dvou na jednoho zakončil Sklenář nepřesným pasem na Červenku. Téměř totožný moment nastal i na druhé straně, Adamský se rozhodl pro křižnou střelou, Furch ji ale vyrazil.

V desáté minutě právě Pražané přečkali hru v oslabení, když se do samostatného úniku dostal Bednář. Na poslední chvíli jej zahákoval Benák a sudí neváhali nařídit trestné střílení. K němu se postavil sám postižený a střelou mezi Cháberovy betony otevřel skóre. Plzeň ale odpověděla hned v další minutě, Redlihsovu střelu v přesilové hře tečoval mimo Furchův dosah Kovář.

Ofenzivně laděná partie pokračovala dál, za hosty mohl přidat svůj druhý gól Kovář, šance slávistů Hrušky s Červenkou pochytal Chábera. Ten už byl ale krátký na Červenkovu dělovku od modré z patnácté minuty a Slavia šla znovu do vedení. V devatenácté minutě sevřela Červenkova formace tu Strakovu na dobrou minutu v  obranném pásmu Plzně a parádní střídání zakončil  třetím gólem domácích Bednář.

Čtveřice hráčů putovala po bitce do kabin  

Ve 22. minutě se zmocnil puku ještě ve vlastním obranném pásmu Beránek, projel s ním na holi až do útočné třetiny, kde se natlačil před Cháberu a zvýšil na 4:1. Plzeň se ale nevzdala, už za dvě minuty snížil trefou od modré čáry Cartelli. A Západočechům nalila vstřelená branka krev do žil. Hned vzápětí se na Furcha řítil Tomas, trefil ale jen gólmana.

Plzeňský rozmach navíc slávisté sami podpořili. V 29. minutě rozehrával Červenka ve vlastní třetině tak nešťastně, že jeho přihrávka skončila za zády překvapeného Furcha. Matějovský, který se jako poslední z hostů dotkl puku, tak přišel k brance jako slepý k houslím. To ale ještě ze strany hostů nebylo všechno. V 33. minutě pláchl při vlastním oslabení Adamský a vyrovnávací trefou vyhnal Furcha z branky. Jeho místo zaujal Neruda.

O dvě minuty později se před Cháberou strhla hromadná potyčka, do které se zapojila hned šestice hráčů, po třech na obou stranách. Slávisté Vašíček s Endálem a plzeňští Nedvěd s Redlihsem za svou aktivitu vyfasovali trest do konce utkání. V předposlední minutě druhé části už zvedal domácí Beránek ruce na hlavu na znamení branky, jeho ránu ale na brankové čáře zastavil Chábera betonem.

Straka udržel naději

Do třetího dějství vstoupila Plzeň i díky přesilovce drtivým tlakem, vedoucí gól z něj ale nevytěžila. A tak udeřilo na druhé straně. Červenka našel skvostným pasem Bednáře, který střelou do odkryté branky dokonal hattrick. Osm minut před koncem třetí třetiny Plzeň sahala po srovnání, Tomase ale ve stoprocentní šanci vychytal Neruda. Západočeši v závěru ještě sáhli ke hře bez gólmana, už už se ale zdálo, že Slavia si zajistí postup. V čase 59:59 ale poslal utkání do prodloužení Straka.

V něm hned po pár vteřinách spálil tutovku Vostřák, který neuspěl ani v 67. minutě. Na druhé straně promarnil ještě lepší příležitost Bednář, když v samostatném nájezdu netrefil branku. V závěru prodloužení šla Slavia pro špatné střídání do třech. Pražané se ale zuby nehty ubránili a rozhodnout musely nájezdy. V nich zajistil Slavii finále Vladimír Růžička mladší.

Semifinále ČP play-off O2 extraligy - 5. zápas
Slavia - Plzeň 6:5 po sam. nájezdech (3:1, 1:3, 1:1 - 0:0)on-line
Branky: 10. Bednář z tr. střílení, 15. Červenka, 19. Bednář, 22. Beránek, 45. Bednář, rozhodující nájezd Růžička - 11. Kovář, 23. Cartelli, 29. Matějovský, 33. Adamský, 60. Straka. Rozhodčí: Minář, Mikula - Bádal, Kalivoda. Vyloučení: 9:9, navíc Vašíček, Endál - J. Nedvěd, Redlihs všichni 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 15 176.
Slavia: Furch (33. Neruda) - Kadlec, Drtina, Žižka, Kolařík, Sloboda, Vašíček - Bednář, Červenka, Sklenář - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Endál, P. Jelínek, od 21. navíc M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
Plzeň: Chábera - Cartelli, Smrek, Benák, Dresler, J. Nedvěd, Čakajík, Redlihs - Vostřák, M. Straka, Vlasák - Dvořák, Jan Kovář, Adamský - Tomas, Kracík, Matějovský - Kubalík. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.
Konečný stav série: 4:1 (zápasy 0:6, 6:5, 3:1, 6:1, 6:5 SN)

Reklama

Související témata: