Hlavní obsah

Začíná repríza loňské baráže, Mladá Boleslav hostí Ústí nad Labem

PRAHA

Po roce se v baráži o hokejovou extraligu znovu potkávají Mladá Boleslav a Ústí nad Labem, ovšem tentokrát v opačných rolích. Své místo v nejvyšší soutěži bude hájit středočeský klub, který loni porazil Ústí 4:1 na zápasy a připravil ho o účast mezi elitou. Severočeši se v úloze vyzyvatele poprvé představí na ledě Mladé Boleslavi v neděli od 17 hodin.

Článek

Týmy jdou do barážových bitev v odlišném rozpoložení. Zatímco Mladá Boleslav má po neúspěšné snaze opustit poslední příčku poslední možnost zachránit extraligu, Severočeši dokázali postupně plnit své cíle. Úspěšnou sezonu však nyní potřebují dovršit postupem.

"Pro nás je zklamání, že jsme se do baráže vůbec dostali. Chtěli jsme se tomu vyhnout. Ale když už tam jsme, samozřejmě uděláme vše pro to, abychom se nahoře udrželi. Myslím, že tým byl pro extraligu přínosem," řekl trenér Jaromír Šindel. Svěřence mohl na baráž psychicky připravit. "Je dobře alespoň to, že se nerozhodlo v úplně posledním zápase skupiny o udržení a byl čas to zklamání vstřebat," dodal Šindel.

Jeho hráči budou mít nálepku favorita baráže. "Asi to tak je, ale označení papírový favorit stejně končí s úvodním vhazováním. Menší výhodou by pro nás mohlo být to, že případně čtyři zápasy série bychom hráli doma," uvedl Šindel.

Mladoboleslavští nechtěli nic podcenit a mají za sebou i poctivou teoretickou přípravu. "Byli jsme je sledovat a hledali možné skulinky, kde by mohli být zranitelní. Ústí má každopádně výborně organizovanou obranu a jak Chomutov, tak Kometa měly velké problémy se prosadit," vyzdvihl jednu z hlavních předností hry soupeře asistent trenéra Leo Gudas. Boleslavi chybí pouze dlouhodobí marodi Rozsíval, Drábek a Jindra.

Ústí chce extraligu zpět

V Ústí se naopak startu baráže již nemohou dočkat. "Osobně se na to hrozně těším a myslím, že stejně jsou na tom i hráči. Právě proto si myslím, že tam pro úspěch nechají úplné maximum," řekl kouč Miloslav Hořava.

Zároveň však připomněl, že neúspěch by veškeré úsilí během sezóny prakticky smazal. "Vyhráli jsem finále, což je určitě hezké, ale pro tenhle klub to nic neznamená, pokud se nepodaří i ten poslední krok. Navíc za posledních pět let vyhrál tým první ligu čtyřikrát," prohlásil Hořava. "Nechci říkat, že je to povinnost, takhle to označit nelze, ale Ústí prostě chce zpět do extraligy," dodal.

Jakoukoliv paralelu s loňskou baráží odmítl. "Boleslav má daleko lepší mužstvo než loni. Je rozhodně favoritem. Jsou tam peníze, mají v kádru spoustu zkušených hráčů, kteřé mají za sebou extraligu i reprezentaci," připomněl Hořava. Také pozice posledního týmu extraligy je podle něho zcela jiná. "Ústí hrálo tehdy v extralize trapnou roli, zatímco Boleslav o udržení bojovala vlastně do poslední chvíle a za extraligou nijak výrazně nezaostávala," prohlásil Hořava.

A co by mohlo v sérii rozhodnout? "Budou to obvyklé faktory a maličkosti, které tyhle souboje rozhodují, včetně štěstí," uvedl Hořava. Svou roli podle něho sehraje i psychika. "Je to přece jen obrovský rozdíl oproti třeba závěrečným bojům play-off. V nich můžete prohrát finále nebo semifinále, ale nic tak strašného vám tam zase nehrozí, zatímco tady při neúspěchu padáte o soutěž níž," řekl ústecký kouč.

Reklama

Související témata: