Hlavní obsah

Fandové Plzně jako Jekyll a Hyde

PRAHA

Hodně nazlobený byl plzeňský kapitán Martin Straka, když se v médiích objevila kritika příznivců jeho celku. „Máme nejlepší fanoušky,“ tvrdil. „Ale novináři hledají pořád něco negativního,“ zlobil se.

Článek

Jeho postoj je pochopitelný. Je miláčkem západočeských příznivců a ti za svým týmem dokážou stát. Jasně to předvedli ve čtvrtém zápase semifinálové série se Slavií. Dávno rozhodnutý zápas, domácí celek utrží vysokou porážku. A co se děje v hledišti? Pískot? Odcházející a lamentující fanoušci? Nic takového. Stadiónem jede mexická vlna, diváci děkují svému týmu  a jakoby odpočítávali poslední vteřiny před ziskem mistrovského titulu.

Jenže tohle bylo poděkování hráčům za nejpovedenější sezónu za posledních pět let. V předtuše, že semifinálová série už se na západ Čech nemusí vrátit.

Kdo viděl jen tenhle moment, musel si říct, že v Plzni se zrodilo ztělesnění představ o ideálních fanoušcích. Jenže to je jen jedna strana jejich tváře. Ta druhá, odvrácená, je mnohem méně idylická.

Málokde je slyšet tolik vulgarit jako v plzeňském kotli. Často z úst dětí školou povinných, mladých dívek. Servítky si neberou před nikým. A tak se při čtvrtém zápase ocitla pod palbou komentátorská dvojice České televize Záruba-Látal i další novináři. Naštěstí na jejich hlavy dopadaly jen papírové předměty. Plastové lahve se v hledišti nesmějí objevit od předchozí série s Pardubicemi, kdy létaly na led, ale i na hlavy partnerek a dětí hráčů sedících za hostující střídačkou, kam se pak vydalo i pár rozzuřených jedinců osobně.

Slovník náležící spíše fotbalovým ultras včetně osobních urážek mířících na soupeře i členy jejich rodin tak kazí renomé plzeňským fandům. Zbytečně. Nebýt toho, byl by Strakův výrok o nejlepších fanoušcích nezpochybnitelný.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články