Hlavní obsah

Veneru úspěch Varů hřeje, podle Sýkory jsou šance se Slavií vyrovnané

PRAHA

Po roce české hokejové fanoušky opět čeká finále extraligy mezi Slavií a Karlovými Vary. Dva nejlepší celky z loňské sezóny potvrdily své kvality i v letošním ročníku a znovu se střetnou v boji o mistrovský titul. „Před finále bych šance viděl 50 na 50. Série nemá favorita, ale oproti loňsku je pozice Varů optimističtější,“ myslí si trenér Marek Sýkora.

Článek

Karlovy Vary přešly v semifinále přes pražskou Spartu 4:2 na zápasy, když rozhodující krok udělaly na vlastním ledě, kde v letošním play-off nepoznaly hořkost porážky. „Vary jsou kompaktní mužstvo s vynikajícím gólmanem, vynikajícím Řezníčkem a hlavně jsou týmem bruslařů,“ viděl příčinu úspěchu Energie kouč reprezentační osmnáctky Marek Sýkora. „V Karlových Varech se těžko vyhrává. Arénka je malá, ale velice útulná. Když je plno, diváci vytvoří parádní atmosféru,“ ví své trenér Zdeněk Venera, který vedl Západočechy do finále v loňské sezóně.

„Úspěch Varů mě hřeje a dobře se na něj dívá. Sice tam rok nejsem, ale pomáhal jsem mančaft budovat,“ těší Veneru, jenž se po loňském ročníku upsal Zlínu, který ve čtvrtfinále podlehl právě Spartě. „Vary sérii se Spartou vyhrály naprosto zaslouženě. Spartu předčily ve fyzickém nasazení i touze po vítězství,“ všiml si Venera. „Ukázalo se, že Sparta až tak silná nebyla,“ dodal Sýkora.

Co česká extraliga postrádá... 

Podle Sýkory se v sérii ukázalo, co česká extraliga postrádá. „Vary se ukázaly jako mužstvo bruslařů. Ve statistikách je  na prvních deseti místech většině hráčů bohatě přes třicet let, což negativně ovlivňuje tempo extraligy,“ domnívá se Sýkora. „Výkon Varů kontrastoval s hrou Sparty, která hrála složitě a Vary šly do finále zaslouženě,“ přidal.

Druhé semifinále mezi Slávií a Plzní bylo divočejší na góly, Pražané potřebovali k postupu o jeden zápas méně. „Plzeň měla na začátku série formu. Obě mužstva měla velkou útočnou sílu a série byla pro diváky zajímavá, uvedl Venera k devětatřicetigólové přestřelce. „Série měla náboj,“ dodal Venera. „Pro Plzeň byla škoda, že ztratila druhý duel na Slavii,“ litoval Sýkora, jenž západočeské mužstvo v minulosti trénoval. „Plzeň mohla klidně přemýšlet o lepším výsledku, třeba i postupu do finále,“ míní Sýkora. „Hrála však jen na pár hráčů a v rozhodujících situacích měla Slavia více sil,“ uznal.

Straka toho měl plné zuby

„První lajna byla pro Plzeň klíčová a její výkony měly vliv na celou sezónu. Později se sice přidali další hráči, nicméně první formace byla rozhodující,“ viděl Sýkora přínos kapitána a manažera Plzně pro tým. „Konkrétně Martin Straka toho měl plné zuby,“ dodal. „To se potom Slavii hrálo, když měli hráči jako Bednář s Červenkou formu,“ přidal Venera, který letos bude extraligové finále sledovat již jen jako divák. „Předloni to bylo předkolo, vloni finále a letos další finále. Karlovarští hráči těžkými sériemi získávají stále víc zkušeností a rostou,“ těšilo Veneru.

V repríze loňského finále by mohla rozhodovat forma brankářů. „Musím vyzdvihnout výkon Lukáše Mensatora, kterému Sparta góly dávala strašně těžko,“ řekl Venera na adresu karlovarského gólmana, jenž vede statistiky play-off s procentuální úspěšností zásahů přes pětadevadesát procent a průměrem 1,99 inkasované branky na zápas. „Brankáři mohou sehrát velkou roli,“ myslí si také Sýkora.

Série začne na ledě Varů

„Finálová série byla sice vloni na sedm zápasů, ale Slavia poslední utkání zvládla bez problémů,“ zavzpomínal Sýkora. „Vary byly tentkrát unavené, jejich první lajna se sotva hýbala a za celou sezónu toho měla plné zuby,“ zalovil Sýkora v paměti. „Letos bude důležité, zda nastoupí Němec, protože je pro Vary velmi důležitý článek obrany a jako pravák spolu s Řezníčkem jsou velmi účinní na útočné modré,“ všiml si zkušený stratég.

Série bude netradičně začínat na ledě Energie kvůli volejbalovému Final Four v O2 Aréně, což by mohlo mít na souboj o titul také roli. „Karlovarští se doma dokáží vypnout k vynikajícím výkonům,“ uvědomuje si Venera. „Slavia však prokázala i v průběhu sezónu, že venku hraje výborně, neviděl bych to úplně jednoznačně,“ dodal Venera a Sýkora souhlasil. „Série nemá favorita, těžko se to odhaduje,“ těší se oba trenéři na boj o český titul.

Reklama

Související témata: