Hlavní obsah

Kristek by raději vyšel střelecky naprázdno a získal titul

KARLOVY VARY

Karlovarský útočník Jaroslav Kristek loni se sedmi góly ovládl finálovou sérii hokejové extraligy, ale nakonec to k výhře nad pražskou Slavií nestačilo. V letošní repríze boje o titul by mu vůbec nevadilo, kdyby to bylo přesně naopak. Raději vyjde střelecky naprázdno, jen když si na konci pověsí na krk zlatou medaili. Podle juniorského mistra světa z roku 2000 je jeho tým silnější než loni a má také větší šance uspět.

Článek

Kristek loni v sedmizápasové bitvě o titul zářil a jediný gól mu chyběl k vyrovnání rekordu Žigmunda Pálffyho, který ještě ve federální lize v roce 1992 proti Plzni nastřílel osm branek. "Když letos nedám žádný gól a získáme zlato, vůbec mi to vadit nebude," řekl v rozhovoru pro ČTK Kristek, který loni v samotném finále překonal svou střeleckou bilanci z celé základní části.

Karlovarský tým sází na týmovou práci, a ta podle Kristka rozhodne. "Tak jako ve čtvrtfinále i v semifinále bude klíčové, jak bude šlapat celý tým," podotkl devětadvacetiletý útočník. Před rokem si klub zahrál play-off poprvé v historii a hned bojoval o zlato. Nabyté zkušenosti chtějí hráči Energie zúročit. "Loni to byla euforie. Někteří kluci hráli play-off vůbec poprvé. Jsme o rok starší a zkušenější. Můžeme být sebevědomější."

Není důležité, kde budeme

Slavia vyhrála základní část soutěže, zatímco Vary postoupily do čtvrtfinále až z šestého místa, přesto se série rozjede na západě Čech. Pražská O2 Arena je totiž na víkend rezervovaná pro volejbalové Final Four Ligy mistrů. Z nezvyklého formátu zápasů je podle Kristka těžké usoudit, zda Karlovarští získali výhodu, či je tomu naopak. "Začínáme doma, a pokud bychom oba zápasy vyhráli, tak by to pro nás byla výhoda. Ale jestliže jeden prohrajeme, tak to naopak bude nevýhodné, protože budeme mít před sebou tři zápasy v Praze," podotkl bývalý hráč Zlína a Českých Budějovic, který v sezóně 2002/03 odehrál šest zápasů v NHL za Buffalo.

Pro karlovarské hokejisty by tato situace znamenala delší pobyt v Praze, protože po zápasech v úterý a ve středu by se hrálo případně v pátek. Do Karlových Varů je naplánován až případný šestý duel na neděli 12. dubna. "Bude to ale podobné jako jindy. Čas na odpočinek bude stejný a my se budeme starat jen o hokej, takže nebude důležité, kde budeme," prohlásil Kristek. Je těžké podle něj odhadovat, jak dlouhá série bude. "Může to být zase na sedm, ale také na pět zápasů."

Podobná atmosféra jako ve zlaté dvacítce

Touha po zlatu je v Karlových Varech velká a i Kristek by si zisku nejcennější medaile v domácí soutěži považoval nejvíce. "Zatím řadím nejvýš mistrovství světa dvacítek, ale pokud by se nám to podařilo, bylo by to rovnocenné. Hlavně ve Varech, kde je skvělá parta. Bylo by to úžasné pro nás všechny, fanoušky, sponzory a všechny okolo hokeje," doplnil.

V mužstvu prý cítí podobnou atmosféru jako na juniorském šampionátu ve Švédsku před devíti lety. "My ze zámoří jsem tam sice přijeli až těsně před šampionátem, ale ta mužstva jsou srovnatelná. Byli jsme také jeden tým, který držel spolu a bojoval o úspěch," dodal Kristek.

Reklama

Související témata: