Hlavní obsah

Karlovarští Slavii napoprvé usmažili v rozpálené „plechárně“

KARLOVY VARY

Nezvykle teplé počasí proměnilo v pátek stařičký zimní stadion v Karlových Varech v dusnou plechovou krabici, ve které se hokejisté ztěžka snažili o nadprůměrné výkony hodné extraligového finále. Přesto byly k vidění strhující momenty a to především ze strany domácích borců, kteří obhájce ze Slavie jednoznačně přehráli a zaslouženě se ujali vedení v sérii.

Článek

„Tady je to takové zvláštní. Když je venku zima, tak je šílená zima i u ledu a tentokrát bylo naopak hrozné dusno, na což nejsme zvyklí. Je to děsný skok, když jednou je tu skoro minus dvacet a pak najednou plus pětadvacet stupňů,“ komentoval páteční podmínky na stadionu obránce Ondřej Němec a brankář Lukáš Mensator mu dával za pravdu. „Trpěla tím i kvalita ledu. Bylo vidět, že přeskakovaly přihrávky a ztěžovalo to pohyb. Najednou se nemůžete po ledě tolik klouzat,“ tvrdil. „Bylo extrémní teplo a stálo nás to hodně sil,“ uznal i Josef Řezníček.

Dvaačtyřicetiletý veterán se rozhodl, že po finále ukončí svou úctyhodnou kariéru a mistrovský pohár v karlovarském dresu by byl krásnou tečkou na závěr. Vary k tomuto cíli vykročily nadmíru dobře. „Řekli jsme si, že budeme hrát jednoduše a soupeře jsme přebruslili, čímž se nedostal k obvyklým výpadům. To byl asi hlavní recept, který na ně platil. Povedlo se nám Slavii přitlačit a pak měli vzadu problémy,“ komentoval Řezníček první výhru.

Mensator měl ještě v závěru obavy

„Já bych to shrnul dvěma slovy: výborná obrana. Sehráli jsme v obraně jeden z nejlepších zápasů play-off a bylo to vidět i na výsledku,“ chválil spoluhráče Mensator, podle nějž bylo neméně důležité, že Vary nenechaly prostor Bednářovi s Červenkou. „Je to nejlepší dvojice v extralize a když je uhlídáme, tak je to klíč k úspěchu. Teď se nám to podařilo, ale čeká nás další zápas. Musíme se na to připravit stejně, všichni si dobře uvědomujeme sílu Slavie,“ mluvil gólman opatrně.

V zápase inkasoval jen jednou, až při dvojnásobné přesilovce minutu před koncem  neměl šanci dosáhnout na teč Sklenáře. „Byl u mě dost blízko a já byl připraven na střelu mezi nohy od obránce. Hned mi blesklo hlavou - přesilovka, zbývá minuta do konce, mohli pak dát na 3:2 a pak v power play ještě srovnat  Naštěstí kluci perfektně sehráli buly a Ondra Němec to trefil do branky,“ ulevilo se mu.

„Honza Košťál skvěle vyhrál buly, já dostal puk na hůl a šlo jen o to, jestli trefím bránu. Když jsem viděl, že by mohl do sítě opravdu zamířit, tak jsem ho tam už očima tlačil. Ale nejdůležitější tam byla práce Honzy, který vyhrál buly proti Beránkovi, jenž v tomhle patří mezi nejlepší,“ odmítal velké zásluhy Němec, jenž navíc na další dvě branky přihrál.

Reklama

Související témata: