Hlavní obsah

Nejdřív selhání, pak úspěch. Loterii nájezdů nakonec ovládly Vary

Jan Škvor, grgSport.cz

Hop, nebo trop. Pokud utkání dospěje až k samostatným nájezdům, dopředu určit šťastnější tým je značně nejisté. Rozdíly v kvalitě mužstev se mažou, o vítězi rozhoduje šikovnost střelců a umění gólmanů. Své o tom vědí i hokejisté Slavie a Karlových Varů. Jejich třetí vzájemné měření sil ve finálové sérii musely rozhodnout právě až penalty, díky kterým nakonec slavili triumf Západočeši. I přesto, že do nich nevstupovali v nejlepší psychické pohodě.

Článek

Na straně Slavie se totiž k penaltě postavil Jaroslav Bednář, který se v této disciplíně mýlí jen zřídka. Ještě v prodloužení si navíc zvedl sebevědomí slávistický gólman Stanislav Neruda, když zneškodnil samostatný nájezd Marka Melenovského. “Myslím ale, že jsem to udělal dobře. Jenom jsem měl možná chvilku počkat a víc si brankáře vychutnat. Asi jsem to malinko uspěchal,“ přemýšlel po zápase neúspěšný karlovarský střelec.

Melenovského navíc mrzelo, že jeho tým nerozhodl o výhře už po šedesáti minutách. „Měli jsme mraky šancí a nedali z toho ani jeden gól. Kdybychom dali na 2:0, mohlo být hotovo.“ Západočeši naráželi především na výtečného brankáře Nerudu, který vychytal hned několik jejich vyložených možností. „Chytal výborně. Klobouk dolů, že ustál takový zápas,“ pochválil „zkušeného nováčka“.

Právě zásluhou slávistického gólmana dospěl zápas, ve kterém byli Západočeši nebezpečnější, až do nájezdů. A Stanislav Neruda si na karlovarské střelce věřil. „Když jde gólman na samostatné nájezdy, musí si věřit. Kdyby si nevěřil, ani tam nemusí být,“ vyprávěl Neruda, který si před penaltami poodjel od střídačky, aby jej nikdo nevyrušoval. „Soustředím se jen sám na sebe, všechno ostatní vypouštím z hlavy. Získávám tím svůj klid,“ vysvětluje Neruda.

Neruda Kumstátovo zakončení čekal, přesto byl krátký

Ani pekelná koncentrace ale nakonec slávistickému fakírovi nepomohla. Oba Petrové Sailer s Kumstátem jej střelou mezi betony překonali. „Jsou to šikovní kluci, mají zkušenosti. Jak Sailer, tak Kumy ty nájezdy umějí proměňovat,“ pochválil Neruda své soupeře. Inkasovaná branka z hole Kumstáta jej ale mrzela. Dopředu věděl, co ne něj karlovarská věž vymyslí, i tak byl na Kumstátovo zakončení krátký.

„Říkal jsem si, že jestli pojede Kumstát, udělá kličku do bekhendu a vrátí mi to mezi nohy. I když jsem to čekal, stejnak jsem tomu nezabránil,“ kroutil Neruda hlavou. Byla to již druhá situace, kdy vytáhlý útočník na brankáře Pražanů vyzrál. Na konci druhé třetiny se Kumstát dostal po zaváhaní slávistické obrany k samostatnému úprku a střelou mezi betony poslal Vary do vedení. „Nestačil jsem zakleknout. Kumstát chtěl podle mě zakončit nahoru. V poslední chvíli mu ale puk ujel a proto jsem udělal takový zákrok, který jsem udělal. Zákrok-nezákrok,“ řekl Neruda.

A kdo by se v dresu Karlových Varů rozjel k třetímu nájezdu, pokud by po dvou sériích nebylo rozhodnuto? Věřte, nebo ne, ale Marek Melenovský. Neúspěch z prodloužení na něm negativní stopy nezanechal. „Já si na to věřím a když mě trenéři nominují znovu, klidně pojedu zase. Když jedu jako třetí, jsem pod určitým tlakem a to mi vyhovuje,“ poukázal na své nervy ze železa Melenovský.

Reklama

Související témata: