Hlavní obsah

Experti: Karlovy Vary nezískaly mistrovský titul náhodou

PRAHA

Za naprosto zasloužený a nikoliv náhodný označili zisk mistrovského titulu pro Karlovy Vary hokejoví experti, které v pondělí ČTK oslovila. Západočeši porazili ve finále play off extraligy Slavii 4:2 na zápasy a poprvé v historii ovládli domácí nejvyšší soutěž.

Článek

Podle bývalého reprezentačního útočníka Vladimíra Vůjtka mladšího měli Karlovarští větší hlad po úspěchu. "Musím říct, že celé play off předváděli parádní a hlavně kolektivní hokej. Titul v žádném případě nezískali náhodou. Bylo vidět, že mužstvo táhne za jeden provaz, a mělo svůj cíl, za kterým si šlo," všiml si syn kouče Dynama Moskva a někdejší hráč řady evropských i zámořských klubů.

"Myslím si, že po loňském postupu do finále a odchodu trenéra Venery se jim všeobecně moc nevěřilo, že by to mohli zopakovat. Ale ukázalo se, že trenér Paleček je mužem na svém místě," řekl Vůjtek.

Soudržnost Energie

Toho uchvátila soudržnost Energie. I když tým nebyl sestaven z mnoha zvučných jmen, dominoval kolektivním pojetím. "Prohrávat možná v klíčovém utkání sezóny 0:3 se Slavií a zápas ještě otočit, to už něco znamená a vypovídá to o kvalitách mužstva. Ta velká vnitřní síla z mužstva úplně vyzařovala," upozornil Vůjtek.

Slavia podle něj spoléhala zejména na útočníky Bednáře a Červenku, zatímco Vary měly čtyři vyrovnané formace. "Síla mužstva byla rozložena rovnoměrně, důležité góly dokázali v kritických momentech dávat jak hráči z prvního, tak třeba čtvrtého útoku. A v tom byl mezi oběma soupeři taky rozdíl," poznamenal Vůjtek.

Podle Vůjtka není úspěch karlovarských hokejistů jen dílem letošní sezony. "Manšaft skládali a tvořili dlouhodobě. Teď jim dozrál. Měli zkrátka perfektně vybudovaný tým, který od gólmana po posledního útočníka šlapal jako hodinky," konstatoval Vůjtek.

Jiřík nebyl překvapený

Ani první český hokejista v NHL Jaroslav Jiřík nepovažoval karlovarské vítězství za velké překvapení. Tým podle něj prokázal své kvality už loni, kdy se dostal do finále. "Po základní části extraligy sice byly Kalovy Vary až šesté, horkým favoritem byla zejména Slavia, která měla opticky nejvyrovnanější kádr. Jenže se ukázala krása play off a také dramatičnost, která lákala do hlediště diváky. Už loni pod koučem Zdeňkem Venerou ukázaly v play off Karlovy Vary svou sílu," uvedl Jiřík, který letos v prosinci oslaví 70. narozeniny.

Podle něj rozhodla o titulu hokejová pracovitost Karlových Varů, které dokázaly nečekaně dvakrát vyhrát v Praze. "A hlavně poslední nedělní zápas, ve kterém hráči nerezignovali a otočili výsledek. Oprášili staré kanadské hokejové pořekadlo, že ani tříbrankové vedení soupeře nic neznamená," tvrdil Jiřík.

Majitele extraligové Komety Brno Libora Zábranského nadchl i divácký zájem o play off. "Ukazuje se, že hokej v tomto směru jasně předčil fotbal. Vyprodané arény při play off nejen v extralize, ale také v první lize jasně ukazují, co diváky láká. Potěšitelné je, že si do hlediště nachází cestu stále více fanynek. Hokej má dynamiku, na rozdíl od mnohdy nudných fotbalových zápasů se v něm stále něco děje. Také fanoušci se chovají mnohem kultivovaněji," řekl Zábranský.

Vzrůstající hokejová kvalita

Důvodem, proč fanoušci chodí do ochozů v hojném počtu, je podle bývalého vynikajícího obránce i vzrůstající hokejová kvalita. "I když je v extralize hodně věkově starších a zkušených hráčů, tak se prosazují i mladí hokejisté. Soutěž však ozdobili hlavně zkušení hráči. Ať už Martin Straka v Plzni, tak Jaroslav Bednář a Roman Červenka ve Slavii," uvedl Zábranský.

"Ale nakonec se všichni museli sklonit před týmovým výkonem Karlových Varů, které měly hlavní oporu ve výborném brankáři Mensatorovi a vyzvednout zaslouží také dvaačtyřicetiletý obránce Josef Řezníček," dodal Zábranský.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec