Hlavní obsah

Sklenář získal první trofej mezi seniory, je nejslušnějším hráčem

LIBEREC

Hokejový útočník Jakub Sklenář z pražské Slavie se po své první celé sezoně mezi seniory ihned dočkal individuálního ocenění. Na dnešním slavnostním galavečeru O2 extraligy v Liberci převzal cenu ČTK pro nejslušnějšího hráče nejvyšší soutěže. Sklenář nevynechal v základní části jediný z 52 zápasů a nasbíral přitom jen čtyři trestné minuty. Stejně si vedl i ve 13 kláních play off.

Článek

"Vůbec jsem nevěděl, že tato cena vůbec je, a docela mě to překvapilo. Mezi dospělými jde o mou první individuální trofej. V mládežnických kategoriích už něco bylo, ale v seniorech ještě ne. Ostatně zatím jsem toho mezi nimi ani tolik neodehrál," řekl jedenadvacetiletý Sklenář ČTK.

Sám prý netušil, že byl ohledně disciplíny až tak vzorný. "Ani nevím, že to bylo tak málo, osobně bych si tipnul něco mezi 10 a 12 minutami," hádal Sklenář. Na trestné lavici však podle svých slov seděl přece jen o něco častěji. "Byl jsem tam také za naše špatné střídání," připomněl Sklenář trest, který padá na vrub hráčské lavice.

Ve druhém finále proti Karlovým Varům sám sebe překvapil. Připsal si totiž dvakrát dvě trestné minuty, a to za hru vysokou holí a hrubost. "Je fakt, že jednou mi tam vylétla hokejka a ten druhý trest, to si ani nevzpomínám. Je pravda, že tohle se mi vůbec nestává, a samotného mě to dost překvapilo, když jsem si to na trestné lavici uvědomil," vzpomínal Sklenář.

Vyšší trest se mu do konce sezony vyhnul, v průběhu kariéry však zase až takovým svatouškem nebyl. "V dorostu nebo juniorech asi sem tam nějaký vyšší trest byl. Člověk zase nemůže být tak hodný, to v hokeji ani nejde," prohlásil Sklenář. Stejný jako na ledě je i v soukromém životě. "Jsem kliďas, ale také to má své hranice. Když to pak přeteče, tak dokážu také vybouchnout," varoval Sklenář.

Do extraligy se prosadil po teprve 15 startech, které měl na kontě v předchozích dvou sezonách. Kromě extraligy si zahrál také Ligu mistrů. "Bylo to parádní, že jsem do toho takhle vlítnul a hned si zahrál i Ligu mistrů. Pomohlo mi i to, že jsem odehrál část sezony s Jardou Bednářem a Romanem Červenkou," pochvaloval si Sklenář.

Spolupráci s nejobávanější ofenzivní dvojicí nejvyšší soutěže si náležitě užíval. "Určitě fajn moc zkušenost, ale také velká škola. Vědí o sobě, dokážou dát překvapivou přihrávku, člověk musí být neustále připravený a ve střehu. Ne na 100, ale na 150 procent," podotkl Sklenář, který si v základní části připsal 21 bodů za devět branek a 12 asistencí. V play off přidal ve 13 utkáních pět bodů za gól a čtyři nahrávky.

Litovat může snad jen toho, že zlomovou sezonu v dosavadním průběhu kariéry nezavršil ziskem mistrovského titulu. "Určitě není příjemné skončit jako poražený a prohrát finále. S odstupem času to však určitě lze brát jako úspěch," řekl Sklenář.

Talentovaný forvard věří, že se bude i nadále zlepšovat. "Chtěl bych navázat na ty výkony z této sezony, ještě se zlepšovat a hlavně neusnout na vavřínech. Hrát pod trenérem Vladimírem Růžičkou je svým způsobem hodně zavazující. Moc si vážím toho, že jsem měl jeho důvěru," uzavřel Sklenář.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice