Hlavní obsah

Spartu považuji za svůj mateřský klub, hlásí kouč Hynek

Velké předsezónní ambice zůstaly v extraligové Spartě nenaplněny. Na pozici hlavního trenéra tak došlo ke střídání stráží. Bývalý kouč Plzně Pavel Hynek se vrátil do klubu, kde hokejově vyrostl a nahradil dlouholetého lodivoda Františka Výborného. "Ke Spartě mám blízký vztah, ale nechci se bít do prsou, jaký jsem srdcař," řekl nový kouč holešovického týmu Pavel Hynek.

Foto: HC Sparta Praha

Pavel Hynek (na snímku uprostřed) podepisuje smlouvu se Spartou jako hlavní trenér. Vlevo prezident a předseda představenstva Sparty Viliam Sivek, vpravo generální manažer Petr Bříza.

Článek

Čtyřleté panování hlavního trenéra Františka Výborného tak dospělo ke konci a jeho místa se ujal Pavel Hynek. Sparta totiž nestačila v semifinále play-off na pozdějšího vítěze extraligy Karlovy Vary a sen o mistrovském titulu se rozplynul. "Trénování Sparty lze z hodnotit jako to nejvyšší v dosavadní kariéře, ale na druhou stranu všude jsem se snažil odvést práci na tisíc procent," citoval Hynkova oficiální web Sparty.

"Od šesti let jsem na Spartě hrál, prošel všemi mládežnickými kategoriemi, trénoval jsem. Z tohoto pohledu považuju Spartu za svůj mateřský klub," prohlásil Hynek, jemuž bude Výborný na jeho přání asistovat. "Naše spolupráce bude fungovat, pracovali jsme spolu, vzájemně si věříme a náš vztah je nad rámec hokeje," řekl Hynek k budoucnosti se zkušeným koučem. "Je to několikaleté přátelství a věřím, že tomu tak bude i až tady jednou spolu skončíme," dodal. „Může to vypadat zvláštně, že jde dělat asistenta, ale kdyby nechtěl, nemusí do toho jít,“ přidal.

„Já dávám hlavu na špalek, my trenéři sedíme na elektrickém křesle,“ uvědomuje si Hynek náročnost trenérského povolání. „Rozhoduje práce a výsledky, které jsou za vámi vidět," vysvětloval. „Ve Spartě byli lidé, kteří o sobě prohlašovali, jací jsou srdcaři, a v jednu hodinu byli na Karlštejně na golfu. Já hokej snídám, obědvám i večeřím,“ ubezpečil. „Že jsem podepsal na Spartě, lze z jedné strany hodnotit jako to nejvyšší v dosavadní kariéře,“ přidal.

Řeší se klíčový post gólmanů

Nového kouče čeká skládání kádru a podle Hynkových slov nezůstane v holešovickém klubu nejspíše útočník Tomáš Netík a obránce Karel Pilař. „U Tomáše je pravděpodobné, že odchází, Karel si bude hledat nabídku z Ruska,“ prozradil s tím, že klíčový bude post brankáře, jak ukázalo letošní finále extraligy. „Gólmani byli jeden z rozhodujících rozdílů v sérii s Vary,“ všiml si. „Jádro týmu je podepsané a má svou kvalitu, určitě bychom chtěli vyztužit zadní řady,“ přidal.

Nový kouč bude chtít zapracovat do kádru více mladých hráčů. „Týmy staví první dvě pětky a třetí a čtvrtou chtějí omlazovat a zapracovávat nové hráče. Touto cestou chceme jít i my,“ potvrdil Hynek. „Úkol pro celý český hokej je investovat do mládeže a vychovávat hráče, Sparta nebude výjimka. Potenciál u mladíků je a není vyloučeno, že někteří ještě přijdou,“ doplnil. „Mládí však není zásluha, ti kluci si místo musí uhrát,“ vzkázal.

U porevolučních ročníků vidí Hynek největší problém s pracovitostí a vůlí. „Musí hodně přidat a pak můžou i ti méně talentovaní přeskočit talentované, kteří nejsou pracovití,“ myslí si nový trenér. „Nechybí jim sebevědomí, ale cílevědomost,“ přidal. „Hodláme roztáhnout hru do tří čtyř pětek, aby první dvě nebyly přetížené a měly sílu urvat zápas. Vždycky by měli třeba dva zkušení táhnout a podržet někoho, kdo vedle nich může vyrůst,“ vysvětlil. Mužstvo z Holešovic se může těšit na tvrdou přípravu. „Může být sebetvrdší letní příprava, ale je to o dlouhodobé trénovanosti. Jeden trénink nedělá sezónu,“ ví Hynek. „Vždycky je lepší míň mluvit a víc dělat,“ prohlásil devětatřicetiletý kouč.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice