Hlavní obsah

Hašek bude v extralize patřit k nejlepším, předpovídají experti

PRAHA

I ve svých 44 letech bude hokejový brankář Dominik Hašek po svém návratu do Pardubic patřit mezi špičku v české nejvyšší soutěži. Alespoň to předpovídají experti z řad bývalých hokejistů. Haškův opětovný návrat k hráčské kariéře vidí také jako velké zpestření pro extraligu, zároveň se shodují, že zda se povede, nebo ne, bude záviset pouze na zdraví legendárního gólmana.

Článek

"Pro něj to musí být obrovská výzva vrátit se do města, kde začínal. Druhá věc je, že se po roce vrací v takovém věku, což je absolutně ojedinělé. Pro extraligu to bude zpestření. Já mu budu hlavně přát, aby byl zdravý, protože to je základ všeho," řekl bývalý gólman a současný generální manažer pražské Sparty Petr Bříza.

Haška podle něho žene vpřed touha znovu hrát a vítězit. "Je velmi emotivní v té hře jako takové a vůbec ve vnímání hokeje," připomněl Bříza. Jak však snaha dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru dopadne, je trochu složitější předpovídat. "Je to zajímavé pro média nebo fanoušky, ale zatím je předčasné se teď v dubnu bavit o tom, jak si Dominik povede v extralize a zda bude třeba nejlepší nebo mezi nejlepšími."

Z Břízova pohledu je šance, že se návrat povede, nebo ne, zcela vyrovnaná. "Tam je to zcela jasně dané. Buď to bude euforie, nebo silná kritika, není nic mezi tím. Může to totiž být naprosto skvělé, když se všechno povede, ale také se to podařit nemusí. Ve chvíli, kdy to nepůjde a Dominik bude mít třeba zdravotní problémy, přijde kritika, která bude neúprosná," varoval Bříza.

I ze své současné funkce má totiž jistý nadhled. "S ohledem na ten věk tam prostě takové riziko je. Tak to je ostatně u všech starších hráčů, s rostoucím věkem je to riziko větší, to ostří mezi euforií a neúspěchem tam zkrátka je," vysvětlil Bříza, který sám dopomohl Spartě v sezóně 2005/06 k mistrovskému titulu ještě ve 41 letech.

Sparta s Haškem o angažmá nejednala

Jak v úterý Hašek na tiskové konferenci přiznal, nabídek měl více. Sparta však mezi uchazeči podle všeho chyběla. "Jsme velmi dobří přátelé, Dominika si strašně moc vážím a je to naprosto fenomenální brankář, který toho hodně dokázal. Přesto mohu potvrdit, že mezi Dominikem a Spartou nikdy neproběhla žádná jednání nebo návrh smlouvy, aby za Spartu hrál," prohlásil Bříza.

Jedna z největších postav českého hokeje mezi brankáři Jiří Holeček soudí, že Haškovi v návratu nic nebrání a půjde o návrat úspěšný. "Jsou nebo byli hráči, kteří hrají i déle, tak proč ne. Třeba Gordie Howe je toho příkladem," připomněl Holeček legendu zámořské NHL. "Pokud se cítí, že na to má, je zdravý a dobře připravený, může podle mého názoru bez problémů zase chytat," uvedl Holeček.

Láska ke hře je podle něho rozhodujícím faktorem, díky němuž olympijský vítěz z Nagana znovu oblékne brankářskou výstroj a výzbroj. "Za tím návratem bych určitě vůbec neviděl peníze. Dominika k němu žene to, že má hokej rád a jen velmi nerad se s ním loučí. Počítám, že si prostě zase uvědomil, jak mu hokej chybí a že chce zase hrát," přemítal Holeček, který očekává velký divácký zájem. "Bude to velké zpestření, podobné, jako když hrál Jágr za Kladno. Každý ho bude sledovat, budou plné stadióny a každý na něho bude zvědavý," dodal Holeček.

Hašek bude podle jeho názoru domácí nejvyšší soutěž zvládat naprosto bez problémů. "Může určitě patřit k nejlepším třem gólmanům extraligy, která je přece jen o něco jinde než mezinárodní scéna," předpověděl Holeček. Zda to však bude stačit na účast na olympijských hrách ve Vancouveru, jejíž vidina by také mohla být hnacím motorem, to je již složitější otázka. "Nedokážu to takhle odhadnout, zda by na to měl, nebo ne. Bude potřeba vidět, jak na tom bude a jak se mu ten návrat podaří," uzavřel Holeček.

Janecký návrat Haška vítá

Také pardubický patriot a legenda historie Jokeritu Helsinky Otakar Janecký se na Haškův návrat na český led velmi těší. "Jsem samozřejmě rád, že zase po dlouhé době uvidíme Dominika tady. Podle mého totiž není jen výborný brankář, ale stále jeden z vůbec nejlepších brankářů, kteří jsou. Samozřejmě půjde o velké zpestření, to nemá cenu rozebírat," řekl Janecký.

Sám dobře ví, jak je obtížné udržet se v pokročilém hokejovém věku ve formě. "Zdraví je základ, já když se vrátil do Pardubic, tak jsem na trénink přicházel o hodinu dříve a odcházel o hodinu déle. Lidé, kteří dělali ten profesionální sport venku, kde museli být nejlepší, aby tam mohli hrát, tak vědí, o čem to je. A Dominik byl naposledy v Detroitu, což je dost vysoká úroveň," připomněl Janecký. Důležité je také cítit důvěru ze svého okolí. "Když člověk hraje takhle dlouho, tak samozřejmě záleží i na lidech okolo, jestli mají o něho zájem," dodal Janecký.

Očekává, že Hašek bude jako vždy při svých předchozích návratech perfektně připravený a ve velmi dobré formě. "Dá se očekávat, že to bude z jeho strany rok s naprosto profesionálním přístupem a Dominik bude určitě patřit k nejlepším gólmanům v extralize. U hráčů v poli ten věk hraje přece jen větší roli a Dominik je dost flexibilní. Myslím, že je klidně možné, že bychom ho mohli vidět i na olympiádě ve Vancouveru."

Janecký se s Pardubicemi loučil v jisté hořkosti. "Já jsem mohl hrát určitě ještě déle, ale v některých fázích jsem byl třeba nepochopen. Věřím však, že Dominikova pozice bude v tomto ohledu jiná," přál Janecký Haškovi, který tak může překonat věkový rekord bývalého forvarda, jenž hrál extraligu ve 43 letech. "Budu jedině rád a moc to Dominikovi přeji, opravdu klobouk dolů před ním. Hlavně, že je to Pardubičák a zůstane to v Pardubicích," dodal s úsměvem Janecký.

Reklama