Hlavní obsah

Kučera se rozkoukává v Litvínově

LITVÍNOV

Třiačtyřicetiletý Jiří Kučera je novým asistentem trenéra litvínovských hokejistů Jaroslava Hübla staršího. Už v pondělí absolvoval s mužstvem první trénink letní přípravy. „Zatím se potřebuji rozkoukat,“ říká bývalý reprezentant.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Jiří Kučera na střídačce hokejistů extraligové Plzně - archivní fotografie

Článek

Kučera je mistrem světa z Vídně z roku 1996, celkem startoval osmkrát na světovém šampionátu a také na zimní olympiádě v Lillehammeru v roce 1994. Převážnou část hráčské kariéry v tuzemsku strávil v Plzni, hrál i za Duklu Jihlava. Úspěšně si vedl i při zahraničním angažmá ve finském Tampere, švédské Lulee a švýcarském Klotenu.

Trenérsky začínal v Rokycanech a Klatovech, do extraligy jako asistent poprvé nahlédl v sezóně 2003/2004 v domovské Plzni, kterou vedl z postu hlavního trenéra i v ročníku 2007/2008. Uplynulou sezónu strávil na střídačce HK Nitra ve slovenské extralize.

V Nitře mladý tým

„Skončili jsme desátí. Nepostoupili jsme do play-off, ale vyhnuli jsme se baráži, což byl hlavní cíl. Klub měl určitý platový strop. Někteří hráči v průběhu sezóny odešli a dohrávali jsme s velmi mladým týmem, věkově druhým nejmladším po slovenské „dvacítce“. Měl jsem tam smlouvu ještě na rok, ale dohodli jsme se na jejím ukončení,“ uvedl Kučera. V Nitře zpočátku trénoval i české svěřence - exlitvínovské obránce Hranáče a útočníka Bednaříka, exlibereckého gólmana Faltu a explzeňského beka M. Výborného.

A jak se dostal do Litvínova? „Zavolal mi sportovní manažer a kapitán Robert Reichel a nabídl mi místo asistenta. Trenérských pozic v extralize není mnoho a v současné době jsou už obsazené. Tak jsem na to kývl. Z minulosti se samozřejmě znám s hlavním trenérem Jaroslavem Hüblem starším i některými zkušenějšími hráči. S Robertem Reichlem jsem hráli za reprezentaci,“ vykládal Kučera.

Jeho jméno se dávalo do souvislosti i s Plzní. „Byla to jedna z variant, ale nakonec jsem zvolil Litvínov. Z Plzně se dá dojíždět anebo mohu v Litvínově i přespávat. V hokejovém životě jsem na cestování už zvyklý,“ zakončil nový litvínovský asistent. V Litvínově nahradil Petra Rosola, který se stal hlavním koučem prvoligového Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata: