Hlavní obsah

Problémy hokejového klubu budou Pardubice řešit v září

Problémy hokejového klubu HC Moeller, který přišel kvůli ekonomické krizi až o třetinu sponzorských příspěvků, budou Pardubice řešit v září. Nejdříve musí klub vypracovat písemnou analýzu situace, uvést seznam úsporných opatření a předložit letošní a následující rozpočet. Pak teprve zastupitelé rozhodnou, zda klubu například sleví z nájmu v ČEZ Areně. Novinářům to ve středu řekl náměstek primátora Alexandr Krejčíř (ODS).

Článek

"Myslím, že je změněná situace. Kdyby nenastala krize, nemáme o čem jednat," řekl Krejčíř.

Někteří zastupitelé se podivují nad tím, že chce klub úlevy, když za 135 miliónů korun rekonstruoval sportovní halu a přitom slíbil, že to město nebude stát ani korunu. Město přestavbu zaplatilo a klub nyní peníze splácí Městskému rozvojovému fondu Pardubice, který ji spravuje.

"Chápu zastupitele, kteří říkají, že to věděli a že nemají právo požadovat pomoc. Pokud fond sníží klubu nájem, bude to mít dopad na jeho hospodaření, protože klub je hlavním nájemcem," řekl Krejčíř. Podle něj všechny faktory musejí zastupitelé vzít v úvahu, vyjádřit se k nim a nalézt kompromis. Navíc město v klubu vlastní podíl, takže kladné hospodaření je v jeho zájmu.

Finanční problémy mají i basketbalisté

Klub platí ročně fondu 20 miliónů korun, nyní se hovoří až o poloviční slevě. Přitom stávající nájemné tvoří asi čtvrtinu příjmu fondu. Jeho předseda představenstva a zastupitel Milan Tichý (ODS) se již dříve vyjádřil, že snížení nepřipadá v úvahu. Náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice) uvedla, že finanční problémy mají i basketbalisté, Komorní filharmonie či Východočeské divadlo.

"Určitě to jsou spojité nádoby, nedá se jenom citovat, že jde o HC Moeller," řekla.

Pro opoziční zastupitele je rovněž sporné, že by o hokejovém klubu měli hlasovat ti členové zastupitelstva, kteří jeli na pozvání klubu na Floridu. Deset z nich zaplatilo 50.000 korun z vlastního, například vstupné na utkání NHL uhradil klub. "Protože je problematika provázaná, tak bych to nestavěl na jednom nešťastném zájezdu," řekl Krejčíř, účastník pobytu na Floridě.

Na úterním zasedání zastupitelů také z úst Vítězslava Štěpánka (ODS) zazněl návrh, že město by mohlo všechny zbývající hokejové akcie prodat. Vedení města se dnes vyjádřilo v tom smyslu, že o prodeji nikdo nejednal a není takříkajíc na pořadu dne. Vloni získal podnikatel Roman Šmidberský za 25 miliónů korun 50,11 procenta akcií klubu (městu zůstalo 34 procent). Na podnět ČSSD prodej vyšetřuje Okresní státní zastupitelství.

Reklama

Související témata: