Hlavní obsah

Nový ročník hokejové extraligy odstartuje ve středu 9. září

KARLOVY VARY

Příští sezóna hokejové extraligy začne ve středu 9. září. Obhájce prvenství z Karlových Varů se v prvním kole představí na ledě Kladna. Během olympijské přestávky bude soutěž přerušena, nový mistr bude poté znám nejpozději 29. dubna 2010. V platnost vstupují od nového ročníku pravidla, která nedávno schválila mezinárodní federace IIHF. Rozhodlo se o tom na čtvrteční valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK) v Karlových Varech.

Článek

V úvodním kole se 9. září představí i nováček Kometa Brno, který nastoupí doma proti Plzni. "Z toho také vyplývá, že valná hromada schválila převod práva na účast v extralize ze Znojma na Brno," řekl ve čtvrtek ředitel APK Stanislav Šulc k výměně, která se udála na přelomu března a dubna. "Jako obvykle byla snaha zohlednit, aby nehrály ve stejné dny doma Slavia a Sparta i Vítkovice a Třinec," dodal k rozlosování Šulc.

Poprvé bude soutěž přerušena na začátku listopadu kvůli druhému podniku Euro Hockey Tour, kterým bude Karjala Cup. Poté se bude hrát do 13. prosince, kdy přijde na řadu Channel One Cup v Moskvě. Před olympiádou ve Vancouveru skončí extraliga 9. února. Po olympijském turnaji se odehraje ještě 51. a 52. kolo, základní část skončí 5. března.

Předkolo play-off se rozběhne 8. března, čtvrtfinále vyřazovací části začne 16. března. Nový král extraligy bude znám nejpozději 29. dubna, kdy je naplánován případný sedmý finálový zápas.

Rozlosování extraligy nebralo ohled na to, zda se nakonec znovu rozběhne Liga mistrů, či nikoli. "Extraliga momentálně počítá s variantou, že se hrát bude, přestože to zatím jisté není," podotkl Šulc. Definitivní rozhodnutí o klání nejlepších evropských týmů padne 10. června. "Ať se však stane nakonec cokoliv, program měnit nebudeme, není pro to výrazný důvod," ujistil Šulc.

Podle pravidel přijatých IIHF s platností od 1. července se bude hrát i v extralize. Po vzoru NHL či švédské Elitserien nesmí tým vystřídat, pokud zahraje puk na zakázané uvolnění. Po vyloučení se bude vhazovat v obranném pásmu potrestaného celku a buly se bude odehrávat výhradně na devíti určených bodech, nikoliv už na místech poblíž přerušení hry. "Tyto změny budou zavedeny s okamžitou platností, nebylo proč se jim bránit," uvedl Šulc.

Program 1. kola hokejové extraligy
Kladno - Karlovy Vary, České Budějovice - Litvínov, Brno - Plzeň, Vítkovice - Sparta Praha, Slavia Praha - Třinec, Pardubice - Zlín, Mladá Boleslav - Liberec.

Reklama