Hlavní obsah

Červenka ve Slavii zůstane, na nová velká jména klub nemá peníze

PRAHA

Útočník Roman Červenka nebude následovat odchod svého parťáka Jaroslava Bednáře do zahraničí, ale zůstane v týmu pražské Slavie. Fanoušky sešívaných o tom informoval trenér Vladimír Růžička, jenž pro nový extraligový ročník počítá s většinou hráčů, kádr letošního vícemistra zatím opustil jen Milan Kraft. "Momentálně na nová velká jména nemáme," přiznal Růžička.

Článek

"Jsem rád, že s námi bude Roman Červenka, o kterého byl veliký zájem především z Ruska, mužstvo bude stejné jako v závěru minulé sezóny," sdělil kouč Slavie Vladimír Růžička na oficiálním klubovém webu. "Opouští nás Jarda (Bednář), ale to je všeobecné známé. Zapojíme do přípravy i hráče v juniorském věku," dodal reprezentační trenér, jenž na šampionátu ve Švýcarsku vypadl s národním týmem ve čtvrtfinále se Švédskem.

Jako veliké plus Slavie vidí Růžička zkušenou obranu, jejíž věkový průměr je 27 let. "Navíc můžeme kdykoliv využít služeb hráčů z Havlíčkova Brodu," připomněl spolupráci s farmou Slavie. "Na pozici brankářů budou působit stávající gólmani Stanislav Neruda a Dominik Furch," prozradil Růžička s tím, že žádná velká jména fanoušci nemohou očekávat. "Samozřejmě bych do kádru přivítal nějakého výborného hráče, který není pod smlouvou, ale momentálně na nová velká jména nemáme. Máme kvalitní kádr," myslí si pětačtyřicetiletý kouč.

Mužstvo tak prozatím opustil pouze útočník Milan Kraft, který se dohodl na nové smlouvě v prvoligovém Chomutově. "Milanovi skončila smlouva a odchází pryč. Hrozně mě i Milana mrzí, jak tato sezóna proběhla," ohlédl se zpět za zraněními devětadvacetiletého forvarda, jenž přišel do kádru Pražanů před sezónou z Karlových Varů. "Měl vyztužit kádr, ale hned v první přípravném utkání se zranil. Poté se zranil ještě jednou a sezóna pro něj prakticky skončila," litoval Růžička. "Jeho příchodu ale nelituji, zranění se v hokeji nedají předvídat," přidal.

Ztráta Ligy mistrů by byla pro hokej velká škoda 

V poslední době se objevují informace, že by druhý ročník Ligy mistrů nemusel odstartovat. Sponzor prestižního evropského projektu plynárenský gigant Gazprom již nebude soutěž financovat, a tak IIHF hledá nový zdroj peněz. "Poslední informace, kterou jsem dostal na mistrovství světa je taková, že se rozhodne do 10. června," řekl Růžička a odmítl, že by neúčast v Lize mistrů, do které se Slavia kvalifikovala vítězstvím v základní části, ovlivnila negativně rozpočet klubu. "Našeho rozpočtu se to nedotkne, protože v něm Liga mistrů není započítaná, ale po sportovní stránce by to byla pro hokej obrovská škoda. Je to nejlepší soutěž na klubové úrovni," domnívá se Růžička.

Co však s jistotou Růžičku v sezóně 2009/10 nemine, je souboj se svým bývalým asistentem Jiřím Kalousem, jenž se dohodl na angažmá na pozici hlavního kouče v Liberci. "Samozřejmě jsem si Jirku dobíral, aby si nepletl kabiny a nehledal správnou střídačku, až přijede do naší arény," smál se rodák z Mostu. "Ale připadá mi, že Slavia má všechny zápasy vyhecované: pražské derby, pak když přijedu do Litvínova, proti Vítkovicím se řeší souboj s trenérem Hadamczikem, když nyní přijedeme do Karlových Varů, tak to budeme mít také na talíři," smál se Růžička.

Nový extraligový ročník odstartuje 9. září a mistrovské Vary začnou na ledě Kladna. Sešívaní zahají sezónu doma proti Třinci. Nový mistr bude znám nejpozději 29. dubna. V platnost vstupují také nová pravidla, která nedávno schválila mezinárodní federace IIHF. Tým nesmí vystřídat, pokud zahraje puk na zakázané uvolnění. Po vyloučení se bude vhazovat v obranném pásmu potrestaného celku a buly se bude odehrávat výhradně na devíti určených bodech.

Reklama

Související témata: