Hlavní obsah

Toman: Kdyby v Budějovicích zůstal Jandač, dopadlo by to jinak

Obránce Milan Toman patří k nejvýraznějším posilám hokejistů extraligového Kladna. Devětadvacetiletý rodák z Roudnice nad Labem se do středočeského klubu, kde v minulosti prošel dorostem a juniorkou, vrací po sedmi letech. Na oficiálních stránkách kladenského hokeje Toman nedávno odpovídal na otázky fanoušků a nevyhnul se ani poslední nevydařené sezóně v Českých Budějovicích.

Článek

Mountfield po třech účastech v semifinále prožíval v sezóně 2008/09 velkou krizi, jejímž vyústěním bylo až 11. místo po základní části a neúčast v play-off. „Faktorů bylo určitě víc. Soutěž je hodně vyrovnaná a nám utekl začátek. Bylo to podle mě i změnou trenéra. Kdyby zůstal trenér Jandač, takhle by to nedopadlo. Ale to jsou jenom kdyby, a na ta se v hokeji nehraje. Rozebírat to detailně už nemá cenu," komentoval Milan Toman na www.hc-kladno.cz  poslední ročník.

Já jsem se s Dudou nepral

Pod trenérem Ernestem Bokrošem se Budějovicím nedařilo a údajně se frustrace z výsledků často přenášela na hráče při vzájemných konfliktech. "Některé věci byly nafouknuté, jako třeba že jsme se já a Eda Turek poprali s Radkem Dudou. To je nesmysl. Ale popral se s ním Gulaš na ledě při tréninku, což se stát může a zažil jsem to v kariéře už několikrát i v jiných týmech,“ vysvětlil.

Na jihu Čech Tomanovi po sezóně skončila smlouva a o své další budoucnosti měl poměrně jasno. "Už v průběhu sezóny jsem jednal s Kladnem a oboustranný zájem byl dlouhodobější. Pokaždé však můj příchod na něčem ztroskotal. Nicméně Kladno pro mě bylo na prvním místě, i když velký zájem měly i Karlovy Vary a měl jsem i nabídky ze zahraničí," přiznal zkušený pořízek.

Kladno je pro něj výzva

S hokejem začínal v Roudnici nad Labem, poté se posunul do Litoměřic a během osmé třídy základní školy si jej vyhlédlo Kladno. Po dvou sezónách v dorostu a jedné mezi kladenskými juniory to však vypadalo, že se do prvního týmu nevejde a odešel do Sparty. Ani tam ale mezi dospělé nenakoukl a skončil v prvoligovém Ústí nad Labem. V sezóně 2001/02 se sice na Kladno v několika zápasech vrátil, ale pak následovaly štace Znojmo, Sparta, České Budějovice. Nyní se po dalším návratu pomyslný kruh jakoby uzavírá, v Kladně má Toman smlouvu na tři roky.

"Každé angažmá mělo lepší a horší stránky. Určitě bych nechtěl nějaké vyzdvihovat a jiné zatracovat," ohlíží se Toman za dosavadní kariérou. A návrat do Kladna, pro nějž bylo za posledních deset let největším úspěchem v extralize čtvrtfinále, nebere jako krok zpátky. „Kladno je pro mě výzva. Z dob, kdy jsem tady hrál za dorost, se cítím částečně Kladeňákem," tvrdí.

Turnaje EHT jsou spíše hrou agentů

Ačkoliv patřil v posledních sezónách mezi nejproduktivnější obránce nejvyšší soutěže, smířil se s tím, že reprezentace je pro něj spíše nedostižným snem. „Ano, rád bych si v ní někdy zahrál, ale rozhodně to nějak moc neřeším. Na MS stejně hrajou kluci z NHL nebo z ciziny a ty evropské turnaje už jsou spíš hrou agentů," myslí si.

Ostatně on si podle svých vyjádření vždy kladl skromné cíle. "Vždycky bylo mým snem hrát v extralize a když jsem s hokejem začínal, netušil jsem, že bych toho mohl dosáhnout. Za Kladno se budu snažit hrát co nejlíp, jak budu umět," řekl Toman, jenž vystudoval střední ekonomickou školu a v létě si rád zahraje in-line hokej nebo holduje tenisu či fotbálku.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice