Hlavní obsah

Hokejoví fanoušci se těší na Dopitu a Havláta

PRAHA

Hokejová Tipsport extraliga zvedá oponu nového ročníku. Na sedmi stadiónech se v pátek rozpoutají první série z celkového počtu 364 utkání základní části. Po dvou letech mají příznivci znovu možnost v extralize spatřit šestinásobného mistra Jiřího Dopitu, po třech letech si v dresu Sparty připomene atmosféru nejvyšší soutěže Martin Havlát.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Ředitel společnosti HC Sparta Praha Luboš Koželuh (vlevo) vítá dočasnou posilu týmu Martina Havláta (uprostřed) na tiskové konferenci 10. září v Praze. Zprava přihlížejí noví hráči v týmu Jan Marek, který přišel z Třince, a Jiří Jakeš

Článek

Úřadující mistři, hokejisté Slavie, vykročí za obhajobou titulu zápasem proti Třinci. Chybět budou pouze marodi Kolařík a Schneider, naopak připraven hrát by už měl být Sup. "Stejně jako my budou Třinečtí jistě usilovat o horní patra tabulky," dodal k zápasu asistent Jiří Kalous.

Slavia nepatří k oblíbeným soupeřům Třince. Ocelářům se v Edenu dlouhodobě nedaří a vloni tam utrpěli dva debakly, aniž vstřelili jediný gól. "Uděláme maximum pro úspěch," ujistil trenér Pavel Marek. "Loni jsme na Slavii odehráli dva dobré zápasy, ale selhali jsme střelecky. Věřím, že letos budeme mít na Slavii více štěstí," dodal. Třinci schází jen dlouhodobě zraněný Martynek, který léčí zlomenou navikulárku.

Havlát nechce při návratu prohrát

Sparta tradičně táhne lidi do ochozů a nejinak tomu bude zřejmě i v Karlových Varech. "Pro diváky to bude určitě dobře, jak se s tím vypořádá tým, uvidíme," nechtěl příliš rozebírat sílu Sparty karlovarský trenér Radim Rulík. "Loni tady byla skvělá parta, která usilovala o play off. Snad se to povede letos," popřál si. Domácím bude chybět pouze s nataženým tříselným úponem laborující gólman Franěk.

Sparta odjede bez trojice zraněných hráčů Ujčíka, Výtiska a Havelky. Zato Havlát se na svůj návrat do extraligy těší. "Dlouho jsem v extralize nehrál, bude to zajímavé," usmíval se hbitý křídelník, jenž se stále s Ottawou nedohodl na nové smlouvě. "Určitě nejedeme do Varů prohrát," vyhlásil. V mužstvu nadále zůstává obránce Richter, o něhož projevili před nedávnem zájem v CSKA Moskva.

Comeback Dopity v Plzni

Plzeň čeká premiéra pod vedením nové trenérské dvojice Rostislav Čada, Miroslav Přerost a hned na úvod prověří jejich tým hlavní aspirant na titul - Pardubice. "Víme, že jsou velký favorit soutěže, ale přesto nemůžeme mít jiný cíl než vyhrát," podotkl Čada, jehož čeká v 49 letech premiéra na střídačce domácí nejvyšší soutěže. Plzni bude chybět zraněný Posmyk.

"Na začátku je vždy lepší začínat venku," tvrdí trenér Miloš Říha, jenž si je vědom síly domácích. "Plzeň má nového trenéra a postupně předělává mužstvo, které se na nás bude chtít určitě vytáhnout. Očekáváme, že bude doma útočit, začne aktivně a pokusí se nás překvapit," dodal Říha. Hosté budou postrádat nemocné Mudrocha a Mikesku.

Vítězství v poháru dodalo Znojmu sebevědomí

Znojemští přivítají Litvínov a až na dlouhodobě zraněného obránce Tomana jsou kompletní, v plném tréninku je i další bek Křetínský. "Vítězství v poháru sice hráčům dodalo sebevědomí, musíme se ale vrátit na zem a nepodlehnout sebeuspokojení. Extraliga je mnohem náročnější než pohárová utkání," uvedl trenér Pavel Pazourek.

Severočeši vědí, že ve Znojmě nebudou v roli favorita. "Domácím příprava vyšla, vyhráli pohár a hrají doma. Loni jsme s nimi ale sehráli čtyři vyrovnané a kvalitní zápasy, o což se chceme pokusit i letos," uvedl trenér František Výborný. "V jaké jsme formě, se však ukáže až v zápasech. Důležité je, že jsme kompletní," doplnil jej asistent Pavel Hynek.

Ve Zlíně připraveni oba brankáři

Zlín čeká premiéra proti Českým Budějovicím a mužstvo je v kompletním složení. V brance nastoupí Murín, na střídání bude připraven Altrichter. "Musím spoléhat na to, že se Murínovi neobnoví zranění, v posledních přípravných zápasech už byl zdravotně v pořádku," vysvětluje slovenský nováček na extraligové střídačce Ernest Bokroš.

I hosty povede ze střídačky nová trenérská dvojice. Jan Neliba s Vladimírem Caldrem věří, že se jim vstup do sezony vydaří. "Nemáme důvod být nervózní. Všichni hráči jsou zdraví a už se těšíme, jak se dostaneme do správného zápasového rytmu," uvedl Neliba.

Vítkovice spoléhají na formu z přípravy

Ve Vítkovicích kladou velký důraz na dobrý vstup do soutěže. "Chceme hlavně dobře rozjet sezónu. Loni se nám úvod nepovedl a táhlo se to s námi. Liberec nás vloni doma trápil nepříjemným hokejem, přes léto ještě posílil, ale vyvineme velké úsilí, abychom jej doma konečně udolali," řekl kouč Ladislav Svozil. Extraligovou premiéru nestihne dlouhodobě zraněný bek Jurečka, uzdravil se naopak Zápotočný.

Liberecké Tygry čeká ostrý rozjezd. V pátek do Poruby, ihned po utkání zpět a už v sobotu televizní zápas proti mistrovské Slavii. "To je jedno, něco podobného čeká všechny. Hlavně, že už jsme skoro kompletní," pravil kouč Josef Jandač, jehož mužstvo trápilo v přípravném období nezvykle mnoho zranění. V pátek nebude hrát pouze Kábrt.

Kladno začne po roční pauze se Vsetínem

Kladno se po roce vrací do nejvyšší soutěže a Středočeši věří, že na déle než na jednu sezónu. Vstup do extraligy však trenéru Zdeňku Müllerovi komplikují zdravotní problémy hráčů. Mimo hru jsou Zajíc, Špelda a Chatrnúch, dnes netrénoval ani brankář Orct. "Nebude to pro nás jednoduché. Výhodou ale je, že začínáme doma a pomohou nám diváci," přál si Müller.

Vsetín chce domácím návrat do extraligy znepříjemnit agresivním hokejem a maximálním nasazením. "Je jasné, že soupeř bude mít v domácí premiéře ohromnou motivaci. Musíme se mu bezpochyby vyrovnat v nasazení a bojovnosti. Doufám, že odehrajeme utkání bez zbytečných chyb a sezónu zahájíme bodovým ziskem," přál si kouč Zdislav Tabara.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín