Hlavní obsah

Plzeň má díky městu extraligovou jistotu, Strakovi se ulevilo

PLZEŇ

Hokejová Plzeň má jistotu účasti v další sezóně extraligy. Patnáctimilionovou mezeru v rozpočtu na příští ročník pomůže s definitivní jistotou zaplnit s posvěcením města Plzeňská teplárenská, kterou město stoprocentně vlastní. Hrozba, že kvůli finanční tísni nebudou moci Západočeši zasáhnout do sezony 2009/10 v české nejvyšší soutěži, je tak zažehnána.

Článek

"Je to skutečně definitivní, částka 15 miliónů je odsouhlasena radou a nyní již zbývá pouze jediné - 4. června se domluví, zda se bude jednat o půjčku, nebo v jaké formě těch 15 milionů dostaneme k dispozici," řekl jednatel a zároveň ředitel klubu Jaromír Zavoral. Předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko osobně preferuje kombinaci půjčky a reklamy, kdy by se suma rozdělila.

Zhluboka oddechnout si mohl i útočník Martin Straka, který je na pozici generálního manažera zodpovědný za chod klubu. I proto v posledních dnech přerušil dovolenou, aby pomohl nepříznivý stav věcí stabilizovat.

Hokejisty podpoří město, na které se klub obrátil s prosbou o pomoc. Společnost Plzeňská teplárenská přispěje částkou, která by podle vedení klubu měla stačit k zabezpečení jeho chodu. "Moc se mi ulevilo. Myslím si, že fanoušci si tady hokej zaslouží, a jsem moc rád, že se nám podařilo jim toto přání splnit," řekl Straka klubovému webu.

Sám však dobře ví, že do budoucna je potřeba situaci řešit a hledat další východiska. I firma dala najevo, že bere tuto výpomoc jako výjimečnou a neměl by se z ní rozhodně stát zvyk. "Samozřejmě naše práce pokračuje. Naším cílem je získat silného obchodního partnera nebo více menších," plánoval Straka. Sám také Jurečkovi přislíbil, že v klubu k sobě budou tvrdší a budou ještě více šetřit.

Kapitán týmu zároveň doufá, že by se mohla se získanou garancí extraligové příslušnosti utrhnout lavina, která přinese další prostředky. "Hodně subjektů čekalo na jistotu, zda se zde opravdu bude extraliga hrát. Pevně věřím, že další finanční prostředky ještě získáme," věřil šestatřicetiletý plzeňský rodák, který v uplynulém ročníku extraligy dovedl svůj tým až na celkovou čtvrtou příčku.

Spoléhá i na loajalitu fanoušků. "Chtěl bych je všechny poprosit a požádat, aby si zakoupily v co největším počtu permanentní vstupenky, protože i to je pro klub významná položka. Není třeba dělat žádné sbírky, stačí zakoupit vstupenky na utkání. Publikum je zde podle mého názoru nejlepší v extralize. Proto pevně věřím, že si lidé cestu na stadion najdou i v příštím roce. My se je pokusíme odměnit předváděnou hrou," přislíbila jedna z největších postav extraligy.

Finanční krize je prý znát i podle obchodního ředitele klubu Bohuslava Ebermanna. "Jednání se sponzory jsou obtížná a sehnat peníze do klubu není jednoduché. Všichni sponzoři jsou opatrní a dávají si pozor na to, aby neslíbili, co nemohou splnit. Opatrnost je patrná," připustil Ebermann.

Reklama

Související témata: