Hlavní obsah

Brankáře Dubu přilákala do Třince i krása Beskyd

Jirka G. NovákSport.cz

Nejen hokejové prostředí, ale i malebná krajina v okolí přesvědčila zkušeného brankáře Tomáše Dubu k uzavření angažmá v extraligovém Třinci. Dvojnásobný juniorský mistr světa má v příští sezóně zaplnit mezeru po končící hvězdě Romanu Čechmánkovi a společně s Martinem Vojtkem stvořit silnou brankářskou dvojici. Jak se na nové angažmá těší, prozradil Duba na oficiálních stránkách třineckého klubu.

Článek

"Ze sportovního hlediska se mi zdálo, že Třinec může mít hodně dobré mužstvo pro příští sezónu. Mám z toho týmu dobrý pocit, je tu mladé mužstvo, perspektivní," říká Tomáš Duba na novém webu Ocelářů www.hcocelari.cz.  "Navíc nebudu chytat na Moravě poprvé. Už jsem působil ve Znojmě a dařilo se mi tam," dodal.

Na moravský kraj má krásné vzpomínky a okolí slezského Třince si náramně pochvaluje. "Roli v mém rozhodování hrály i Beskydy. Mám rád přírodu a znám to tady. Jezdím do tohoto prostředí od dětství, neboť mám v Palkovicích tetu. A mojí manželce se tady při návštěvě taky velmi líbilo," potvrzuje obecnou spokojenost.

Poslední sezóna byla zklamáním

Se svou finskou manželkou nedávno oslavil narození dcery. „To bylo jediným pozitivem loňského ročníku, jinak bych nejraději na tu sezónu úplně zapomněl,“ vyjádřil zklamání z působení ve Spartě, kde z něj byl postupně náhradník a nakonec skončil na hostování ve Finsku. „Bylo to opravdu zklamání. Na sezónu jsem se poctivě připravoval a chtěl jsem v ní opět zaútočit na nároďák."

Místo toho však zmizel z očí reprezentačních trenérů ve finském Pori, které bojovalo o záchranu v nejvyšší soutěži. Byl to už jeho třetí finský klub, který během své kariéry vyzkoušel. Stejným počtem mužstev ostatně prošel i doma a zachytal si i jeden rok ve Švédsku. „Vystřídal jsem těch týmů opravdu hodně. Bylo to na úkor toho, že jsem byl Spartou neustále posílán někam na hostování,“ zdůvodňoval Duba.

I proto by nyní rád v Třinci zakotvil na delší čas. „Budu se snažit uchytit v Třinci, abych s rodinou nependloval. Zvláště, když se nám teď narodila dcera. Už mě nebaví pořád cestovat, balit si věci. Rád bych se usadil. Samozřejmě záleží, jak se mi bude dařit hokejově, ale je to tady pro mě velká motivace," tvrdí gólman, jenž před dvěma lety vychytal Spartě titul.

Mohl se propracovat do Pittsburghu

Při shodě několika šťastných okamžiků v minulosti mohl 27letý Duba nyní chytat ve finále Stanleyova poháru za Pittsburgh, který jej před osmi lety draftoval. "Po povedené sezóně ve Znojmě (sezóna 2003/04, pozn. redakce) jsem tam byl hodně blízko podpisu smlouvy," vykládá.

"Měl jsem dělat dvojku Fleurymu. Jenže bylo to špatně načasované, právě se chystala v NHL stávka a oni dlouho nikoho nepodepisovali. Táhlo se to až do července, pak jsem se rozhodl odejít do Švédska. Byl jsem z toho tehdy celkem zklamaný. Teď se můžu propracovat do NHL jedině přes mistrovství světa," uzavřel Duba.

Reklama

Související témata: