Hlavní obsah

Městská firma Pardubic má ručit sedmi milióny za hokejový klub

PARDUBICE

Pardubice před rokem prodaly podnikateli Romanu Šmidberskému většinový podíl v hokejovém klubu HC Moeller, nyní HC Eaton, město však stále musí celku výrazně vypomáhat. Městské firmy za něj skládají jistinu sedm milionů korun požadovanou Asociací profesionálních klubů ledního hokeje. Tento závazek by měl nově přejít na Služby města Pardubic, řekl ČTK primátor Jaroslav Deml (ODS).

Článek

Vedení Pardubic v květnu vyzvalo městskou organizaci, aby připravila a projednala poskytnutí ručení za bankovní záruku, která bude složena u banky. "V minulosti město tuto záruku plnilo, od té doby, co jsme ztratili majoritu, by to bylo v rozporu se zákonem o obcích. Dělal to Městský rozvojový fond Pardubice, nyní se město v rámci akcionářské dohody zavázalo, že záruku klubu zajistí," uvedl primátor.

Asociace profesionálních klubů ledního hokeje požaduje na extraligových klubech bankovní záruku za závazky vůči hráčům. V praxi to znamená, že by měl mít HC Eaton termínovaný vklad a zajistí ručení bankou, která jej bude spravovat. Podle Demla by ale pro samotný hokejový klub bylo odložení sedmi milionů stranou velmi obtížné, neboť by narušilo již tak rozkolísané cash-flow.

Opoziční ČSSD záruky městských organizací za hokejový klub kritizovala. Služby města Pardubic (SmP) vykázaly v loňském roce účetně čistý zisk přes 11 milionů korun. Na otázku, zda by firmu citelně zasáhlo odložení sedmi milionů korun do banky, nechtěla ředitelka SmP Lea Tomková přímo odpovědět. "Pokud náš jediný akcionář rozhodne, že máme tuto záruku poskytnout, je to naší povinností," řekla ČTK.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín