Hlavní obsah

Ve snižování hráčských platů jsou v extralize nejrazantnější Pardubice

PRAHA

Hned jak se začalo mluvit o globální ekonomické krizi, bylo jasné, že funkcionáři hokejových klubů to před novou sezónou nebudou mít jednoduché. Shánění sponzorů bylo najednou ještě složitější než v minulosti a bylo třeba hledat možnosti, kde snižovat výdaje. Logicky se mezi prvními nabízely platy hráčů, na které také sáhla většina extraligových mužstev.

Článek

Nejrazantněji si ve snižování hráčských platů počínali v Pardubicích. "Na snížení platů jsme přistoupili ve třech vlnách. Poprvé už na podzim roku 2008, podruhé v lednu 2009 a potřetí před začátkem letošní sezóny. Snížení činilo něco mezi 20 - 30 procenty a není konečné," tvrdí generální manažer (GM) HC Eaton Zbyněk Kusý.

Sparta se rozhodla snížit rozpočet na mužstvo o 20 procent. "Prozatím jsme toho dosáhli zařazením levnějších hráčů do kádru a při podepisování nových smluv jsme se drželi jasně daných pravidel o výši těchto smluv. S hráči stávajícího kádru budeme ještě vést jednání o restrukturalizaci jejich smluv," prozradil GM holešovického klubu Petr Bříza.

Mistrovské Karlovy Vary ke snižování platů svých oveček nepřistoupily, věří totiž, že naplní rozpočet ve stejné výši jako před rokem. "Nicméně pokud by se někdy v září rozpočet naplnit nepodařilo, budeme se muset s jedním nebo dvěma hráči rozloučit," přiznává GM Varů Miroslav Vaněk.

Měnit hráčům výši platu je v každém případě ožehavá záležitost, kolem které je třeba našlapovat opatrně a s hokejisty je třeba diskutovat. "V zásadě je 90% hokejistů ochotno diskutovat, absolutní špičky (spíš mladší hráči) to odmítají a požadují např. uvolnění do zahraničí," uvádí svoje zkušenosti Kusý.

Při uzavírání nových smluv je situace jednoduchá, kluby předem nastaví svoje nové podmínky. U hráčů s platnými smlouvani z minulosti pak záleží na jejich ochotě k jednání. "Výši smluv jsme s hráči řešili individuálně a ne všichni na snížení přistoupili," přiznávají ve Zlíně. Naopak v Litvínově si přístup hokejistů pochvalovali: "Hráči pochopili vzniklou situaci a ekonomickou realitu," děkoval GM Václav Hořejší.

Třinec se zbavil hráčů, kteří nesplnili očekávání

V Třinci na to šli systematicky. "U každého hráče bylo třeba zohlednit, co se od něj očekávalo, zda to naplnil a nakolik - a pak to promítnout do případné korekce platu," tvrdí zástupci Ocelářů. Právě pro nesplněná očekávání se prý klub rozloučil s Gureněm, Kováčikem, Tomíkem, a Vosátkem.

České Budějovice otázku platů intenzivně řeší. "Jednání v současnosti probíhají a věříme, že hráči sami pochopí dopadající ekonomickou krizi a budou ochotni na případné snížení základních platů přistoupit. Pokud k tomu nedojde, může situace  vyvrcholit až odchodem některých hráčů," napsal Sport.cz GM HC Mountfield František Joun.

Dotazník Sport.cz: Přistoupili jste ke snížení hráčských platů?
Karlovy Varyne
Slavia Prahazatím ne
Sparta Prahacca o 20 procent
Plzeňano, v některých případech
Pardubiceo 20 - 30 procent
Litvínovcca o 20 procent
Zlíncca o 10 procent
Vítkovicene
Liberecano
Třinecano
Č. Budějoviceprobíhají jednání
Kladnozatím ne
Ml. Boleslavcca o 15 procent
Brnoodmítli odpovídat

Reklama