Hlavní obsah

Nejsme v krizi, musíme změnit metodiku s mládeží, tvrdí hokejoví experti

PRAHA

O mladé české hokejisty není ve světě zájem jako dřív. Ukazují to jak pozice na draftu NHL za poslední roky, tak i výsledky juniorských reprezentací. Je čas začít se učit od Kanady a jiných zemí, kde mládežnický hokej vzkvétá. "V minulosti jsme učili my je, nyní bychom se měli stát žáky, jinak se řítíme do průšvihu," řekl Sport.cz trenér Marek Sýkora, jenž naposledy vedl osmnáctku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští hokejoví junioři - ilustrační foto.

Článek

"I když ve sportu to může být otázka jedné dobré generace, ale nejsem zas tak velký optimista. Naopak mám obavy, abychom se nepřiblížili dobám, které měla házená a volejbal, přitom se jednalo také o parádní sporty, v kterých jsme byli nahoře," vzpomněl Sýkora.

Své zkušenosti přidal také hráčský agent Jaromír Henyš. "Metodika a rozšíření mládežnických soutěží k ničemu nepřispívá," myslí si. "Když se podíváme do Kanady, tak od 12 let mají hráči pondělí, úterý středa, čtvrtek trénink, v pátek a sobotu hrají zápasy a volno mají až v neděli, do toho samozřejmě studují. Žádné narušení tréninkového procesu jako vložením zápasů ve středu. Jde o metodiku, v minulosti se poučili u nás, a proto mají dobré výsledky," vyprávěl.

Udržovat více kontaktů

Kanadě je země hokeji zaslíbená. "Hodně se poučili a chtělo by to s nimi udržovat víc kontaktů na úrovni celých reprezentací i trenérů," nabádá Sýkora. "Ne, že bychom byli v krizi a neměli žádné hráče, ale bude trvat dlouho, než se někteří dostanou vysoko na draft," vysvětloval Sýkora.

Podle Henyše záleží, jak budou kluby s mladými hráči pracovat. "Dobře koncepčne s mládeží pracují v Karlových Varech nebo v Chomutově, v Jihlavě se to snaží zvednout Franta Musil," řekl zkušený hráčský agent. Prvoligový Chomutov má například ve svém kádru slovenského osmnáctiletého brankáře Juraje Hollého, jenž mezi evropskými hokejisty figuruje na třetím místě.

Čeští kluci se jinak chovají v nároďáku a jinak v klubu

"Je to špatné, český hokej šel strašně dolů," mrzí Henyše. "I Švýcaři možná budou mít více draftovaných hráčů," přemítá Henyš. "Není náhoda, že nás USA a Kanada s přehledem porážejí," dodal a Sýkora podal konkrétní příklad. "Kdybych měl soudit podle osmnáctky, kterou jsem letos trénoval, tak pokud by tihle kluci měli za pár let reprezentovat a nedošlo ke zlepšení, tak bychom nemohli čekat skvělé výsledky," varoval zkušený kouč.

V mnoha případech jde o přístup hráčů samotných. "Čeští kluci se jinak chovají v národním mužstvu a jinak v klubu, kde to berou vážněji. Dokáží sice tvrdě makat, ale v našich poměrech se to z nich těžko dostává, v Kanadě je to snažší. Věci, které dělají v klubu automaticky, tak v reprezentaci se jim do nich nechce a dělají to po česku, v čemž hraje roli naše mentalita," vyprávěl Sýkora.

Razantnější změnu

Dělají se sice dobré kroky v podobě reorganizace soutěží a trenérských stáží, ale podle Sýkory by chtělo přikročit k razantnější změně. "Potřebujeme rychlejší oživení, aby šeský hokej neskončil v takovém průšvihu, jako volejbal nebo házená, které se v současnosti postupně dostávají ze spodku," bojí se Sýkora. Klíčové je přidat v odborné a kvalifikované práci s mladými hráči. "Možná by chtělo udělat jednu z juniorských kategorií na úrovni extraligy, aby se trenéři rychle zmobilizovali a hráči se zlepšili," nabízí Sýkora řešení.

Henyš si myslí, že nominace Jaromíra Šindela na trenérskou pozici u dvacítky byla správným krokem. "Česťa s dvacítkou něco udělá. Když jsem mluvil s hráči, tak říkali, že nikdy neměli lepšího trenéra, než byl pan Šindel," prozradil Henyš. "Na koncepcích se pracuje, po nástupu doktora Krále, se snaží mnoho věcí obnovit a nastartovat. Jde však o běh na dlouhou trať, odhaduji to na pět let," doplnil Sýkora.

Reklama