Hlavní obsah

České hokejové kluby míří na turnaje do zahraničí, u nás se ukáže Pálffy

PRAHA

Po nezáživné letní dřině na suchu se hokejisté z extraligových klubů pustili do přípravy na ledě. Během srpna čeká na domácí celky několik přátelských zápasů, utkání tradičního Tipsport Hockey Cupu, a také měření sil se zahraničními soupeři. Výjezd do zahraničí letos vynechají jen čtyři kluby, ostatní se představí ve Švýcarsku, Rakousku, Německu, či na Slovensku.

Článek

Oblíbenou destinací českých hokejistů je Švýcarsko, do země hostitelů posledního mistrovství světa vyrazí hned pět mužstev. Mistr z Karlových Varů si po roce zopakuje účast na turnaji v Zugu, další týmy se na stará místa nevrací. Vítkovice nahradí v Yverdonu Liberec, který vyrazí do Bielu a Basileje. Na Hockeyades ve Vallé de Joux zase místo Litvínova míří Pardubice.

"Chemici" si totiž udělají menší turné, když se střetnou se čtyřmi švýcarskými týmy na čtyřech různých místech. Nejprve nastoupí 11. srpna v Yverdonu proti La Chaux-de-Fonds, o dva dny později v Bielu proti domácímu celku, následuje zápas v Langnau a na závěr svého tripu zkříží hokejky 15. srpna v rakouském Feldkirchu s posledním švýcarským šampionem HC Davos.

Liberec čeká Petrohrad, Spartu CSKA Moskva nebo Curych

V Rakousku se představí také pražská Sparta, jenž bude na turnaji Red Bull Salute v Salcburku obhajovat loňské prvenství. Čeká ji čeká německý Mannheim a finské Espoo Blues, v další fázi turnaje pak může narazit na CSKA Moskva nebo vítěze Ligy mistrů z Curychu. Ve Vídni se na jedno utkání mihne Kometa Brno a její soupeř Vídeň Capitals ji později oplatí návštěvu v moravské metropoli.

Na Vídeň mají hezké vzpomínky plzeňští hokejisté, kteří zde před rokem vyhráli Kelly´s Cup. Letos se vypravili do německých Drážďan, v Landshutu bude hrát Třinec. Navíc budou Oceláři startovat i na RONA Cupu v Trenčíně, stejně jako Zlín. Pouze čtyři kluby v herní přípravě nepřekročí hranice ČR - Slavia, České Budějovice, Kladno, a Mladá Boleslav.

Zajímaví soupeři extraligových klubů v přípravě před sezónou 2009/10:
klubherní příprava
Karlovy Varyturnaj v Zugu (Švýc.) - Zug, Mannheim
Slavia PrahaČR - Salcburk
Sparta Prahaturnaj v Salcburku (Rak.) - Mannheim, Espoo, Slovan Bratislava
Plzeňturnaj v Drážďanech - Berlín
Pardubiceturnaj ve Švýcarsku - Ambri-Piotta, Magnitogorsk?
Litvínovzápasy ve Švýcarsku a Rakousku - Davos
Zlínturnaj v Trenčíně (SR) - Košice, Skalica, Trenčín, Vídeň, Slovan Bratislava
Vítkoviceturnaje v Popradu a Yverdonu (Švýc.) - Slovensko "20", Fribourg, Hamburk, MODO?
Liberecturnaj v Basileji (Švýc.) - Davos, Petrohrad
Třinecturnaje v Landshutu (Něm.) a Trenčíně - Košice, Skalica, Trenčín, Krefeld, Slovan Bratislava
Č. BudějoviceČR - Salcburk, Kolín n. Rýnem
KladnoČR - Ingolstadt
Ml. BoleslavČR
Brnozápasy ve Skalici, Vídni a Trenčíně - Skalica, Vídeň, Trenčín

Během srpna se koná řada hokejových turnajů po celé Evropě, jen v Rusku se různých takových podniků a memoriálů letos uskuteční patnáct. Takový Blinovův Memoriál v Omsku se například uskuteční už jako 24. ročník. Turnaj ve finské Hämeenlinně letos slaví dokonce jubilejní 80. narozeniny. V Česku turnaj na klubové úrovni se zahraniční účastí chybí, přitom na Slovensku se koná pět různých turnajů.

Na Pálffyho do Hodonína a Třince 

I přesto budou mít čeští fanoušci v domácích podmínkách možnost vidět některé zajímavé týmy ze zahraničí. Žádné superkluby však nečekejte, tím nejzajímavějším soupeřem bude slovenská Skalica se svou nestárnoucí hvězdou Žigmundem Pálffym. Poslední finalista slovenské extraligy se ukáže už příští týden v Hodoníně proti brněnské Kometě a 2. září jej na svém ledě přivítá Třinec.

Dvakrát se v Česku představí i Slovan Bratislava, třetím slovenským mužstvem v Česku bude Dukla Trenčín. Z Rakouska pak přijedou už zmiňovaní Vídeň Capitals a poslední finalista rakouské ligy Salcburk. V další várce zahraničních návštěvníků jsou tři týmy z Německa, jež mají za sebou dost mizernou sezónu. Kolín nad Rýnem přijede do Českých Budějovic jako patnáctý tým DEL, Straubing na tom byl jen o dvě příčky lépe. A Ingolstadt, jenž si v Česku zahraje rovnou tři zápasy, byl v posledním ročníku německé ligy dvanáctý.

Nejúspěšnějším celkem, jenž do Čech zavítá, je tak paradoxně francouzský mistr Grenoble, jehož v polovině srpna hostí v Kravařích Vítkovice. Ostravský klub si navíc v přípravě zahraje s třemi různými národními týmy. Nejprve to bude česká reprezentace do dvaceti let, poté francouzský výběr do 23 let, a na turnaji v Popradu se utká také se slovenskou "dvacítkou".

Výčet zahraničních hokejových mužstev v ČR během přípravy 2009:
7.8.Kometa Brno - Skalica (SR) - v Hodoníně
14.8.Vítkovice - Grenoble (Fr.) - v Kravařích
15.8.České Budějovice - Salcburk (Rak.)
16.8.Kometa Brno - Vídeň Capitals (Rak.) - v Břeclavi
19.8.Karlovy Vary - Ingolstadt (Něm.)
20.8.Kladno - Ingolstadt (Něm.), České Budějovice - Kolín n. Rýnem (Něm.)
21.8.Slavia Praha - Salcburk (Rak.), Plzeň - Straubing (Něm.), Litvínov - Ingolstadt (Něm.)
28.8.Zlín - Vídeň Capitals (Rak.)
1.9.Zlín - Slovan Bratislava
3.9.Sparta Praha - Slovan Bratislava
2.9.Třinec - Skalica (SR)
4.9.Kometa Brno - Dukla Trenčín (SR)

Reklama