Hlavní obsah

Brankář Hašek se po 14 měsících oficiálně postavil mezi tyče

Brankářská legenda Dominik Hašek se v pondělí při tréninku Pardubic postavil po 14 měsících mezi tyče během oficiální týmové přípravy na novou extraligovou sezónu. Čtyřiačtyřicetiletý veterán chytal naplno, jak je vždy zvyklý, a svým novým spoluhráčům příliš gólových zásahů nedopřál. Někteří z nich se po rozvlnění síťky dokonce upřímně zaradovali.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Brankář Dominik Hašek na tréninku HC Moeller Pardubice

Článek

Naposledy chytal Hašek 16. dubna 2008 v dresu Detroitu zápas play-off proti Nashvillu. "Je to víc než 14 měsíců, co jsem byl naposledy na ledě, takže to je samozřejmě dlouhá doba. Na ledě jsem sice byl hrát hokej, ale to bylo jen s klukama v obraně. V brankářské výstroji a ještě nové, to je něco úplně jiného," řekl v pondělí Hašek novinářům.

Oproti standardní přípravě na zámořskou NHL, na níž byl léta zvyklý, vyjel na led o měsíc dříve. "Je to pro mě úplně jiné. Sice jdu už poprvé na led, ale na druhou stranu těch 14 měsíců je dlouhá doba a je to znát. Ty první tréninky jsou vždycky nejtěžší a dnešek není v žádném případě výjimkou," uvedl zcela propocený Hašek.

Věří však, že po fyzické stránce je výborně připravený. "V tom není problém. Ale jít na led, jezdit na kole nebo dělat různá cvičení, to je něco jiného. Vzít výzbroj a trénovat s mužstvem, to je nebe a dudy."

Nejtěžším protivníkem je nová výstroj

Zdálo se, že nejtěžším protivníkem je pro Haška právě nová výstroj. "Jak říkám, vše včetně spodního prádla mám nové, kromě helmy, kterou budu mít snad zítra. Je to znát, je nerozhýbaná, hrozně tvrdá a je to skoro za trest. Nijak mě to však nepřekvapuje, předpokládal jsem to takové," dodal Hašek.

Zda však bude opět jen těžko nepřekonatelným "Dominatorem", nechtěl příliš komentovat. "Postřeh jsem ještě dneska moc nezkoušel. Je to o tom seznámit se s novou výzbrojí, s ledem. Chci samozřejmě chytit každý puk, ale na druhou stranu, ten kdo to nezkusil, tak to asi nemůže pochopit. Když jsou nové betony a nemůžete je ohnout, spadnout, otočit se, než rozhýbete rukavice, to vše nějakou dobu trvá," vysvětlil Hašek.

I proto v současnosti nepomýšlí na případný návrat do reprezentační branky, i když je před ním velké lákadlo v podobě olympijských her ve Vancouveru v druhé polovině února příštího roku. "Během dnešního tréninku jsem na to ani nepovzdechl, ale já se musím v první řadě dostat do formy, cítit se dobře, musím cítit, že tam je dobrá reakce a že jsem na tom tak jako vždycky. Pak můžu začít myslet i na ty vyšší cíle," prohlásil Hašek.

Hašek zájem diváků očekával

Návrat pardubického rodáka přilákal do tréninkové haly hned několik desítek zvědavců. "Člověk se do něčeho dá a nějaký zájem jsem čekal, ale možná, že ten zájem je větší, než jsem předpokládal. V mém profesionálním životě je to však běžná věc, s podobnými situacemi jsem se setkával prakticky po celou kariéru," uvedl Hašek.

K tomu, aby byl ve stoprocentní kondici, má ještě dostatek času. "Do ligy zbývá šest nebo sedm týdnů a do té doby bych chtěl být v té nejlepší formě," podotkl Hašek. Zvláštní tréninkový režim nevyžadoval. "V kontraktu mám, že trénuji jednou denně na ledě. Pokud se tedy trénuje dvakrát na ledě a pak na suchu, tak já můžu jít na led a pak s týmem třeba do posilovny. To je jediná výjimka, jiné jsem nechtěl. Jsem zvyklý posledních 20 let trénovat na ledě jen jednou, tak myslím, že v mých letech je to třeba zachovat," dodal.

I přes své zkušenosti Hašek očekává, že i na něho dolehne nervozita. "Těžko nějak odhadovat ty první zápasy, ale já myslím, že tam něco bude. Očekávání je velké, lidé mě tu znali, četli o mně, jak jsem chytal, takže nervozita tam bude, i když asi o něco jiná. V každém případě vím, že až půjdu na první zápas, bude to pro mě něco výjimečného, ať už bude přípravný nebo oficiální. Už ani nevím, kdy naposledy jsem tu stál."

V přilbě v úterý

Sám se domnívá, že by stačilo jít na led o něco později. "Červenec není nejkrásnější období v životě hokejisty, protože si myslím, že to je doba, kdy by kluci měli být u vody nebo dělat jiné sporty. Myslím, že úplně stačí chodit na led začátkem srpna, ale já jsem se přizpůsobil tomu, jak se to tady dělá a je to moje povinnost, když už jsem se na to dal. Nadšený z toho prvního nebo druhého týdne v červenci však nejsem," přiznal Hašek.

Problémovou přilbu, na níž Hašek teprve čeká, by měl mít na sobě až v úterý. V pondělí použil svou starou s přelepeným symbolem Red Wings. "Pak už bude nové úplně vše," usmál se Hašek. Napoprvé nově přichystanou helmu odmítl. "Chystá se, ale ještě nejsem rozhodnutý. Ten poslední design se mi ještě nelíbil, tak tam asi ještě nějaké změny budou," nastínil Hašek.

Brankářskou legendu překonal na pondělním tréninku jako první až obránce Aleš Píša. Pardubičtí na gól nové posile potřebovali 32 střel, z nichž 26 mířilo na branku. "Neřešil bych však, kolik gólů jsem dostal. Jsou to první tréninky a je třeba nejen dobře zatrénovat, ale také se nezranit. Takže naplno, ale přitom i trošičku opatrně. Chci si dát trošičku pozor," uzavřel Hašek.

Šťastný střelec ani nezaznamenal, že právě on byl prvním, kdo přerušil Haškovu tréninkovou neprůstřelnost. "Byla to asi jen náhoda. Ani jsem si toho nevšiml," uvedl Píša. Se spoluhráči se prý ani nijak nehecoval. "My jsme ho naopak ještě šetřili. Už na to má věk, takže se podle toho k němu musíme i chovat," dodal s úsměvem Píša.

Reklama

Související témata: