Hlavní obsah

Zápas Znojmo - Liberec pro úmrtí odložen

PRAHA/LIBEREC

K velmi smutné události došlo v úterý v táboře hokejistů Liberce. Z dosud neznámých příčin dnes ve čtyřiadvaceti letech skonal liberecký útočník Pavel Kábrt. Podle informací policie spáchal Kábrt sebevraždu. Zápas 3. kola extraligy Liberce ve Znojmě se tak neuskuteční, o novém termínu ještě není jasno.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Zesnulý hokejista Liberce Pavel Kábrt

Článek

Generální manažer libereckých hokejistů Ctibor Jech se nepříjemnou zprávu dozvěděl zhruba kolem třetí hodiny odpoledne. "Dozvěděl jsem se to zrovna při cestě autem. Je to nepříjemná zpráva, která se těžko vstřebává. Ještě jsem o tom ani nemluvil s mužstvem," dodal pro Sport.cz zlomeným hlasem Jech.

Nikdo neví, co se vlastně stalo

Mnoho do řeči nebylo ani vedoucímu mužstva Liberce Karlu Ubrymu. "Promiňte, ale je to pro nás tak čerstvá informace, že se si jen pomalu uvědomujeme,co se vlastně stalo. Každopádně se vracíme ze Znojma domů a teprve po jednání se svazovými funkcionáři bude jasný nový termín zápasu."

Pavel Kábrt zatím v této sezóně v extralize nenastoupil, podle Jecha měl zdravotní problémy. "Podle klubového lékaře měl nějaké střevní potíže, nic konkrétnějšího nevím. My jako klub každopádně chceme vyjádřit velkou lítost nad tím, co se stalo a uctít Pavlovu památku," pokračoval stále ještě otřesený generální manažer.

První krůčky v Pardubicích

Pavel Kábrt byl odchovancem pardubického hokeje, kde na jaře roku 1995 naskočil do nejvyšší soutěže. V kádru Východočechů se začal postupně zabydlovat, jen první část sezóny 96/97 musel vynechat pro vleklé zranění kolene.

V listopadu 1998 ale Kábrt prodloužil v Pardubicích smlouvu a zdálo se, že se mu v klubu otvírá zářná budoucnosti. Na startu sezóny 99/00 ale Pardubice zlákaly do svých řad zlákat stávkující hráče z NHL Patrika Eliáše, Radka Bonka a Brendana Morrisona a Kábrt byl poslán na hostování do Liberce hrajícího tehdy první ligu.

Hokejové štěstí našel v Liberci

Brzy se ale do týmu opět vrátil, i když ani tentokrát neměl štěstí a několik utkání laboroval se zraněným ramenem. Nicméně pedlování mezi Pardubicemi a Libercem neminulo Kábrta ani v dalších ročnících, a na severu Čech byli s jeho službami náramně spokojeni. Nebylo proto překvapením, když se Liberečtí před sezónou 2001/02 dohodli s Kábrtem na smlouvě a ten Bílým tygrům pomohl k postupu do extraligy.

O hokejovém talentu šikovného křídla nebylo pochyb, v roce 1996 si zahrál na mistrovství Evropy osmnáctiletých, na přelomu let 1997 a 1998 se s kamarádem Petrem Sýkorou dostal na šampionát dvacítky ve Finsku. Tam čeští hokejisté skončili čtvrtí. Další reprezentační akce už mladého hráče minuly ať už z výkonnostních nebo zdravotních důvodů. Nebýt nepřízně osudu, 6. listopadu by Pavel Kábrt oslavil své pětadvacáté narozeniny.

Reklama

Související témata: