Hlavní obsah

Jihočeši se ohradili proti Henyšovým slovům o šikanování Kůrky

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Slovní přestřelka kvůli přeřazení hokejového útočníka Tomáše Kůrky z Českých Budějovic do prvoligového Tábora pokračuje. V reakci na středeční tiskovou konferenci hráčova agenta Jaromíra Henyše vydalo ve čtvrtek vedení jihočeského extraligového klubu prohlášení, v němž se proti nařčení o šikaně a zastrašování osmadvacetiletého hráče rázně ohrazuje a nesouhlasí s Henyšovou verzí celé kauzy.

Článek

Mountfield odmítá, že by chtěl Kůrku šikanovat nebo zastrašovat. Hostování v Táboře je podle klubu reakcí na skutečnost, že nejproduktivnější hráč týmu jako jediný z kádru od května postupně třikrát odmítl návrh na úpravu smlouvy a svůj nesouhlas veřejně prezentoval před zbytkem mužstva.

"Svým postojem výrazně ohrožoval snahu vedení klubu o domluvu s ostatními hráči A-týmu, což se zásadně neslučovalo s týmovou koncepcí pro nadcházející ročník," stojí v prohlášení, podepsaném tiskovým mluvčím klubu Antonínem Vansou.

V posledním návrhu prý navíc nešlo o snížení platu, ale o převedení jeho části do motivační složky. Při zajištění účasti v play off a následném postupu by si prý Kůrka vydělal tolik peněz, kolik mu zajišťuje původní dodatek z listopadu 2007.

Spory o úpravě smlouvy

Návrh byl podle vedení klubu několikrát konzultován s agentem Henyšem, který přislíbil sportovnímu manažerovi Jaroslavu Jágrovi a generálnímu manažerovi Františku Jounovi spolupráci a pomoc při jednání s hráčem. "Pro klub je proto nyní krajně nepříjemným zjištěním fakt, že Jaromír Henyš tuto skutečnost veřejně popírá," ohradilo se vedení Mountfieldu proti slovům hráčova zástupce, že s ním do středy nikdo z klubu o možné úpravě smlouvy vůbec nejednal.

Klub v prohlášení připustil, že k jednáním s hráči o úpravě dodatků sáhl z finančních důvodů, aby zaplnil dvacetiprocentní mezeru v rozpočtu na příští sezonu a mohl tak dostát závazkům vůči hráčům.

"Z důvodu, že se Tomáš Kůrka odmítl na řešení nepříznivé finanční situace klubu podílet, zvolil klub variantu jeho odchodu za výrazně nižších podmínek, které přesně specifikuje hráčská smlouva, do prvoligového HC Tábor, jenž ve vztahu k HC Mountfield prakticky plní status farmy, aby tím předešel možnou platební neschopnost, při níž by hráč mohl vypovědět smlouvu," zdůvodnilo vedení Českých Budějovic Kůrkovo hostování, které vstoupilo v platnost 1. srpna.

Kůrka se měl v pondělí dostavit na první trénink v novém působišti, což se nestalo. "Fakt, že se nedostavil v souladu s oznámením o postoupení hráčských práv, u něhož dokonce odmítl podepsat potvrzení o převzetí, na úvodní trénink v Táboře 3. srpna, považuje HC Mountfield za neomluvitelný," uvedl klub.

Jednocestnou smlouvu neměl

Jihočeši neberou v potaz ani lékařskou zprávu obvodní lékařky o útočníkově nemoci, neboť hráč se měl podle smlouvy hlásit u klubového lékaře Tábora a nikoliv u lékaře Mountfieldu Zdeňka Vodičky, který byl na dovolené.

Jihočeši také odmítají, že by měl Kůrka ústně přislíbeno, že nemůže být bez svého souhlasu přeřazen do nižší soutěže, ani do jiného extraligového klubu. Brankář Roman Turek i obránce Josef Melichar, které právě Henyš s agenturou Eurohockey Services zastupuje, to mají ve smlouvách zakotveno písemně. "Skutečnost, že toto písemné ujednání ve smlouvě Tomáše Kůrky chybí, považuje klub za osobní selhání agenta Jaromíra Henyše," napsali českobudějovičtí funkcionáři.

Vedení Českých Budějovic věří, že Kůrka se neprodleně nahlásí na tréninku v Táboře. Jiné řešení situace prý v současné době nepřipadá v úvahu. "Agent Jaromír Henyš sice skutečně nabídl klubu řešení formou výměny Tomáše Kůrky do jiného klubu extraligy, tato výměna však pro klub byla vzhledem k její nevýhodnosti nepřijatelná," uvedl Mountfield.

Reklama