Hlavní obsah

Pokud by se Ručinský musel vyhýbat osobním soubojům, raději by skončil

PRAHA

Skoro rok neodehrál ostrý hokejový zápas, aby se mohl Martin Ručinský dostat ze svého zranění kyčle a být připraven na nadcházející extraligový ročník v dresu Sparty. Zkušený útočník se již cítí fit a je připraven loňskému neúspěšnému semifinalistovi play-off pomoci v boji na vrchol. „Nemůžu chodit do zápasu s tím, že se budu někomu vyhýbat a nebudu hrát svou hru,“ řekl Ručinský po postupu Pražanů ze základní skupiny Tipsport Cupu.

Foto: HC Sparta Praha

Martin Ručinský

Článek

„Pokud bych nemohl hrát na sto procent a musel bych se omezovat v osobních soubojích, tak by ani nemělo smysl dál hrát,“ uvedl Ručinský, jenž vloni na začátku listopadu vypadl z kádru Sparty poté, co musel znovu na operaci bolavé kyčle, v níž měl zánět. Nakonec v loňském ročníku odehrál osmatřicetiletý forvard 19 zápasů (5+4). „Po zdravotní stránce jsem už spokojený, mohu jít v klidu domů,“ usmál se.

Ve svém prvním vystoupení v letošní přípravě proti Chomutovu v Tipsport Cupu poprvé Ručinský vyzkoušel zápasovou zátěž. „Nebylo to nic jednoduchého, jde o test, abych věděl, jak na tom zdravotně jsem, ze začátku jsem byl syrový,“ přiznal litvínovský odchovanec. „Hlavně jsem nevěděl, jestli dokážu odehrát celý zápas, ale dostal jsem se do tempa,“ dodal olympijský vítěz.

Ve formaci s Výborným a Hlinkou

„Sice nechci nic uspěchat, ale musím se na sezónu připravit a odehrát co nejvíce zápasů,“ doufá Ručinský, jenž měl určité trable podle svých slov minulý týden. „Šlo o menší problémy, ale ty už se vyřešily,“ ubezpečil sparťanské fanoušky, kteří mohli Ručinského sledovat ve formaci s Jaroslavem Hlinkou a Davidem Výborným. Elitní formace Sparty nakonec zápas proti prvoligovému týmu rozhodla, vítězný gól vsítil ve Hlinka.

„Jsem rád, že jsem se dohodl na angažmá ve Spartě a nemusím se nikam stěhovat,“ oddechl si Hlinka, jenž je stále hráčem švédského Linköpingu, ale kvůli daňovým zákonům ve skandinávské zemi se domluvil na krátkodobém angažmá. „Sparta pomohla mně a já bych ji to rád vrátil výkony na ledě,“ prohlásil dvaatřicetiletý útočník.

S Výborným a Ručinským hrál Hlinka poprvé. „Ale hrálo se mi s nimi dobře, já i Růča jsme sice hráli úplně první zápas této sezóny, nebylo to tedy z naší strany úplně ono,“ vyjádřil se kriticky. „Měli jsme v zápase nějaké dobré věci, takže si myslím, že to bude v pořádku. Určitě si dokážu představit, že bychom takhle začali i v extralize, proč ne?“ přidal Hlinka.

Ručinský bude patřit k top hráčům

Trenér Pavel Hynek byl šťastný, že se podařilo získat Hlinku alespoň na začátek sezóny 2009/10. "Hlinka do Sparty patří a chtěl by ho každý trenér," řekl lodivod Pražanů. Ohledně Ručinského nepochybuje, že pokud bude zdravý, odvede kvalitní práci. "Martin se na sezónu připravil dobře, pokud bude jeho zdravotní stav dobrý, pak bude patřit k top hráčům," myslí si Hynek.

"Formace Ručinský - Hlinka - Výborný je jedna z variant pro extraligu, ale uvidíme, jaký bude jejich zdravotní stav. Zatím sestavou točíme, již brzy se začnou rýsovat jednotlivé pětky," nechal se slyšet Hynek. "Jak Jarda, tak Martin s námi každý den trénují na ledě, kde prokazují svou kvalitu, ale jejich výkon bych nechtěl hodnotit po jednom utkání," dodal.

Reklama

Související témata: