Hlavní obsah

VIDEO: Bez peněz z Ligy mistrů nemá Slavia posily ani přehnané cíle

PRAHA

Bez největší hvězdy Jaroslava Bednáře i slibovaných miliónů od Mezinárodní hokejové federace (IIHF) za účast ve zrušené Lize mistrů se budou muset obejít v nové extraligové sezóně hokejisté Slavie Praha. A proto se oproti předchozím letům i poněkud snižují cíle posledního vicemistra. Hlavní trenér a generální manažer v jedné osobě Vladimír Růžička by byl spokojen s účastí v semifinále.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Generální manažer a trenér hokejistů HC Slavia Praha Vladimír Růžička

Článek

"Dostat se v následující sezóně do semifinále, to je můj sen. Ale nebude to jednoduché, podle mne bude liga hodně vyrovnaná a rozhodovat budou maličkosti," nastínil Růžička cíle sešívaných v extralize 2009/10 na středeční tiskové konferenci.

Opatrnost je na místě, klub po sezóně opustil nejproduktivnější hráč celé ligy Jaroslav Bednář, odešel i další zkušený útočník Milan Kraft. Naproti tomu žádné velké posily Slavia nezískala. Pouze se ze zámoří vrátil obránce Vladimír Roth a prozatím jen krátkodobě klubu pomůže Daniel Branda z Litvínova. "Jsme domluveni na dva měsíce a pak se uvidí," objasnil jeho roli Růžička, jenž opět sází především na začlenění vlastních odchovanců a výpomoc z partnerského Havlíčkova Brodu.

"V minulé sezóně fungovala spolupráce perfektně a hráči z Havlíčkova Brodu pro nás byli vždy přínosem. A jinak platí, že si i nadále chceme vychovávat vlastní hráče a postupně tým doplňovat z vlastních zdrojů," zdůraznil Růžička strategii Slavie. To pochopitelně kvituje i prezident Slavie Miroslav Tvrdý.

"Ekonomická situace nám nějaké větší aktivity na hráčském trhu ani nedovolila," přiznal Tvrdý s tím, že se klub musel vypořádat se ztrátou peněz, které měl slíbené za účinkování v Lize mistrů. Jenže IIHF soutěž pro tuto sezónu zrušila, přitom jen za účast dostaly loni kluby 300 tisíc euro. A Slavia si celkem vydělala 8 milionů korun.

Rozpočet Slavie se tak z loňských 159 miliónů korun snížil na částku 126 miliónů, přičemž jen na platy hráčů bude vynaloženo 40 miliónů. "Zredukovaly se náklady, ale k plošnému snižování platů jsme nepřistoupili. To jsme řešili už v průběhu minulé sezóny, kdy jsme jednali s hráči," řekl Tvrdý.

Po odchodu Bednáře zůstává největší hvězdou Slavie další reprezentant Roman Červenka. Momentálně má ale třiadvacetiletý útočník problémy s břišním svalem. "Absolvuje nějaká vyšetření a léčbu, kterou nechceme uspěchat. Roman měl na konci sezóny problémy s tříslem a mohl by si utrhnout i sval. To by pak byl půl roku mimo hru, což by byl velký problém," podotkl Růžička. Obránce Jiří Vašíček zase bere antibiotika, start extraligy by ale měl stihnout.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín