Hlavní obsah

Hokejové Kladno získalo hvězdnou posilu, vrací se obránce Kaberle

Jirka G. NovákSport.cz

Hvězdnou posilu získali necelé dva týdny před startem nového ročníku extraligy hokejisté Kladna. Do klubu se po téměř pěti letech v zahraničí vrací obránce František Kaberle. Uzavření roční smlouvy s pětinásobným mistrem světa a vítězem Stanley Cupu z roku 2006 potvrdil Sport.cz generální manažer HC Geus Okna Kladno Otakar Černý.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

František Kaberle se Stanley Cupem

Článek

"Jsme dohodnuti, František Kaberle podepsal v Kladně smlouvu. Věříme, že pro nás bude obrovskou posilou," hlásil ve čtvrtek dopoledne Otakar Černý po dohodě s hráčem, jenž by měl být s dvojicí Patera, Procházka bezesporu největší hvězdou středočeského klubu v novém ročníku extraligy.

Roční kontrakt obsahuje klauzuli, že v případě zajímavé nabídky z Kontinentální ligy může Kaberle z Kladna v průběhu sezóny odejít. Jinak by odehrál celý ročník doma. Kladno tak získalo do obrany už čtvrtou zajímavou posilu, před Kaberlem přišli MilanToman, Jan Dlouhý, a Petr Mudroch.

Kaberle zvažoval návrat do mateřského klubu poté, co mu dosavadní zaměstnavatel Carolina Hurricanes z NHL vyplatil dvě třetiny smlouvy pro nadcházející sezónu - téměř 1,5 miliónu dolarů. Od té doby byl pětatřicetiletý bek bez angažmá a ačkoliv měl několik nabídek od ruských klubů, především z Omsku, rozhodl se pro Kladno.

František Kaberle je starší z bratrské dvojice hokejových reprezentantů a syn někdejšího slavného obránce Františka Kaberleho. Za Kladno hrál v lize od roku 1992, po třech letech odešel do švédského MODO, v roce 1999 pak po svém druhém zlatu na mistrovství světa zkusil štěstí v NHL. Nejprve se probojoval do prvního týmu Los Angeles Kings a během první sezóny přestoupil do Atlanty.

Během výluky v NHL 2004/05 se opět objevil v Kladně a zbytek sezóny opět strávil ve švédském Örnsköldsviku. Od následující sezóny oblékal dres Caroliny v NHL s níž slavil v roce 2006 Stanley Cup, když vstřelil vítěznou branku v rozhodujícím sedmém zápase finále s Edmontonem. V NHL odehrál celkem 555 utkání a nasbíral 207 kanadských bodů. České reprezentaci pomohl k pěti titulům mistrů světa a to v letech 1996, 1999-2001, a 2005. Z poslední olympiády v Turíně má bronz.

Reklama

Související témata: