Hlavní obsah

Hašek se už nemůže dočkat, až vypukne extraligová sezóna

PARDUBICE

Bezesporu největším tahákem nového ročníku hokejové extraligy bude start Dominika Haška v pardubické brance. Sám čtyřiačtyřicetiletý olympijský vítěz z Nagana na úterní tiskové konferenci prohlásil, že se už nemůže dočkat, až sezóna odstartuje.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Hokejový brankář Dominik Hašek

Článek

Hašek se začal s pardubickým týmem připravovat mnohem dříve, než byl zvyklý z NHL. "Na led jsem šel s ostatními spoluhráči tady v Pardubicích koncem července a odchytal jsem pět zápasů. Na start ligy se těším podobně jako ostatní hráči v mančaftu. Už se nemůžeme dočkat, až to vypukne," řekl Hašek.

Příliš nepřemýšlí nad tím, co od jeho návratu čekají fanoušci. "Samozřejmě jsou očekávání, ale tím se moc nezabývám. Mně jde o to, abych měl co nejlepší formu, abych se co nejlíp připravil. Pro mě budou nejdůležitější výsledky mužstva, od toho jsem tady jako brankář," doplnila pardubická brankářská jednička.

Je mu ale jasné, že jeho obnovená extraligová premiéra v pardubickém dresu v utkání se Zlínem se stane výjimečnou událostí. "Samozřejmě člověk na to myslí, bude to prožívat, i když těch premiér už jsem měl několik. Není to taková ta docela první premiéra, ale samozřejmě budu nervózní, budu žít určitým napětím. Ale nejdůležitější bude, abychom ten zápas vyhráli," poznamenal Hašek.

Před extraligovým startem se prý cítí velmi dobře. "Jako třeba když jsem se před lety vracel do Detroitu. Dnešní situaci je velmi podobná, jen s tím rozdílem, že do Detroitu jsem se vracel po dvou nebo třech letech, ale sem se vracím po dvaceti," prohlásil Hašek.

V Pardubicích ho nic nepřekvapilo. "V zásadě je to návrat, na který jsem se připravoval tak, jak jsem si představoval od začátku letní přípravy. Všechno pokračuje tak, jak má. Pochopitelně vracet se někam po dvaceti letech je věc výjimečná, člověk z toho musí být trochu nervózní, ale to k tomu hokejovému životu patří," konstatoval Hašek.

V pardubickém klubu mu bude krýt záda dvaadvacetiletý Martin Růžička. "S Růžou sedíme v kabině vedle sebe a je to výborný parťák. Má vynikající přístup k tréninku. Bavíme se spolu o všem možném, ale ne o holkách," dodal s úsměvem Hašek.

Hrdina olympijských her v Naganu chytal naposledy v sezóně 2007/08 za Detroit. Po druhém triumfu ve Stanley Cupu uvedl, že v NHL už hrát nebude a jisté je i to, že brankářskou výstroj neoblékne ani v sezóně 2008/09. Po roční přestávce poté ohlásil návrat do mateřského klubu.

Zkušený brankář se stane nejstarším hráčem v historii, který kdy pravidelně nastupoval v extralize. Tento primát doposud patří jiné pardubické legendě Otakaru Janeckému, slavný útočník hrál v sezóně 2003/04 extraligu v 43 letech. Rekordmanem z kategorie kuriózních zápisů je Evžen Musil, který rovněž za Pardubice nastoupil v říjnu 1997 v 70 letech na jedno střídání v utkání proti Vsetínu.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec