Hlavní obsah

Liberečtí Tygři chtějí bezpečně do play-off, i když jsou chudší

LIBEREC

Po radikálním řezu v kádru by chtěli hokejisté Bílých Tygrů Liberec bezpečně postoupit ze základní části extraligy do play off, což se jim v minulé sezóně nepovedlo. Severočeši se o to budou pokoušet pod vedením trenéra Jiřího Kalouse, jehož čeká extraligová premiéra na postu hlavního kouče.

Článek

Po pokažené sezóně odešli z mužstva především starší zkušení hráči jako Hnilička, Jiruš, Žabka, Modrý, Šachl nebo Pletka. Místo nich přišli většinou mladší hokejisté, Bílí Tygři ale udrželi svou klíčovou osobnost útočníka Petra Nedvěda.

Zájem fanoušků o extraligu v Liberci zůstává velký, ubylo naopak sponzorů a rozpočet klubu klesl z loňských 175 miliónů na letošních 145 miliónů korun. ČTK to ve středu řekl prezident Bílých Tygrů Petr Syrovátko.

"Vydařila se nám závěrečná příprava ve Švýcarsku. Byla sice drahá, ale kvalitní. Odehráli jsme tam utkání ve velkém nasazení se silnými soupeři. Ukázalo se, že mužstvo je na extraligu nažhavené," uvedl Syrovátko. Přípravu na extraligu si pochvaloval i nový trenér Kalous, na jeho vkus však v ní mužstvo dostávalo hodně branek.

Harant je zraněný

Extraliga odstartuje 9. září a Liberec do ní vstoupí bez zraněného obránce Haranta. Chybět bude zhruba dva měsíce, na marodce je i útočník Klimenta. "Extraliga bude letos hodně vyrovnaná, rozhodovat může každý gól. Když se probojujeme do play off, brali bychom jako úspěch semifinále," prohlásil generální manažer Bílých Tygrů Ctibor Jech.

Rozpočet A-týmu Bílých Tygrů na letošní sezónu se pohybuje okolo 100 miliónů korun, loni šlo o 120 miliónů. "Kvůli hospodářské krizi jsme přišli přibližně o deset až 15 procent sponzorů. S některými jsme uzavřeli víceleté smlouvy, netrváme ale na jejich dodržení. Víme, že naši partneři přišli o obchody a bojují o přežití," upozornil Syrovátko.

Podle něj nelze vyloučit, že během roku odpadnou Bílým Tygrům další sponzoři. "Největší hospodářská krize nás ještě čeká, staré obchody mnoha firmám doběhly a nové obchody nezačínají," vysvětlil Syrovátko.

Někteří hráči souhlasili s nižšími platy

Liberecký klub letos nemá tolik "drahých" smluv v A-týmu jako loni, někteří hráči souhlasili s nižšími platy. Hokejisté Bílých Tygrů pod "levnějšími" smlouvami působí na farmě v Benátkách nad Jizerou.

Klub chce letos ušetřit i na hokejkách. Jen pro A-tým jich loni koupil asi za pět milionů korun. Někteří hráči spotřebovali v minulé sezóně hokejky za několik set tisíc korun. Jedna stojí 4000 až 8000 korun. "Hráči si musí uvědomit, že množství hokejek pro ně není neomezené, a musí se o ně starat lépe než v minulých sezonách," řekl Syrovátko.

Bílí Tygři spoléhají i letos na své fanoušky. Ti nejen vytvářejí bouřlivou kulisu, ale plní i klubovou pokladnu. V minulé sezóně dosáhly příjmy ze vstupného zhruba 16 miliónů korun.

Liberec skončil v uplynulém ročníku extraligy na devátém místě a vypadl v předkole play off. Příští středu zahájí Bílí Tygři novou sezonu extraligy zápasem v Mladé Boleslavi.

Reklama