Hlavní obsah

I hokejová Sparta žehrá na finanční krizi, vysoké cíle tentokrát nehlásá

PRAHA

Každým rokem touto dobou to na předsezónních tiskových konferencích hokejové Sparty Praha bývalo stejné. Hrdý klub z hlavního města bral téměř jako povinnost mít v extralize jen ty nejvyšší ambice a jako samozřejmost se úvaděla účast v boji o medaile. Celosvětová finanční krize ale donutila i holešovický tým ustoupit od velkých gest. "Naším cílem je přežít," prohlásil dokonce prezident Sparty Viliam Sivek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost hokejistů Sparty po vítězství v Tipsport Cupu

Článek

"Loni jsme razili heslo ´Jsme jeden tým!´. Nyní je třeba společně se všemi partnery i hráči dokázat, že to opravdu platí," uvedl mimojiné ve svém středečním projevu Sivek. Ačkoli ani pro Spartu už není jednoduché získávat finance na chod klubu, může od nedávné doby přece jen spát klidněji. A to díky novému generálnímu partnerovi, společnosti  LG Electronics.

Přesto především výdaje na chod holešovické arény klub nepřiměřeně trápí. "Jen údržba celého zázemí jde do desítek milionů. A narozdíl od jiných klubů nemá Sparta podporu města, provoz arény je tak pro klub velkou zátěží," připomněl generální manažer Petr Bříza.

Co se týče rozpočtu pro novou sezónu, nechtěl uvádět konkrétní čísla. Nicméně potvrdil, že náklady na platy hráčů se snížily zhruba o dvacet procent. Zároveň projevil spokojenost s dosavadním prodejem permanentek, čísla prodejnosti jsou prý o něco vyšší než ve stejné době před rokem.

Spokojeni mohou být ve Spartě určitě po sportovní stránce. Po finále na turnaji v rakouském Salcburku tým včera získal trofej za vítězství v Tipsport Cupu. "Myslím si, že kádr má velký potenciál. Kvalitu mužstva však ukáže až samotná extraliga," tvrdí nový kouč Pavel Hynek, jenž přišel do Sparty z Plzně.

Spolu s ním přišli z města piva do Prahy i brankář Jan Chábera a obránce Stanislav Hudec. Novými posilami jsou také beci Jaroslav Mrázek a Lukáš Bolf, z Německa se do Čech vrací další obránce Petr Macholda. Navíc část sezóny v dresu Sparty odehraje i Jaroslav Hlinka, jinak hráč švédského Linköpingu.

Nic nového není prozatím v otázce Martina Ručinského, o konkrétní podobě jeho angažmá v nové sezóně se s ohledem na jeho zdravotní stav teprve rozhodne. Loňský kádr opustili jen brankář Tomáš Pöpperle uvolněný na hostování do Plzně, a obránci Libor Procházka s Karlem Pilařem.

Pro novou sezónu připravila Sparta několik novinek. Například nové dresy nebo projekt útočníka Michala Broše, který bude s pomocí sociální sítě Facebook přinášet exkluzivní informace ze života profesionálního hokejisty. Především pak byla uzavřena smlouva o vzájemné spolupráci s prvoligovým týmem HC Berounští Medvědi. Nově chce také Sparta zapojit do práce pro klub bývalé sparťanské legendy. Patronem nadcházející sezóny tak bude bývalý obránce Jaroslav Šíma.

Reklama

Související témata: