Hlavní obsah

Macholda je nadšený z angažmá ve Spartě a tajně vyhlíží olympiádu

PRAHA

Z každé jeho pronesené věty je patrná spokojenost z toho, že může hrát zase hokej doma před českými fanoušky. Obránce Petr Macholda se po téměř čtyřech sezónách v Německu vrátil do Čech a bude v extralize bojovat za úspěch pražské Sparty. Vedle klubových povinností pak zároveň vyhlíží i další vysněný cíl téhle sezóny: dostat se na olympijské hry ve Vancouveru.

Foto: www.hcsparta.cz

Obránce Sparty Petr Macholda

Článek

Pokud by vše dopadlo podle jeho představ, mohl by se Petr Macholda představit na olympijském turnaji. Nikoliv však v barvách rodné země, ale v dresu Německa! Občanství našich západních sousedů vlastní již téměř čtyři roky, německý dres už oblékl, a před dvěma lety měl jet dokonce i na mistrovství světa v Moskvě.

Společně s dalšími českými rodáky Martinem Ančičkou a Petrem Ficalem byl v německé nominaci na šampionát, jenže jej nakonec o účast na hokejovém svátku připravil administrativní nedostatek. "Deset hodin před odletem mi řekli, že nemůžu jet. Protože jsem nesplnil podmínku v tom, abych odehrál alespoň dva roky po sobě v Německu. Mezi angažmá v Kasselu a Frankfurtu jsem totiž hrál přes polovinu sezóny v Karlových Varech," řekl Sport.cz s lítostí v hlase Macholda.

Teď už má splněno, předchozí tři roky strávil výhradně v německé DEL. Po Frankfurtu a krátké výpomoci v druholigovém Landsbergu oblékal poslední dva roky dres Wolfsburgu. Cestu na únorovou olympiádu by tak měl v případě náležité výkonnosti otevřenou. "Předně se budou sledovat hráči, kteří by mohli jet z NHL, ale i tak šance je," nevzdává se své prozatím nejvyšší možné hokejové příležitosti.

Získat německé občanství nebyl problém

"Loni jsem byl s trenérem Uwe Kruppem v telefonickém kontaktu a absolvoval jsem i některé akce národního týmu. Pak jsem ale měl zranění, takže to trochu ustalo. Třeba se ale zase někdo ozve před Německým pohárem," jmenuje Macholda nejbližší akci německé reprezentace, která se uskuteční na začátku listopadu.

Německé občanství vlastní zhruba čtyři roky. "Můj otec má německý pas, takže nebylo těžké je získat. Snad každý z okolí Litvínova má nějaké německé předky, vždyť to byly dřív přece Sudety," vysvětluje rodák z Mostu, jenž s hokejem začínal právě ve žlutočerném dresu tamní "Chezy". Postupem času si pak zahrál i za Karlovy Vary nebo Zlín, kde v roce 2004 zažil ligový triumf.

Jako čerstvý otec chtěl zpátky do Čech

Poté na čas přesídlil do Německa a vystřídal Kassel, Frankfurt a Wolfsburg. "I letos jsem byl v jednání s několika kluby, ale díky finanční krizi se tam teď podmínky výrazně změnily. A navíc se nám o Vánocích narodilo dítě, tak jsme si s manželkou řekli, že bychom se chtěli zase vrátit domů. Začal jsem proto hledat angažmá v Čechách," osvětlil 27letý obránce důvody k návratu.

"Už během sezóny jsem byl v jednání s Karlovými Vary, ale pak to nějak utichlo. V Německu zase pořád vyčkávali, což jsme také nechtěli," přiblížil Macholda peripetie se sháněním nového zaměstnavatele. Od konce července byl na zkoušce ve Spartě. Uspěl a klub s ním uzavřel roční smlouvu.

"Myslím si, že Sparta je pro mě ideální. Je to výborný klub, který těžko najde konkurenci. Každý se proti ní chce ukázat. Takže když se objevila nabídka, neváhal jsem," má z příchodu do holešovického klubu velkou radost. Zapadnout pro něj nebyl problém. "Z juniorských reprezentací znám Hanzlíka, Netíka, Podlešáka. Marka Černoška s Martinem Ručinským zase pamatuju z Litvínova," vypočítal.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec