Hlavní obsah

Sparta o něj ani nestála. Teď se zdá, že v ní bude gólman Chábera jedničkou

PRAHA

Na období nejistoty, které jej provázelo počátkem letošního roku, by Jan Chábera nejradši zapomněl. O jeho práva se přely České Budějovice s Mladou Boleslaví a v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že pětadvacetiletý brankář sezónu v české extralize kvůli byrokratickým tahanicím vůbec nedokončí. Doslova v hodině dvanácté se nakonec řešení přeci jen našlo.

Foto: www.hcsparta.cz

Brankář hokejistů Sparty Jan Chábera

Článek

Gólmanova práva odkoupila Sparta, která ale v daný moment řešila stav nouze v obranných řadách. Proto Cháberu obratem poslala na hostování do konce sezóny do Plzně, která zase po rozkmotření se s Romanem Málkem hledala brankářskou jedničku.

„Bylo to nepříjemné období, ale tím, že mě Sparta v lednu koupila a vysvobodila ze zapeklitého kruhu mezi Boleslaví a Budějovicemi, jsem už nějakou jistotu měl. Byl jsem už hráčem Sparty a i kdybych s ní nepodepsal další smlouvu, pustí mě kamkoliv na hostování,“ vzpomíná v rozhovoru pro Sport.cz Chábera na více než půl roku starou událost.

Když si holešovický celek v lednu Cháberu přivedl do svého kádru, ani příliš nepočítal, že si jej hned ponechá. „Věděl, jsem, že to není na pořadu dne,“ přiznává Chábera, že jej přesun do Plzně příliš nepřekvapil. Co však překvapující je, že talentovaný brankář nehrál roli v představách sparťanských šéfů ani pro vzdálenější budoucnost. „Původně mi oznámili, že nepočítají ani s tím, že bych za ni chytal tuhle sezónu,“ říká.

Důvěru chce splatit dobrými výkony

Jenže Chábera chytil na západě Čech výtečnou formu. Jistými zákroky dotáhl tehdejší Lasselsberger až do semifinále soutěže, na což sparťanské vedení okamžitě zareagovalo. „Ke konci sezóny se objevily nějaké náznaky. Po vypadnutí z Plzní jsme si sedli, přišla nabídka a nakonec jsme se domluvili.“

Ve Spartě se tak Chábera znovu sešel s trenérem Pavlem Hynkem, který jej vedl v Plzni a po sezóně se stejně jako on přesunul do české metropole. Právě Hynkova osoba se o Cháberův příchod nemalou měrou zasloužila. „Slyšel jsem o tom. Znal mě, věděl, co ode mě může čekat,“ potvrzuje gólman. „Tím, že mě Sparta chtěla, projevila mi určitou důvěru. A já ji chci splatit dobrými výkony,“ dodává.

Ve své extraligové kariéře dosud Chábera prošel Českými Budějovicemi, Mladou Boleslaví a Plzní. Angažmá ve Spartě je proto jeho dosavadním vrcholem. „Sparta je výzva a další krok v mé kariéře. Je to velký tým, který má ty nejvyšší cíle. Tlak je tu určitě vyšší než v týmech, jejichž cílem je pouze boj o play-off,“ uvědomuje si.

Reprezentovat je pro každého ctí

Boj o post brankářské jedničky sváděl v přípravném období s Petrem Přikrylem, trenéři ale zatím týmu neoznámili, kdo sezónu začne jako gólman číslo 1. Chábera ale tajně doufá, že by to mohl být on. „Řeknu to ale takhle. Do Sparty jsem šel s tím, že chci chytat. Podepsal jsem takovou smlouvu, že kdyby Sparta nechtěla, abych chytal, vůbec bych tady nebyl,“ říká a jeho šance zvyšuje i fakt, že ve finále Tipsport Cupu vsadili trenéři na něj.

Pokud by Chábera ve Spartě navázal na své výkony v barvách Plzně, nereálná by nemusela být ani pozvánka do reprezentace. Po chvilce váhání českobudějovický odchovanec přiznal, že i taková myšlenka již jeho hlavou prolétla. „Pro každého hokejistu je čest reprezentovat. Když mě trenér bude chtít, dobře. Když ne, nedá se nic dělat,“ uzavírá.

Reklama

Související témata: