Hlavní obsah

Hokejový Liberec posílil útok. Pro úvod sezóny získal Hlaváče

LIBEREC

Hokejový útočník Jan Hlaváč na úvod extraligy posílil Liberec. Dvaatřicetiletý dvojnásobný mistr světa bude na severu Čech působit do 25. října, pak se přesune do svého stálého působiště ve švédském Linköpingu. Hlaváč vůbec poprvé v kariéře oblékne v tuzemské nejvyšší soutěži jiný dres než sparťanský.

Foto: René Volfík, ČTK

Jan Hlaváč

Článek

Hlaváč měl původně namířeno právě do Sparty, ale ta se nakonec rozhodla angažovat na krátkodobou výpomoc jen jeho spoluhráče z Linköpingu Jaroslava Hlinku. "Ve chvíli, kdy se mu nepodařilo domluvit v jeho mateřském klubu Spartě Praha, přijal naši nabídku. Věříme, že v našem klubu obnoví někdejší úspěšnou spolupráci s Petrem Nedvědem z jejich společného angažmá v New York Rangers a jejich výkony nám pomohou k dobrému startu do sezóny," prohlásil v oficiální tiskové zprávě generální manažer Bílých Tygrů Ctibor Jech.

Hlaváč působil stejně jako Hlinka v Linköpingu pod vedením českého trenéra Slavomíra Lenera už v minulém ročníku, tehdy tam oba odehráli celou sezónu. Nyní si kvůli výhodnější daňové sazbě ve Švédsku hledali na úvod krátkodobé působiště jinde.  V české extralize se Hlaváč naposledy objevil v sezóně 2006/07, kdy získal se Spartou mistrovský titul. Pak odešel do NHL, kde na předchozí působení v Rangers, Philadelphii, Vancouveru a Carolině navázal v Tampě Bay a v Nashvillu.

V Linköpingu má za sebou ročník, v němž zaznamenal v 54 zápasech základní části 48 bodů za 25 branek a 23 asistencí. V pěti duelech play off pak skóroval třikrát a na jeden gól přihrál. Za svou kariéru v NHL nasbíral ve 436 utkáních 224 bodů, v jedenácti utkáních bojů o Stanleyův pohár další tři. V české extralize má na kontě z 364 zápasů 248 bodů za 122 tref a 126 přihrávek. V české reprezentaci skóroval ve 113 utkáních sedmadvacetkrát.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín